29 aprill, 2007

Andres Raidi mõte valitsusel ette võetud!

Laupäevases Keskpäevatunnis rääkis Andres Raid, et valitsus tegutses pronkssõduri eemaldamisel porpagandistlikult lühinägelikult - selle asemel et teisaldamisest teha suur ja rahvusvaheline show, kuhu saabuvad paljude riikide esindajad, valiti pimedas ja nurga taga susserdamise tee.
Tänaseks on valitsus Raidi sõnadest õppust võtnud ning kavatseb ausamba taasavada Hitleri-vastase koalitsiooni esindajaid kohale kutsudes :)

Vt ka BNSi uudist:
Eesti ootab Hitleri-vastase liidu esindajaid taasavamisele
13:39, 29. aprill 2007
TALLINN, 29. aprill, BNS - Eesti ootab pronkssõduri taasavamisele sõjaväekalmistul Hitleri-vastase koalitsiooni esindajaid.
Kaitseminister Jaak Aaviksoo ütles pühapäeval pressikonverentsil, et Tõnismäelt teisaldatud hauatähis on kavas pidulikult taasavada sõjaväekalmistul 8. mail, Hilteri-vastase koalitsiooni võidu päeval Teises maailmasõjas.
Ta lisas, et sellele on kutsutud Hitleri-vastase koalitsiooni esindajad ning üritusel osalevad Eesti poliitikud, aga ka sõjaveteranid.
Hitleri-vastase koalitsiooni juhtriigid olid toonane Nõukogude Liit ning lääneliitlased Inglismaa, Prantsusmaa ja USA.
8. mail 1945 jõustus lääneliitlaste poolt Reimsis Prantsusmaal päev varem vastu võetud Saksamaa kapitulatsiooniakt, mille allkirjastasid liitlaste poolt Dwight Eisenhower ja Bernard Law Mongtomery, aga ka Prantsusmaa ja NSV Liidu esindajad. Saksamaa poolt andis allkirja Alfred Jodl.
8. mail 1945 allkirjastati Stalini survel teinegi kapitulatsiooniakt, mille allkirjastamist juhtis Georgi Žukov. Saksamaa poolt andis allkirja Wilhelm Keitel. See jõustus 9. mail.
Aaviksoo tõrjus Vene meedias ilmunud väited pronkssõduri tükeldamisest ja kinnitas, et kuju on heas seisukorras.

27 aprill, 2007

Laupäevane saade


Laupäevases saates on külaliste muudatus. Hans H Luige asemel on saates Andres Raid, Rein Kilk osaleb Tartu stuudiost. Siit alt saate lugeda kommentaare, mis saate jooksul kogunesid.
SUUR TÄNU KÕIGILE; KES AITASID TÄNA KESKPÄEVATUNNI SAADET TEHA!
Kuula seda Keskpäevatundi ja KOMMENTEERI KOHE!

President varjub kaitsva tara taha


Eesti Ekspressi toimetaja teatas kl 19.15 Kadriorust, et ümber Vabariigi Presidendi lossi püstitatakse kiiruga kaitsetara.
Täna keskpäeval pidas president Toomas Hendrik Ilves kõne, mille mõistis karmilt hukka vandaalide ja märatsejate tegevuse.

Kurikuulus Pjotr Rožok tagasi Tallinnas?


Panen siia ühe foto, mille tegin täha keskpäeva Rahvusraamatukogu ees. Minu meelest on sellele pildil kurikuulus internats Pjotr Rožok, kes omal ajal suure jagelemise saatel Eestist välja saadeti. Justkui meenub, et talt võeti ära võimalus Eestisse tagasi tulla. Aga siin ta vist nüd on. seisis ja arutas mingeid asju. Kui ära tunnete, andke märku!
Otsisin kiiruga midagi internetist, aga millegipärast on Rožok nõrgalt esindatud.

Öised rahutused ja päevased uudised Tallinnas

Tegin päikeselise linna peal suure ringi. Raamatukogu juures on palju vene keelt kõnelevaid inimesi, Hirvepargis eesti ja vene noored. Linn kihiseb kuulujuttudes: et Märjamaa poolt läheneb Tallinnale sõjaväekolonn; et Võrust tulevad eestlasi täis bussid Hirvepargi kogunemisele; et koolides on pooltühjad klassid; viimased tunnid jäetakse ära; MIS SAAB TÄNASEST ÜHISKONNA- JA RIIGIÕPETUSE TUNNIST?
Nägin linnas kuulsat filmikriitukut, Afganisatnist naasnud ohvitseri, tuntud krimireporterit, riiklikku lepitajat ja aljusid teisi inimesi, kes kõik oma silmaga ringi vaatasid.
Tõsi, päise päeva ajal draamat näha ei ole. Lõhutud kaupluseaknad torkavad silma, kuid linn ei ole rüüstatud. Tuleb tunnistada, et televisioon näitab asu palju dramaatiliselmalt (justnagu me seda ei teaks!) - öised Reporteri kaadrid olid õõvastavad, päevane linn sumisev ja ergastunud.
Kõik need asjad on järgmise Keskpäevatunni teema.
Blogi lugejatel palun aga siia panna oma kommentaare ja teemasid, millest ja kuidas laupäeval tõukuda.
Kohtumiseni!

21 aprill, 2007

Uus saade algab, ootame teemasid ja kommentaare!

Tere! Uus saade on ukse ees. Palun lisage siia mõtteid ja kommentaare!

20 aprill, 2007

Luik ja Kilk tagasi Keskpäevatunni stuudios



Homne Keskpäevatund on toob kuulajateni tagasi harjunud hääled: Hans H. Luik ja Rein Kilk on oma rännakutelt tagasi ning võtavad taas ette kodumaised sündmused. Sündinud on aga paljugi.
Näiteks Pronkssõduri saaga jätkus hoogsalt, aga kas kuulaja sellest tüdima ei hakka? Jüri Pihl tegi jõulisi avaldusi lubades liita erinevaid ametkondi siseministeeriumiga; samuti öeldes, et 9. mail siseministeerium ennast uuesti üllatada ei lase. Tähelepanuväärne oli selles Postimehe intervjuus olnud lõik: ..."Kuid ma usun, et tänavuseks 9. maiks on korrakaitsestruktuurid tunduvalt paremini ette valmistatud kui mullu."
Küsimus: Kas selle jutu tõlge on, et kaitsepolitsei polnud ülesannete kõrgusel?
Pihl: "Ma ei tahaks nüüd öelda, et seal on suured probleemid, sest kui me vaatame kogu ühiskonna arengut, siis on Eestil läinud ju normaalselt. Aga... Kui meil on probleem keset Tallinna ja selle ümber liiguvad eri äärmused, siis seda plekki ei saa nad küll päris niisama oma ülikonnalt maha pesta."
See on väga jõuline statement mehel, kellest teatakse, et ta pooldab pigem konkreetset ja jõulist tegutsemist kaitsepolitsei alal, eriti eesti riigi suhtes vaenulikult meelestatud isikute vastu. Ning loomulikult miljoni krooni küsimus: MILLAL ALUSTATAKSE TÕNISMÄEL VÄLJAKAEVAMISI?
(Pihli saamise kohta siseministriks on mul oma paranoiateooria, aga sellest juba saates.)
Gaasijuhtme teema vindub samuti edasi. Igal juhul juhtus nii, et niipea, kui selgus, et Eesti siiski võib saada asjaosaliseks gaasijuhtme ümber toimuvas suures näitemängus, tõmmati kohe nina kirtsu ja alustati bürokraatiaga: kõigepealt vastase peedistamist. Siinkohal veel mõned lingid gaasijuhtme teemal.
Suur uudis on muidugi see,et Eesti vetesse võib-olla toru otsas saabuv Gazprom võib saada võimaluse kasutada relvastatud üksusi. Vene Riigiduumas on algatatud eelnõu, et strateegilised ettevõtted võiksid sellised asutada.
USA ülikoolis tulistasti surnuks 31 inimest, see on kui õudne jätk Ilmar Raagi filmile "Klass". Kas need filmid midagi õpetavad ka, või on see lihtsalt omamoodi meelelahutus ning vägivald jätkub samamoodi edasi?
Vastukaja tekitas see, et Eesti Ekspressis ja Pealtnägija saates Mihkel Kärmase abil soomlastest narkomaanidele retsepte müüvaid "retseptivabrikante" paljastanud Peeter Mardna sai kiituse asemel hoopis karistada!
Veel riiki: justiitsminister Rein Lang tahab kaotada maavalitsused!
Põnev uus teema on lugu kolmest Afganistanis teeninud kaitseväelasest, kes nõuavad tagantjärele, et IGA nende missioonipiirkonnas veedetud tunni eest makstakse neile tasu koos kõigi lisadega. Advokaadiks on neil tuntud pommivanamehe Märt Ringmaa advokaat.
Mitmed poliitikud soovitavad riigil müüa oma osaluse Estonian Airis. Pommivastane imevits Sniffex, millega lõhkeainet otsitakse, osutus blufiks. Kui palju aga päästeamet nende vidinate eest maksis?
Eesti pank ennustab majanduse kasvu sujuvat aeglustumist
Saaremaa sadamat külastab tänavu seitse (!) kruiisilaeva... sadam maksis 200 miljonit...
Kas kinnisvarakriis on ukse ees? Üha rohkem arendusi toppab ja on müügis.
Ühispanga töötaja magistritööst selgub, et iga kolmas 2005. aasta lõpus pangast antud eluasemelaen oli riskantne ja vastuolus kehtivate tootetingimustega.
Autde müük on läinud pööraseks - uusi ja pruugitud autosid müüd 15 MILJARDI krooni eest. "Uutest riikidest" jääme alla vaid Sloveeniale. Milla teie viimati uue auto ostsite? Iga tuhande eestlase kohta osteti möödunud aastal 20 uut autot.
Niisiis - ühelt poolt hirm majanduskriisi ees, teisel poole üha suurenev tarbimine, selle kohal ka jõukuse kasv.
Need on vaid mõned teemad paljudest võimalikest. Mis huvitab teid? Ootan blogikommentaare!

15 aprill, 2007

Tagasivaade ja vastukajad


Tänan kõiki, kes viimasele saatele täpsustusi, kommentaare ja soovitusi siia blogisse kirja panid! Jutuaineks olid taas Vene-Saksa gaasijuhe ja selle esitlemine Tallinnas, Tartu Ülikooli rektorivalimised ja küsimus, kas see toob ülikoolile kaasa õitsengu; Pronkssõduri saaga jätk ja tema tütarde kirjad, Eesti majanduse ülekuumenemine ja Meelis Atoneni liitumine kullaäriga.
Pean küll tunnistama, et tunnen end mingis mõttes õpipoisina - Keskpäevatunni juhtimine, stuudiokella jälgimine (reklaamid!), vestluses osalemine, uute teemade sissetoomine, blogi sissekannete vaatamine - see on paras žongleerimine, kus veel kõik sujuvalt ei lähe.
Lugedes pühapäeva õhtuks kogunenud 34 asjalikku ja sisukat kommentaari, olen kindel - tagasiside kuulajatega on õige idee ja seda peab edasi arendama. Ma usun, et on veel tehnilisi lahendusi, mida kasutusele võtta, kuid iga asi omal ajal. Kui tehnoloogia asjatundjad siinkohal mulle soovitusi võtavad teha, siis olen üks suur kõrv ja mõtete eest üdini tänulik!
Kirjutajad tegid ka soovitusi saate sisu ja kriitikat tegijate kohta. Selle peale ütlen - püüan ise vähem heietada ja ütlen ka Kilgile edasi. Saate külalistest nii palju, et viimaste saadete külalised: Indrek tarand, Kersti Kaljulaid, Toomas Vilosius ja Igor Rõtov (pildil kaks viimast Keskpäevatunni stuudios möödunud laupäeval) on kõik hästi ja väga hästi informeeritud isikud ja esinesid minu meelest hästi. Mina tänan neid südamest! Kuid õige on see, et Keskpäevatunni kangelased on siiski Hans H Luik ja Rein Kilk. Järjepidevus on sellise saate puhul väga tähtis. Mõlemad on selge jutuga ja väga hästi informeeritud inimesed. Kindlasti ei ole ajakirjanikud kunagi millestki nii hästi informeeritud kui mingi ala asjatundjad ise ning jäävad paratamatult mõnes mõttes pinnapealseks, kuigi on ka erandeid (Harri Tiido ja Kadri Liik näiteks, aga ka palju teisi).
Ja vastates ühe kommentaatori soovitusele - mina näen oma rolli Keskpäevatunni saatejuhina, kes korraldab ja organiseerib saadet nii hästi kui vähegi võimalik, et saatel oleks rütmi, hoogu ja sisu; et see saade peale põnevate hetkede ja värske info ning analüüsi pakkumise suudaks kuulajatega ka interaktiivselt suhelda ning annaks eetrisse ka lugejate terasemaid remarke ja täpsustusi. Soleerimiseks otsin võimalusi mujal, mitte selles saates:)
Aga Hans ja Rein on olnud juba kaks nädalat väljaspool Eestit ja sellest on tingitud ka kõik need muudatused saate külaliste hulgas. Loodan, et stammkülaliste austajad kuulevad neid juba järgmisel laupäeval.
Tänan südamest kõiki kommentaatoreid ja kuulajaid ja soovin neile ilusat elu. Blogi tuksub aga iga päev, vaatan sissekandeid ja tegelen vastamise-suhtlemisega.

Mul on ka üks palve - kui võimalik, tehtagu sissekanded blogisse mingi nime või pseudonüümi all - see teeb vastamise kergemaks ja parandab suhtlemist, eriti saate ajal! Anonüümoseid on nii palju, et raske vahet teha :)

13 aprill, 2007

14. aprilli saate külalised on Rõtov ja Vilosius



14. aprillil on Keskpäevatunni stuudios külalisteks Äripäeva peatoimetaja Igor Rõtov ning Toomas Vilosius Tallinkist. (Nii Hans H. Luik kui Rein Kilk viibivad veel väljaspool Eestit.) Teemad on veel valimisel, kas on ettepanekuid? Usun, et Jüri Pihli värskeim aktsioon pakub kindlasti huvi!
Või Värner Lootsmanni tembud! Miks ma ei imesta, kui kogenud ametnik korraga tõvevoodisse heidab, et vältida seda, mis tuleb nagunii? Ja millised advokaadid on tal - isegi mitme millised, võiks öelda!
Tehnilise poole pealt tunnistan, et kui selle postituse juures on Toomas Vilosiuse pilt on suurem kui Igor Rõtovi oma, siis ei tähenda see nende erinevat kaalu Eesti elus, vaid pigem minu tehnilist puudulikkust blogipiltide ülespanemisel. Aga ma õpin iga päev midagi uut, ka blogspotiga nikerdamisel!

11 aprill, 2007

Võimalikku jutuainet 14. aprilliks

President Ilvese intervjuu venekeelsele BBC raadiojaamale.
Tallinnas toimus Soome lahe põhja rajatavat Vene-Saksa gaasijuhet tutvustav esitlus. Kardetavale militaarobjektile antakse pehmemat imagot ning lubatakse ka Eesti kampa võtta, kui toru hakkab Eesti majandustsoonis paiknema. Mida aga arvavad torujuhtmest Saksa kindralid?
Maadevahetajad lähevad teisele ringile, kirjutas Äripäev. Misa sai esimesest ringist? Palju maid ju veel jagamata :)
MEESTELE: Baltikal läheb välismaal hästi, kuid Ivo Nikkolo nime all meesterõivaste tootmine lõpetati ära.
Lugejate pakutud teemad:
Toomas Savi ja sealt edasi eestlased Europarlamendis. On üldse teada, et millega nad tegelevad, mis kasu neist on, millised on nende "töövõidud" (või nende fraktsioonide)?
Eesti majandus aastal 2009? Kardan väiksemat krahhi. Eriti kui kogu meedia vastutustundetult taob hirmutrummi ja seejuures veel kasutades valefakte.

09 aprill, 2007

Soovitage uusi teemasid!

Laupäevane Keskpäevatund (kuula saadet siit!)läks üsna sujuvalt. Hans H. Luik sõitis küll pärast väsitavat Ekspress Grupi börsileviimist ja Ekspress Grupi aktsiaemissiooni propageerimist Euroopas lühikesele puhkusele ning saates ei osalenud. Ka Rein Kilk Tartust (miks mitte Pärnust?) ei võtnud tegevusest osa ning viibis väljaspool Eestit. (Tegelikult võiks ju saadet teha ka püsiliikmetega ka siis, kui nad parasjagu näevad asju väljaspoolt Eesti konteksti. Seda mõtet võiks katsetada tulevikus!)
Saatekülaline nr 1, Euroopa Kontrollikoja liige Kersti Kaljulaid ilmus KUKU-raadiosse tõelistes pannaldatud matkarõivastes ning professionaali seljakotiga, kust ta kohe kooris välja väikese läptopi Sony Vaio, mille wifi võrku lülitas. Kohe näha, et mobiilne ja moodne tänapäeva naine, kes ei jäta hetkegi kasutamata, päevast rääkimata! Külaline nr 2 (mitte tähtsuse järjekorras, vaid lady´s first põhimõttel) Indrek Tarand hoiak oli relakseerunud nagu tavaliselt, traditsioonilised mustad päikeseprillid olid lükatud laubale.
Saate esimesed 20 minutit kannatasid ehk liigse formaalsuse all, edasi läks jutt sujuvamaks ja mitmekesisemaks. Lisaks planeeritud teemadele jõudsime rääkida Venemaa sõjamasinale uute tuuride lisamisest Eestile lähedastes regioonides, Siim Kallase ja Mart Laari võimalikust kahevõitlusest Euroopa Komisjoni voliniku ametikohale 2009. aastal ning euro tulekust.
Kes soovib saada lühikest ning eriti asjatundlikku selgitust, miks Eesti elanikele (mitte Eesti riigile või ärimeestele, vaid just elanikele endile) on tingimata eurole üleminekut tarvis, see kuulaku üle saate viimane kolmandik. Kersti Kaljulaid annab täpse põhjuse!

Saate ettevalmistamine kulgeb tavapäraselt saatejuhi ja külaliste koostöös. Kuid sama oluline on kuulajate kaasalöömine. Seni on Keskpäevatund olnud "rääkijate raadio", kus stuudios istujad oma juttu ajavad.
Ma usun, et õigem oleks selline variant, kus kuulajad saavad sekka lüüa ja oma seisukohti esitada või vastu vaielda. Tänapäevased tehnilised vahendid annavad selleks võimalusi.
Kuid alustagem kasvõi sellest, et kuulajad panevad siia blogisse kirja teemasid, mille üle võiks juba järgmises Keskpäevatunnis (14. aprill) arutleda. Ma ei saa lubada, et kõik teemad tingimata eetrisse jõuavad, kuid ma usun, et alustada tuleb algusest.
Niisiis! Milliseid teemasid peaks järgmine Keskpäevatund käsitlema? Sama oodatud on kõik soovitused saate ülesehitamiseks nii sisulisest kui tehnilisest aspektist vaadatuna.
Kuulmiseni!
Priit Hõbemägi,
Keskpäevatunni saatejuht

07 aprill, 2007

Keskpäevatund, 7.aprill 2007



Saatejuht: Priit Hõbemägi
Külalised: Kersti Kaljulaid ja Indrek Tarand
Teemad:
1. Vene-Saksa gaasijuhe Nordstream ja sellega seotud riskid - ökoloogilised, energeetilised, julgeoleku jm.
2. Pronkssõduri jälgedel.
3. Milline on Eesti kuvand Euroopas?