26 oktoober, 2013

Keskpäevatunni stuudios Priit Hõbemägi, Ainar Ruussaar ja Indrek Tarand

Tänases saates:
Kes on kaabakas? Kes on eriline kaabakas? Ärileht kirjutas: Rahandusminister ütles, et maksumaksjate kaabakaks pidamine on mõneti igavikuline küsimus. "Inimesed keskeltläbi ongi parajad kaabakad. Kus see kaabakluse piir on? Kõik püüavad ju ise vähem maksta ja keegi teine maksab rohkem," sõnas ta.
Vaatame ministrite häältesaaki valimistel ja arutleme, mida sellest järeldada.
Erik Niiles Krossi maine päästmiseks Interpoli tagaotsitavate leheküljelt on angažeeritud kõrgemad jõud - siseminister ja peaprokurör. Miks nii kõva rabelemine?
Rahvaalgatuse seadustamine - Riigikogu põhiseaduskomisjon algatab seadusemuudatused, mis annavad rahvale õiguse esitada otse riigikogule kollektiivseid ettepanekuid mingi küsimuse arutamiseks ja seaduste algatamiseks või muutmiseks.
Vene häälte püüdmine - jutt, mis kõlab regulaarselt pärast valimisi - Mart Nutt, Andrei Korobeinik ja Jevgeni Ossinovski.
Toompea vastulöök - valitsus toetas eelnõud, mis keelaks omavalitsuste mainekampaaniad kolm kuud enne kohalikke valimisi.
Valimisliitudele antud hääled Tallinnas suurendasid valimissüsteemi eripära tõttu Keskerakonna mandaatide hulka kolme võrra. Nagu selgub, ongi valimisliitude poolt hääletamine riskantne, sest positiivset tulemust - valimiskünnise ületamist on võimatu ette ennustada.

25 kommentaari:

maikel ütles ...

Kui HHLuik kunagi tõi paralleeli vettinud mägraga, siis pigem on paljude poliitikute puhul tegu vanade nõudepesukäsnadega.
Sa võid ükskõik kui palju seda loputada ja puhastada, kuid saast on neile aastatega sisse jäänud. Kätte võttes jääb käele rõve hais juurde hoolimata enamvähem puhtast välimusest. Ainuke võimalus on käsna vahetada.

Sellised käsnad nagu Ligi, kes peab kõiki kaabakateks; Maruste, kes tambib Rahvakogu algatusi; Ansip - kes tampis ACTA liikumise vastaseid ja kõikide teiste käsnade poolt Vaba Tallinn Kodanike tampimine
võib viia olukorrani, kus uued värsked käsnad kasutusse ei jõua. Vähemalt mitte enne, kui vanad käsnad on prügikasti visatud.

Selle valimiste suurim kaotuseks võib osutuda, mitte asjaolu, et Keskerakond võitis mäekõrguselt (see võit oli kindel ja tagantjärgi rusikatega vehklemine siin ei päästa) vaid
olukord, kus VTK-s kandideerinud aktiivsed ja kodanikuühiskonnateadlikud inimesed, kaotaksid usu oma tegemiste võimetesse.
Olukord, kus senised aktiivsed kodanikuühiskonna arvajad ja võitlejad (nimetades ainult mõnda, juhulikus järjekorras - Andrei Hvostov, Elver Loho, Karli Lambot)
näevad, et toetus sellisele maailmapildile ei ole piisavalt tugev ja kodanikuühiskonnalt tulevaid ideid tambitakse nii enne kui ka peale valimisi.
Süüdistades neid seitsmes surmapatus ja enamas. Kaua jõudub jätkata võitlust oma ideede nimel?

Anonüümne ütles ...

Kui nad hakkasid luurama kõigi järele pôhjendades seda terrorismi tõrjumisega, me vaikisime. Nüüd luuravad nad riigijuhtide järele. Kui me ei vastandu rahandusministeeriumi katsele kõiki maksumaksjaid käsitleda petturitena, siis aastate pärast võime süüdistada iseennast, et Kaabakate riik on sündinud.

Anonüümne ütles ...

Olen huviga oodanud, kas tuleb ka keegi ja proovib arutleda, mida head Kesk on teinud? Nende pooldajate tembeldamine venelasteks ja lollideks hakkab juba koomiliseks muutuma (full disclosure: ise pole kunagi neid valinud). Äkki teie saates??
Eriti jabur oli mu meelest valimisliitude häälte hüpoteetiline 'valgete' vahel jagamine. (full disclosure: valisin liidu, küll mitte Tallinnas ja minu valitu võitis, sest ühtki parteid toetada mu meelest ei saa, arvestades kõigi musti plekke). Miks mitte arvestada, mis saanuks siis, kui kõik nad oleks Keski toetanud? Või hoopis koju jäänud? Kui totter peab olema, et arvata, et ilma valimisliiduta oleks hääled mitte-Keskile läinud?
Oleks hüpoteetikul rattad all, oleks ta... hüpermobiil? :)
OK, tõsisemalt.
Miks mina näiteks ühtki parteid toetada ei taha? Seni valisin sotse, kuni nad Tallinna koalitsioonis sealseid totrusi toetasid. IRL? Kodukulud alla IRL? Tasuta tapetud kõrgharidus? Ref? Kes juba teab, kus kaabakad on ja hoolitseb, et tõelised inimesed maksu ei maksaks, s.t tulude pealt vähe maksaks (ausõna, minu eelarves paar % rohkem ei muudaks sisuliselt midagi - tingimusel, et raha asja ette läheb).
Jah.
Üldhariv link ka:
http://gawker.com/russell-brand-may-have-started-a-revolution-last-night-1451318185

Unknown ütles ...

Aleksander

Kas selliste loosungitega on võimalik võita? Koos oma partneriga ajame eesti asja nii, et 70% Eesti elanikest kuuluksid Euroopa liidu 20% kõige vaesema elaniku hulka (vaadake millised riigid on euroopa liidus) ning oleme uhked selle üle
Braavo! need loosungid pole küll viited mõistusele.

Priit Hõbemägi ütles ...

Anonüümsele: vaatasin Russelli Brandi juba eile, väga vinge populist, aga üldjoontes mõtetega nõus võib olla.

Anonüümne ütles ...

Valimistest niipalju: meedia peaks lõpetama vene häältega Keski valimisvõidu serveerimise Tallinnas. See pole nii ja rahvas ei ole loll! Ei ole üks partei nii tugev, et kõik venekeelsed 100% valimistele forsseerida (muide koos lastega 0-18 aastat ja siis jääb ka veel puudu). Millegipärast Tartus ei räägi keegi sellest, et Keski tulemuse tegid sealsed venekeelsed valijad. Valijas tekitab selline jama ajamine ammu tülgastust.
IRL+REF võiks vaadata peeglisse ja siis mõtlema hakata. Pole vist Euroopas teist sellist riiki kui Eesti, kus riigivõim avalikult sülitab maksumaksjale näkku ja alandab ning halvustab valijaid.

Pisut numbreid:
Tallinna elanike arv seisuga 01.10.2013 oli 428 778.
Rahvastikuregistri andmetel oli 2. jaanuaril 2013 Tallinna elanikest Eesti kodanikke 77,3 %, määratlemata kodakondsusega isikuid 10,6 %, Venemaa kodanikke 8,5 %, Ukraina kodanikke 0,8 %, Soome kodanikke 0,6 %, Läti kodanikke 0,3 %, Valgevene kodanikke 0,2 %, Leedu kodanikke 0,2 %, Saksamaa kodanikke 0,2 %, teiste riikide kodanikke 1,3 %. (http://et.wikipedia.org/wiki/Tallinn)

1. jaanuaril 2013 Tallinna elanikest 52,8% eestlased, 38,3% venelased, 3,5% ukrainlased ja 5,4% teistest rahvustest.

Muukeelseid kokku (koos lastega 0-18 aastat) 202 383 inimest (k.a soomlased jne.). Kesk sai Tallinnas 115 101 häält
Valimistest osavõtt 63,19%.
Arvutage nüüd ise.

Anonüümne ütles ...

Õeldud sõna ei tunne tagasiteed-Horatius

Anonüümne ütles ...

Ikka ja jälle pean kordama:
palun ärge korrake sõnu ehk ärge kokutage!

Anonüümne ütles ...

Kuulge pläralõuad, valimised on läbi. Teie taktika kõiki erakondi tõrvata kandis vilja. Venelased teid ei kuula ja teie saadete kuulajad teie õhutusel (eriti see Põrand, Kerand või Tarand) valima enam ei tule. MOTT

Anonüümne ütles ...

Seda, et erakondades on palju kaabakaid, seda me teame niigi. Seda ei ole vaja üle rääkida.
Parem öelge, mida vaja teha ehk mida teete Teie, et asi muutuks.

Anonüümne ütles ...

solvaku artikkel on häbiväärne teadusliku analüüsi põhimõtte väänamine.
umbes midagi sellist, et "suur osa eestimaalasi on väga sarnased obamaga, sest neil on valge ema ja nad on vasakukäelised"

Indrek Särg ütles ...

Ei ole põhjust arvata, et osa valimisliitudele läinud häältest poleks läinud teisel juhul Keskerakonnale. Need inimesed ei tahtnud hääletada kartellierakondade (Ref, Irl, sotsid) poolt.
Ja miks peakski tavaline Tallinna elanik hääletama Irli poolt, kelle tõttu ta peab elektri eest maksma kolm korda rohkem?

Anonüümne ütles ...

Tarand ajab valet juttu. Tänane seadus ei sätesta modifitseeritud D'Hondti - täna on liht D'Hondt.
Tarandi variant oli varem

Anonüümne ütles ...

Ma ei saa pihta.
Kui kogu hääletus/valimissüsteem on oma sisult mäda, kuidas saab siis valimiskünnise vähendamine parandada mädapaised?

Anonüümne ütles ...

Samuti ei saa pihta. Kui raha hulk määrab valimiste tulemused [parteide rahastus riigieelarvest] - kuidas saab lugeda valimisi õiglasteks ja ühiskonna huve arvestavaks?

Anonüümne ütles ...

Tere,
Indreku mõte parteide, kui MTÜ-de toimimine isemajandavalt elik liikmemaksu põhiselt (ilma riigi toeta), on igati hea - lugupeetavad saate tegijad, kui Te soovite, et öeldust saaks ka teod, algatagem, tehkem oma eetrivõimalusi kasutades midagi enamat, et parteide rahastamise muutus algaks (üleminek liikmemaksu põhiseks, ilma riigi toetuseta). Muidu jutt vaid ketrab ja ketrab ja palju toredaid mõtteid, kuid vähe villa - aeg on mõtete ellusrakenduste käivitamiseks - rakendusmeetodite juurde nüüd!

Jaksu ja häid mõtteid soovides, Leho

Anonüümne ütles ...

Te olete targad mehed, mis te sogate selle Krossi osas. Ta sai oma ameti selleks, et kaitsta teda diplomaatilise passiga.

Anonüümne ütles ...

kas see pole mitte otsene korruptsioon, kui eesti minister riigi raha eest hakkab kaitsma suvalist parteilast?

Anonüümne ütles ...

Tegelikult on küsimuseks - kellega on siseminister leppinud kokku kohtumise interpolis?

Anonüümne ütles ...

No näete, mis me Keskist räägime, kui teatud isikute pärast saab isegi sellise organisatsiooni nagu INterpol, Eesti meedias ära peedistada ja naeruvääristada. Aplaus teile!

Anonüümne ütles ...

Ka te arvate, et valitsus ei leia põhjendust krossile diplomaatilise passi andmiseks?

Anonüümne ütles ...

" vaatasin Russelli Brandi juba eile, väga vinge populist, aga üldjoontes mõtetega nõus võib olla." - aga on ta siis ikka niiväga populist? S.t muidugi epateerib ja muidugi mängib meedia reeglite järgi (ole imelik, saad pildile), aga tegelikult ka - mis ikkagi saaks, kui absoluutne enamik EI läheks valima? Osalus oleks nt 7%? Vähemasti ei saaks keegi ärbelda, et neil enamus?
Sest ausalt, väga palju parteide mõeldust-tehtust-öeldust on ikka lausa JÄLE.
Ma ka ei tea, mida teha. Mina alustaks kollase meedia ja Pmehe Elu24 ära keelamisest, tegelikult ka. (Üldse elavad nad nüüd põhiliselt brittide erekollase DMaili tõlkimisest vist.) Hea küll, et tsirkust ja leiba, ja kindlasti on huvitav, KUI jaburaks inimesed oma tahtmistega minna saavad, aga...
Maali
(sry, unustasin enne anonüümsust vältida)

Küsimus peibutuspartide kohta ütles ...

Indrek Tarand käitus M. Soidro kandidatuuri ajal täiesti selgelt tema peibutuspardina. Tarand saatis teda igal valimiskampaanial, näiteks vaata linki:

http://www.tallinncity.ee/2089776/soidro-ja-tarand-lahevad-turule

Küsimus Indrek Tarandile - kuidas lubab teie südametunnistus kritiseerida valitsusparteisid, kui samas ise käitusite ilmselgelt vähetuntud kandidaadi peibutuspardina (endine presidendikandidaat, tuntud meedianägu jne)?

Priit Hõbemägi ütles ...

To: Maali. Populism tähendab siinkohal valitult populaarsete mõtete kordajat ja siin ei ole hinnangut. Kogu poliitika tervikuna on üha populistlikum, hoolimata ideoloogiast. Ideoloogiliselt on Brand pigem anarhist. Mis saab siis, kui mitte valima minna? Siis võidab savisaar :) Ehk kui pole valijate miinumumkünnist ja seda ei ületata, siis võidab see, kes rohkem hääli saab. Kui künnis on ja seda ei ületata, siis tulevad uued valimised. Vähemalt ühe korra see asi saab niimoodi toimuda, mis edasi ?

Anonüümne ütles ...

ma lihtsalt ei usu, et enamus meist tahab et meid valitseks mees banaaniga.