07 märts, 2009

Keskpäevatunni jälgedes: Miks Riigikogule mõned põhiseaduse sätted kehtivad, aga teised mitte?

DELFI kirjutab meie saatele tuginedes: „Mis toimub? Ma lähen närvi sellise asja peale,” kõlas täna raadios muidu nii rahumeelse Priit Hõbemäe kommentaar.
Kuku „Keskpäevatunni” lõpus tsiteeris saatejuht Priit Hõbemägi Enn Soosaare artiklit, kus viimane lahkab Eesti riigi põhiseadust selle keelelisest aspektist lähtuvalt.

Hõbemäe sõnul kirjutas Soosaar seal riigikohtu lahendist, mis keelas riigikogul põhiseaduse järgi oma palkade külmutamise.

„Kohtuotsuses lähtuti selgelt grammatilis-keelelisest vormist,” selgitas Hõbemägi ning kirjeldas, kuidas Soosaar oli oma artiklis lahanud erinevaid põhiseaduse paragrahve just sellest samast keelelisest aspektist lähtuvalt.

„Meie põhiseaduses on palju halvasti sõnastatud punkte, kuna see võeti vastu kiirustades. Seal on umbes kuus-seitse punkti, kus põhiseadust ei täideta,” rääkis Hõbemägi.

„Kõige kiuslikum neist on see: paragrahvis 63 seisab selgelt, et riigikogu liige ei tohi olla üheski muus riigiametis. Mis olukord meil siis nüüd on? Riigikohus ühes kohas otsustab, et ei tohi nihkuda kõrvale sellest, mis on kirjas ja teises kohas võib? Ma lähen närvi selle peale. Mis siis toimub? Ühe lause järgi peab käima ja teise järgi ei pea,” oli Hõbemägi tõeliselt nördinud.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere,

Miks siis mitte nüüd need põhiseadus eirajad kohtusse kaevata?

Meile ei ole vaja kellegi üllast missioonitundest riigikogulaseks olemist pealt vaadata. Meil oleks vaja et keegi teeks seal tööd ja seisaks õige asja eest välja või vähemalt peaks mõttetalgusi omaette riigi asjade üle, mitte ei ajaks oma isiklikku äri riigi raha eest-selleks see põhiseadus ju tehtud oligi.

Anonüümne ütles ...

Kuidas peaks keegi töötu ikkagi oma eluaseme eest makstud saama ja siis veel toitma lapsi ja ise söönuks saama?
Riigi töötuabisüsteemid võivad sul aidata söönuks saada, aga ainult kiletelgis metsa all.
Mitte et ma ise kuskil praegu metsa all interetis olen aga mind hirmutab see mõte juba iseenesest. Tekib küsimus kuidas vabanede/vähendada sõltuvusest majandusolukorrast. Ma näen, et põllumajandust on vaja toetada. Leiva hind peaks olema 5 krooni päts praegu. Siis elaksime ära. Praegu ei ole aeg koguda maksude pealt raha, et uut teed ehitada. Kuhu sa ikka sõidad kui sul tööd pole?