27 aprill, 2007

Öised rahutused ja päevased uudised Tallinnas

Tegin päikeselise linna peal suure ringi. Raamatukogu juures on palju vene keelt kõnelevaid inimesi, Hirvepargis eesti ja vene noored. Linn kihiseb kuulujuttudes: et Märjamaa poolt läheneb Tallinnale sõjaväekolonn; et Võrust tulevad eestlasi täis bussid Hirvepargi kogunemisele; et koolides on pooltühjad klassid; viimased tunnid jäetakse ära; MIS SAAB TÄNASEST ÜHISKONNA- JA RIIGIÕPETUSE TUNNIST?
Nägin linnas kuulsat filmikriitukut, Afganisatnist naasnud ohvitseri, tuntud krimireporterit, riiklikku lepitajat ja aljusid teisi inimesi, kes kõik oma silmaga ringi vaatasid.
Tõsi, päise päeva ajal draamat näha ei ole. Lõhutud kaupluseaknad torkavad silma, kuid linn ei ole rüüstatud. Tuleb tunnistada, et televisioon näitab asu palju dramaatiliselmalt (justnagu me seda ei teaks!) - öised Reporteri kaadrid olid õõvastavad, päevane linn sumisev ja ergastunud.
Kõik need asjad on järgmise Keskpäevatunni teema.
Blogi lugejatel palun aga siia panna oma kommentaare ja teemasid, millest ja kuidas laupäeval tõukuda.
Kohtumiseni!

26 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

retooriliselt võiks küsida, et kas nüüd siis lõpuks näeme endise siseministri Jüri Mõisa politseinike suurkoondamise ning eelmistel aastatel politseinike massilise (madala palga tõttu) lahkumise kõige tõsisemaid tagajärgi?
ehk nüüd suudab riik oma vigadest õppida ja lõpuks ometi aru saada, et suuresti on rüüstamise ja vandaalitsemse pealinna tänavatele kandumise põhjuseks valitsuse "õhukese riigi" poliitika? Eesti riigil läheb paremini kui kunagi varem ning riik ei ole isegi oma pealinna tänavatel võimaline korda tagama?!? Süüdi pole politsei - süüdi on senised valitsused!

Anonüümne ütles ...

Kõik tehti minu arust õieti. Sellel materjaalsel kahjul ei ole mingit sisulist tähendust ja selle korvavad kindlustusfirmad ja valitsus.

Poliitiliselt meie võit. Vähemalt selle, väga olulise lahingu võit. Sõda ei ole veel muidugi kaugeltki läbi.

Mina ei saa enam aru, kuidas saab üks terve mõistusega ja Eestile lojaalne kodanik kuuluda edasi Keskerakonda. Kas teie saate? Sellist manipulatiivset valitsuse mõnitamist sellises olukorras ei oleks ma oodanud. Isegi mitte sellelt pandelt.

Anonüümne ütles ...

Oleks väga tahtnud küsida sellelt vene nimega soravalt eesti keelt kõnelevalt ajakirjanikult, kes täna hommikul rääkis , et eilsed-tänased sündmused on integratsiooni matus, mida kõike eestlased on tegemata jätnud... et MIDA ON EESTIMAA VENELASED TEINUD, ET EESTLASED NEID ROHKEM ARMASTAKSID? Kas see vandaalitsemine ja märatsemine oli armastuse ja alandlikkuse nõudmine või mis?

Priit Hõbemägi ütles ...

Tänan huvitavate mõtete eest. Mind huvitab näiteks see, kas linnainimeste, tänavate, kaupluste kaitseta jätmine oli taktika osa või taktikaline läbikukkumine? President Ilves ju täna ütles oma kõnes, et vabandab nende ees, kes tundsid, et riik on nad kaitseta jätnud. See on tagamõttega lause!

Anonüümne ütles ...

Usun, et see oli taktika. Aga igal juhul on äärmiselt hea, et politsei kasutas jõudu nii vähe kui ta seda tegi, sest igale normaalsele inimesele peaks ju nüüd selge olema, et need, kes Tallinnas märatsesid, normaalsed inimesed ei olnud. Politsei ei provotseerinud neid brutaalse jõukasutusega - nad lihtsalt hakkasid mässama. Peale seda, kui olid paar tundi politseid kivide ja pudelitega loopinud.

Tekkinud varaline kahju on, nagu ütlesin, köki-möki.

Anonüümne ütles ...

Selge on see, et märatsejate mahasurumine ei olnudki kõige tähtsam eesmärk. See on ka tänase päeva jooksul politseiametnike poolt korduvalt lahti seletanud. Materiaalse vara kaitsmist nimetatati tähtsuselt neljandaks...
Üks ulmeline mõte tükib paratamatult pähe. Äkki see oligi nii mõeldud? Ei tea küll kuidas kulgevad sündmused edasi, aga hetkel on kõik trumbid politsei ja valitsuse käes. Korrakaitsjatel on hetkel üsna suures koguses nö. nuiakrediiti - ropendavad viinaröövlid, kes kukuvad märatsema, kui surnud surnuaeda viia tahetakse. "No tule taevas appi!"
Seda enam, et usaldusväärsed allikad räägivad Kaitseliidu rühmade kõrgendatud valmidusest alates 21.00. Ometi neid ei rakendatud.
Ka paljudest muudest asjadest ei ole avalikkust teavitatud. Ida poolt linna tulevad teed olid range kontrolli all - politseinikud peatasid liinibusse ja tegid kiireid dokumendikontrolle, pisteliselt ka sõiduautosid.
Lasnamäel peatas maskides noortekamp bussi(!) (võib-olla siis ka mitmuses?), tulid sisse ja laamendasid, lõhkusid aknad, hirmutasid inimesi. Jälle - täielik vaikus. Kas tõesti üritatakse selle info varjamisega pingeid maandada...

Priit Hõbemägi ütles ...

Kui suur on juhuse osa kogu selles sündmustikus? Kui linna kaitseta jätmine oli taktika, siis kas see oli varem kindlustusfirmadega kokku lepitud? Nende arvates ei ole kahjud siiski hiiglaslikud :)
Kui aga valitsus kavatsen mingid "kahjud katta" - kas kindlustusele lisaks? siis millest neid kaetakse - eks ikka riigieelarvest, eks ikka maksumaksjate rahast seega. Nii et - maksma peavad saavad siiski ettevõtted ja kodanikud.

Anonüümne ütles ...

Mina arvan, et üleüldse ei ole praegu õige aeg kroone ja sente lugeda. See on praegu tõeliselt vähetähtis.

Anonüümne ütles ...

Minu jaoks on täiesti arusaamatu, miks seda telki ikka veel püsti hoitakse. Kas võimud siis ei saa aru, et venelased kogunevad sinna just sellepärast, et nad arvavad, et pronkssõdur on ikka veel seal all. Kaevaku laibad ometigi välja ja koristagu telk minema. Siis rahunevad ka venelased maha.
Ka üks ettepanek - Klenski, Zarenkov, Lebedev ja kõik marodöörid riigist välja. Kui see aga pole praeguste seaduste järgi võimalik, siis kirjutagu kokku uus seadus.

Priit Hõbemägi ütles ...

Nagu ma aru saan, on üks liidritest juba kinni võetud.Lebedev aga hoidis väga meediasõbralikku profiili, aidates eestalsest majaomanikul öösel Tõnismäel väljakistud kaupa majja tagasi toimetada ja sõimles noorte räuskajatega. Rožok aga õiendab raamatukogu ees.

Priit Hõbemägi ütles ...

Taktika võis olla, selline primitiivne politsei "jaga ja valitse" tüüpi, millega mässajad Tõnismäelt minema aeti ja tänavatesse laamendama suunati. Aga valitsusel ei ole taktikat. Valitsus on teinud uskumatult jämeda vea, lastes mässul tekkida. Selle hind valitsusele endale saab olema väga kallis.

Anonüümne ütles ...

Valitsus on teinud uskumatult jämeda vea, lastes mässul tekkida. Selle hind valitsusele endale saab olema väga kallis.'


Arvan, et eksid.

Anonüümne ütles ...

"Selle hind valitsusele endale saab olema väga kallis."

Ei ole sinuga nõus. Kindlasti jätkub kaua politsei tegevuse analüüsimine, kuid mina valitsust selle pärast maha võtma küll ei hakkaks.
Ja tegelikult on mul isegi veidi hea meel, et neid rüüstamisi toimus. Kui siiamaani on pronkssõduri kaitsjaid läänemeedias näidatud kui mingeid süütuid antifashiste, siis nüüdseks on kõigile selge, et tegemist on lihtsalt ühe pätikarjaga.

Anonüümne ütles ...

Olen Kallega nõus.

Ja lisaks arvan, et kui eilne mäss oleks suure jõuga maha surutud, oleks täna meil Tallinnas kaks korda suurem mäss.

Tänu sellele, et:
- mässajad said end eile üsna vabalt välja elada,
- politseist ei saanud "vene rahva vaenlast",
- tavalised vene inimesed said aru, mis seltskond see on, kes Tõnismäel agiteerib, ja et kui nende võsud selle seltskonnaga liituvad, siis on neil tõsine oht sattuda trellide taha,

...tuleb tänasest õhtust palju rahulikum, usun mina.

Anonüümne ütles ...

Kui just eesti lollnoored head joont persse ei keera.

Priit Hõbemägi ütles ...

Täpsustan oma mõtet: ükski valitsus ei tohi lubada pealinna tänavatel sellise olukorra tekkimist. Selle käigus seati ohtu paljude inimeste elud (ja ei räägi hävitatud varandusest). Kui seda tehti teadlikult, siis võime järeldada, et märatsemine kuulus valitsuse taktikasse ja selle tekkimine oli plaanides. Jube küll. Kui aga selle tekkimine oli soovimatu, siis saab järeldada, et olukord väljus täielikult riigivõimu kontrolli alt. Mõlemad variandid on väga halvad.

Anonüümne ütles ...

Priit,

Ikka arvan, et eksid. :-)

Mina ei usu eales, et mäss oli Eesti Vabariigi valitsuse plaanides e. et valitsus tahtis mässu.

Aga - küllap oli plaan see, et kui olukord muutub selliseks, nagu ta muutus, siis politsei ei sekku eriti jõuliselt.

See, et politsei ei sekkunud eriti jõuliselt, viis selleni, et olukord väljus osaliselt ja ajutiselt riigivõimu kontrolli alt. Jah, see on paha. Aga see on tunduvalt väiksem paha, kui mõni teine paha, mis ka oleks võinud juhtuda.

Seepärast pean valitsuse ja politsei taktikat täiesti õigeks ja õigustatavaks ja selle tulemusi nii headeks, kui nii halvas olukorras üldse on võimalik saavutada.

Priit Hõbemägi ütles ...

Nojah, ma arvan, et sellist olukorda ei oleks tohtinud tekkida. On ju suisa õnn, et pole kümneid surmajuhtumeid. Aga erinevad seisukohad on täiesti okei :)
Ja pole ju teada, mis toimub täna ja homme õhtul.

Anonüümne ütles ...

Muideks, Rootsis on politseil selline komme, et kui kaks äärmusrühmitust hakkavad minema karvupidi kokku, siis paneb politsei mõlemad osapooled liinibussidesse, sõidutab nad linnast välja ning laseb vabaks kuskil kaugel metsa vahel. Selleks ajaks kui nad on tagasi linna jõudnud, on nad nii väsinud, et ei jõuagi enam laamendada. Sellisel juhul ei pea ka politsei muretsema, kas arestikambris kohti jätkub. Huvitav, miks Eesti politsei nii ei käitu.

Anonüümne ütles ...

Jah, seda muidugi. Eks mõne aja pärast näeme kõik selgemini, mis oli õige ja mis mitte.

Sellest, et üks inimene selles möllus suri, on muidugi väga kahju. Aga arvestame, et kui politsei ja mässajate vahel oleks läinud väga hulluks andmiseks, oleks neid võinud olla rohkem. Ja siis oleks ohvrid olnud Eesti riigi poolt tapetud...

Mis oleks olnud nii sise- kui välispoliitiline katastroof.

Anonüümne ütles ...

PS. Vastasin Priidule. Kallele vastaks, et küllap on põhjus selles, et napib kogemust.

Priit Hõbemägi ütles ...

Tere, täna öösel on vist taas möllu oodata. Vara on veel kahjusid kokku lüüa. Juba praegu lõhutakse bussiootepaviljone kesklinnas. Ja pole veel isegi pimedaks läinud! See ei sarnane üldse riigiga, kus on kord majas, mehed :)

Anonüümne ütles ...

Läheks nüüd ainult see kuradi "Eesti vabaks" punt sealt koju. Kus on emmed-issid?!

Anonüümne ütles ...

nojah, kristjan, vaid paar p2eva tagasi arvasid sa, et kuju eemaldamine on vajalik "pingete mahav6tmiseks", neid tekkis aga hoopis juurde,
politsei valvab T6nismael tuhja telki, selleasemel, et kasv6i vastupidi teha, nad sinna sisse lasta ja ahelik umber t6mmata

Anonüümne ütles ...

nojah, kristjan, vaid paar p2eva tagasi arvasid sa, et kuju eemaldamine on vajalik "pingete mahav6tmiseks", neid tekkis aga hoopis juurde,
politsei valvab T6nismael tuhja telki, selleasemel, et kasv6i vastupidi teha, nad sinna sisse lasta ja ahelik umber t6mmata



Natuke pikemas kui paari päeva perspektiivis kuju teisaldamine võtabki pingeid maha.

Sellega olen nõus, et politsei võiks meeleavaldajate esindajatele tühja telki näidata. Ilmselt ei ole aga selline organiseeritud tegevus siiani lihtsalt võimalik olnud, sest emotsioonid on olnud liiga kõrgel.

Anonüümne ütles ...

PS. Savisaar on täielik pask.