30 detsember, 2010

Aasta viimane: Priit Hõbemägi, Ainar Ruussaar ja Kersti Kaljulaid

Aasta viimases Keskpäevatunnis vaatame tagasi lõppevale aastale. Et Eestis ei ole "ametlikku ajalugu", kus oleksid kronoloogilises järjekorraskirjas kõik riigi ja rahva elus olulised sündmused (või kui on, siis andme meile sellest teada ja saatke veebiaadress!). Saatke meile oma arvamusi aasta olulisemate sündmuste kohta, millest rääkida. Kersti Kaljulaid Euroopa Kontrollikojast esindab saates "väljaspoolset pilku", kes ei ole iga päev Eesti sisepoliitikas sees ning suudab asja näha objektiivsemalt kui tegevajakirjanikud.
seniks aga selline nimekiri, mille koostas uudisteagentuur BNS, mis küsitles ajakirjanikke ja tahtis teada, mis on nende arvates olnud olulisemad sündmused: Siin on kokkuvõte:


TALLINN, 28. detsember, BNS – Enamus uudisteagentuuri BNS-i küsitletud Eesti juhtivaid ajakirjanikke nimetas aasta kõige olulisema sündmusena suvist otsust lubada Eesti euroalasse, teise siseriiklikult olulise sündmusena mainisid ajakirjanikud detsembri keskel lahvatanud Edgar Savisaare rahaskandaali.

Mitmed ajakirjanikud mainisid veel märke Eesti väljumisest majanduskriisist, teatri NO99 maikuist lavastust „Ühtse Eesti suurkogu“, Wikileaks´i kaudu avalikkuseni jõudnud Eestit puudutanud lekkeid, märkimisväärset hinnatõusu aasta teisel poolel, teravat diskussiooni tekitanud nõndanimetatud „allikakaitse seaduse“ vastuvõtmist riigikogus ja ebaharilikke ilmaolusid ning lumerohket talve.

Aasta olulisemate sündmustena Eestis nimetasid ajakirjanikud veel erimeelsusi Rahvaliidus, roheliste erakonnas ja Sotsiaaldemokraatlikus Erakonnas, võlakaitseseaduse vastuvõtmist, Kaia Kanepi ja Kristina Šmiguni saavutusi spordis, elektribörsi avamist aprillis, stabiilselt võimul püsivat valitsust, Eesti Energia börsilemineku plaanide luhtumist ning NATO-s heaks kiidetud Balti riikide kaitseplaane.

„Ilmselgelt peegeldab ajakirjanike hinnang euroalaga liitumise olulisust kogu Eesti jaoks,“ kommenteeris küsitluse tulemust BNS-i vastutav peatoimetaja Ainar Ruussaar. „Võimalik, et aasta lõpul lahvatanud Edgar Savisaare rahaskandaal varjutas mõne muidu esiplaanile kerinud sündmuse, näiteks majanduskriisi mõjud ja hinnatõusu.“

BNS palus enam kui kolmekümnel Eesti üleriigiliste ja kohalike ajalehtede, televisiooni ja raadio juhtivatel ajakirjanikel nimetada 2010. aasta olulisemad sündmused Eestis ja maailmas. Samasuguse küsitluse korraldas BNS ka Läti ja Leedu ajakirjanike seas.

Seesama tabelina:

* Euroga liitumise kinnitus 14

* „Allikakaitse eelnõu“ heakskiitmine 2

* Väljumine majanduskriisist 4

* Suur hinnatõus 2

* Ebaharilik ilm, eriti lumerohked talved 2

* Ühtse Eesti suurkogu 3

* Sotside, Rahvaliidu ja roheliste sisetülid 1

* Edgargate 8

* Elektribörsi avamine 1

* Eesti Energia börsiplaani luhtumine 1

* NATO Balti-kaitseplaanid 1

* Stabiilne valitsus 1

* Kanepi ja Šmiguni spordisaavutused 1

* Võlakaitse seaduse vastuvõtmine 1

* Wikileaks ja Eestiga ilmunud asjad 2

12 kommentaari:

Unknown ütles ...

Tubli Kersti!
Pane neile meestele päitsed pähe ja jätku see nutulaul.
Tõnu

Anonüümne ütles ...

Ikka see vana jama - mehed räägivad üksteisest üle.
Kuulge, kas te ei osaka ükshaaval rääkida?

Teiseks: tänane saatea algus oli tõesti kuidagi proletaarselt virisev.
Kui ma kuulen lauset, et "seda räägib Ansip ka ..." no siis ....
Kuulge mehed, olete vähe maganud või?

Anonüümne ütles ...

Kiriku rahastamisest!
Peale Jaani kiriku on muud kirikud remontide finantseerimise osas vaeslapsed. Oleviste avariiohtlikud aknad, Kaarli kiriku remont jne. Raha on küsitud,aga ei ole eraldatud.

Anonüümne ütles ...

Kersti on friik ja ei tea tegelikust elust mitte midagi.

Anonüümne ütles ...

Eedolfi skandaalis tegelevad kõik vale puu all haukumisega.viimastel KOVide valimistel kuluaruannete järgi kujutas Reform justkui rohkem, kuigi linnapilt rohetas ylekaalukalt. aga keegi pole taibanud kysida, kuidas sel juhul vene kanalid said massiivselt Eedolfi reklaami käiata? kes selle kinni maksis? kui kesikud-- petsid nad aruannetega,paar nulli puudu, kui maksis keegi muu-- on tegemist võõrriigi ebaseadusliku mõjutustegevusega. lisaks kehtivad meil teatud ajapiirangud reklaamile vahetult valimispäeva suhtes. ja kas see huvitas kohalikke vene kanaleid? kui tahta --õigemini kui tiblastumise protsent siin riigis poleks nii suur-- oleks ilmselge krimiasi käes. aga ajakirjanikud on lihtsalt nii kitsa silmaringiga, et jukerdavad mingite ettesöödetud detailikestega.

Anonüümne ütles ...

Kreeka ei maksagi võlga kunagi tagasi. Seda ütles ühes Soome TV saates üks Kreeka kõrge ametnik soomlaste vastavale küsimusele juba paar kuud tagasi

Anonüümne ütles ...

Hõbemägi on mu lemmiksaatejuht Keskpäevatunnis. Erapooletus ruulib

Anonüümne ütles ...

ruu,

Kas Sulle ei tundu, et ajate seal pada selle kohta, et parteid tekitasid tunde, et tehakse uus partei.

Mulle "erapooletu" raadiokuulajana
jäi küll mulje, et seda tegid ajakirjanikud, kes iga uut "suurkogu" avaldust võtsid nagu "jänes porgandit" - ilma igasuguse kriitikameeleta.

raspa

Anonüümne ütles ...

minu arvamus on lihtne, tulevik on maksude mitte maksmine(osaline), varimajandus, salakaubandus, vaadates seda võlgades euroala kus ühed riigid maksavad või üritavad maksta teiste võlgasi, võttes ise võlgu on enam kui koomiline, euro toetuste uus tase ei anna võimalust teha allahindlust hinnas
traditsioonilisel moel, tuleb mõelda uut moodi, milleks toetada teisi nende kasu saamise eesmärgil jäädes ise virelema, lastes ennast pimestada statistikast.

amanda miil ütles ...

Head uut aastat soovides

alati asjalik KUKU ei peaks lubama endale kasutata pol. ebakorrektseid väljendeid nagu oli kuulda 01.2011. Keskpäeval : vene vanamutid Jaama turul ( keegi meeshääl) - sellel turul käivad ka eesti vanamutid ja mitte ainult mutid. Kolm asja : Jaama turg, venelane ja vana; milleks ilkuda ja tilgutada kogu aeg vaenu! Kersti : ma ei tahaks olla itaallane - ise suur asjamees Euroopas !
Terv Ene

Anonüümne ütles ...

Palun, kui vähegi võimalik, seda euroopa mammit rohkem oma saatesse laske. Täiesti kallutatud euroliidumeelne tädike, kes laulab seda laulu kus saksamaa maksumaksja talle häbitult kõrget palka maksab. Kui uudied koduvabariigist, siis tehku seda inimesed koduvabariigist, mitte aga mammona saamise õhinas koduvabariigi tolmu jalgelt pühkinud võltspatrioodid.

Anonüümne ütles ...

Kersti (või minugipoolest mõni teine naine) võiks tihedamini saates külas käia. Tavapärast üksteisest ülerääkimist on vähem ja inimlikkust rohkem. Puhang värsket õhku.