14 november, 2009

Analüüsivad Ainar Ruussaar, Rein Kilk, Priit hõbemägi on stuudios

Miks esitas peaminister Ansip president Ilvese Euroopa Ülemkogu tippjuhi kandidaadiks? Kas selle taga on omavaheline kokkulepe või suurem ja salajasem plaan Eesti poliitika ümberkorraldamiseks? Saatke oma arvamus!
Algas nn maadevahetuse protsess, mis võib kesta pikki aastaid. Kuid juba esimel protsessipäeval jahmatas kaitse advokaat Glikman kohut, väites et osa jälitustegevuse dokumente on kehtetud kohtu vea tõttu. Kus on tõde ja miks selliseid avaldusi tehakse?
Algas alkoholismivastane kampaania. Väidetavalt joob iga eestlane, lapsed ja raugad kaasa arvatud, aastas 50 pudelit viina. Kas tõesti?
Seagripi segadused jätkuvad. Pole vaktsiini - kas see on halb või hea, et 50 miljonit krooni 200 000 vaktsiinidoosi jaoks on seni saamata. Ja miks üldse on vaktsiinist puudus, kui see ravimitootjatele nii hea äri on?
Pensionisüsteemi ümberkoraldamisega koos tekkis ettepanek leida võimalus lapsevanemetale suurem pension anda. Millised võimalused selleks on ja kui tõenäoline see üldse on?
Need ja mitmed muud teemad eetris juba kl 12. Ootame teie kommentaare ja soovitusi!

4 kommentaari:

Mattias ütles ...

Kuna te peaaegu paratamatult tulete gripi juurde tagasi, lasen pisut mõtteid profülaktilise eesmärgiga juba lendu.

On üldteada fakt, et suremus on seagripil sama madal, kui iga-aastastel gripihooajal ikka. Milles siis üldse kamm?

Avalikkuse komme kõike mustvalgelt võtta on seekord väga kasulik olnud. Kevadel jäeti teema analüüsimine enamasti lausa täiesti ära ning korrutati hoopis, et asi on kole-kole paha.

See läks inimestele hästi peale ning hakati käituma väga ettevaatlikult. Julgelt kehtestati karantiine, kasutati rohkelt näomaske (nagu lugenud olete, need terveks ei aita jääda kuid hoiavad ümbritsevad inimesed loodetavasti tervetena.)

Miks hakati kevadel hüsteeritsema? Esiteks tundus Mexico City esialgsete numbrite järgi, et gripp on väga tappev. Pärast väikest viivitust saadi enamasti aru, et need numbrid olid liialdatud, aga probleeme oli veel.

Esiteks juba nimi. "Sea"gripp tuleb ju sellest, et esialgu oli gripp sigadel ent see muteerus selliseks, et suutis peale inimeste nakatamise ka inimeselt inimesele edasi kanduda. Sellel on või võib olla mitu tagajärge. Loomadelt tulnud gripid on alati suur risk, sest inimestel ei ole nende vastu enamasti mingisugust immuunsust, erinevalt "harilikust" gripist.

Teiseks oli riskigrupp uudne. Ei surnud mitte tingimata lapsed ja vanurid, vaid noored täiskasvanud, kelle immuunsussüsteemid olid tipp-topp korras. See ei ole tavapärane. Lisaks tähendab see seda, et ennast on selle gripi ohtlike mõjude vastu väga keeruline kaitsta.

Ja sellega jõuabki paratamatu seoseni 1918. aastal maailma laastanud gripiga. Meeldetuletuseks: see tappis umbes 50 miljonit inimest. Esimeses maailmasõjas suri umbes 20 ja teises umbes 50 miljonit inimest. Gripp nakatas kolmandiku kõigist maailma inimestest. Tähelepanu: tegu oli sama tüvega mis praegu liikvel, tõenäoliselt võis asi alguse saada samuti sigadest ning kõige olulisema asjana surid grippi noored ja terved inimesed kuna nende immuunsussüsteemid reageerisid ohule üle.

Lisaks oli lugu selline, et esimene ümber maailma rännanud haigestumiste laine polnudki 1918. aastal kõige tapvam. Selle järel oli viirus muteerunud millekski hoopis julmemaks (kõlab küll hästi klišeeliselt.) ning teine laine oli see, mis kogu maailma jalust niitis.

Muidugi on palju olulisi põhjusi, miks praegune gripp toonase sarnaseks ei saa muutuda. Inimeste tervis on oluliselt viisakam kui just maailmasõja üle elanutel ligemale sajandi eest. Ei toimu massilist täis tuubitud rongivagunites migratsiooni (haiged sõdurid naasmas rindelt) kus viirused saavad kiiresti levida ja muteeruda. Lõpetuseks on meil ju raha ja oskusi haigustega võitlemiseks. Siis polnud Fleming isegi antibiootikume osanud rakendada. Viiruste vastu antibiootikumid muidugi ei aita, kuid viiruse nõrgestatud organismi ründavate bakterite vastu küll. Ning bakteriaalsed haigused on gripi puhul üsna olulised surmade põhjustajad.

***
Efektiivne paranoia on üks põhilisi põhjuseid, miks me praegu seagrippi surejate arvu ennustades liialdanud inimeste üle nalja saame heita. See paranoia on meid kahjustanud väga vähesel määral.

"Oht," kuitahes ohtlik see ka pole, ei ole kindlasti mitte möödas. Eesti H1N1 juhtumite arv peaaegu kahekordistub iga nädalaga. Ühendriikides on kuuldavasti haigestunud 300 miljonist inimesest 20 miljonit. Väga sõbralik sellest gripist, et ta tapvam pole. Ent siiski - juba praegu on H1N1 levinum, kui inimgripid. Leviku aeglustumist märgata pole. Küllap see jõuab veel igasugust siga korda saata. Püsib ka võimalus, et see lihtsalt muteerub millekski lauskohutavaks, aga õnneks on see vist päris madal.

Minnes teemast lõpetuseks päris mööda: tundub, et kogu paanikast võib meile kõigile isegi kasu olla. Tööinimeste tootlikkus erinevatel põhjustel (püsitakse kodus, irdutakse seltskonnatööst) langeb, mistõttu peab rohkem inimesi tööle palkama. Lisaks kulutatakse igasuguste "kasulike" asjade peale rõõmsa näoga raha, mis ju igati positiivne on. Aga see võib ka lihtsalt naiivne oopiumiunenägu olla.

Olge terved.

arein ütles ...

Tahaks Priit Hõbemäele Ekspressi peatoimetajana teha ata-ata. Juhtkirjas võtab ta tervemõistusliku kodaniku positsiooni ja Yves Delatte intervjuu vahendamisega käitub nagu tõeline kollane ajakirjanik.

Samamoodi oleks võinud võtta intervjuu põnevusjahil kohaliku külahullu käest ja vormistada see "välismaalase" ja "ekspressi usaldusväärsuse" rüüsse.

Ühelt poolt võitleb paanika vastu ja teisalt kütab takka mitte ainult H1N1 vaid tunduvalt laiemat, vaktsineerimisignorantset paanikat.

Delatte sarnaseid vandenõuteoreetikuid on maailm täis ja neid ühendab dokumentaalselt nõrgalt tõendatud väidete kombineerimine omaenda teooriat tõestamiseks.

Intervjuu algab ebatäpsustega nagu näiteks nimetatud US patendidokument pole patent vaid patenditaotlus, seal käsitletav pole spetsiifiliselt H1N1 vaid muuhulgas käsitletakse ka seda ja mainimata jäetakse, et läbi aegade on Medimmune sama teema kohta ka patente saanud mitte ainult taotlenud.

http://books.google.com/patents?num=100&q=%22influenza+hemagglutinin+and+neuraminidase%22&btnG=Search+Patents

"Ma tean, et H1N1 levitati B-hepatiidi viiruse kaudu" - ütleks, et pullikaka: kus on statistiliselt usaldusväärsed B-hepatiidi viiruste analüüsid? Või kasvõi üks selline analüüs?

Sarkozy avab paljusid farmaatsia ja biotehnoloogia tehaseid ja enamus riikide valitsusi finantseerivad või osalevad biotehnoloogia projektides.

Ja nii võib rida realt praktiliselt iga tolle intervjuu väite kohta vastu väita, millest kõige rumalam on vana ja ammu kummutatud vaktsiinide elavhõbeda sisalduse ja selle võimaliku mõju legend.

Ajakirjandusliku fakti tipptase on loomulikult "Rootsi ajaleht Expressen kirjutas".

Aga nagu Hõbe teab - kes esimesena valetab (A2 leheküljel) seda usutakse ja A4 leheküljel kirjutatu on juba ignoreeritav müra.

kirjasaatja ütles ...

Millal maadevahetus jätkub? Ja kes kelle poole pöördub? Arvestades kitsenenud majanduskonjunktuuri, on parteide kassad väga tühjaks jäänud. Samas on 1.5 a suure reklaamiosturalli alguseni ainult.

Anonüümne ütles ...

Tore oli "kuulata" kuidas Hõbemägi üritas lutsu püüda (... reformierakonda tegi maadevahetuse sisseseadmiseks rohkem kui kõik ...) ja kuidas luts (KILK) tal iga kord käest minema libises :DD

Ei taha enam korrata, mida need reformarid selleks laskma pidasid.