07 märts, 2009

Keskpäevatunni jälgedes: president Ilves ehmatas inimesi

DELFI kirjutab meie Keskpäevatunni saate põhjal: „Möödunud nädal oleks paljudele inimestele äärepealt kreepsu toonud,” rääkis Kuku raadios saates "Keskpäevatund" Priit Hõbemägi, vihjates presidendi teleesinemisele, kus ta kuulutas välja europarlamendi valimised.
Saatekülalised arutasid, et selline vahetult enne "Aktuaalset kaamerat" välja kuulutatud presidendi teleesinemine ehmatas paljusid ning kardeti isegi Eesti krooni devalveerimist.

Tegelikult otsustas Ilves sellisel dramaatilisel moel välja kuulutada vaid europarlamendi valimised.

Ruussaar nõustus, et Kadrioru poolt oli see veidi šokimaiguline kommunikatsioon, sest sõnumit peale selle, et ”kuulutan välja europarlamendi valimised ja armas rahvas, nähke läbi poliitikute kavalused, millega nad teid europarlamendi valimistel püüda võivad ” seal ei olnud.

Valige erakondade, mitte inimeste vahel

Presidendi kõnes oli saatekülaliste jaoks tähenduslikum üks lause: need, kes kandideerivad vaid häälte püüdmiseks, petavad rahvast.

„See oli ilmne vihje Savisaarele, me kõik saame sellest aru,” sõnas Rein Kilk.

Lauset analüüsides jõuti järeldusele, et president soovitas valida erakondade, mitte inimeste vahel.

"Millised reaalsed võimalused on valijal mõjutada seda, kes valituks saab," küsis Hõbemägi, selgitades, et suletud nimekirjade tõttu mitte mingisugust võimalust. "Hääled koguvnevad sellele, kes on kõige ees."

Valimised kui telemäng

Rein Kilk mainis, et seekordsed europarlamendi valimised toimuvad loosungi all „kes tahab saada miljonäriks”.

Saates osalejad leidsid, et tegu on suurepärase ideega, europarlamendi valimised võiksidki olla telesaate „Kes tahab saada miljonäriks” vormis, kus osaleks paarkümmend poliitikut.

"Selle saate formaadi võiks teha nii, et see toetaks kodanikualgatust ja osalusdemokraatiat,” pakkus Ruusaar. „Ehk siis nii, et kõik inimesed pakuvad välja miljon küsimust, millest selekteeritakse välja kõige paremad küsimused, millele siis europarlamendi saadikud vastama peavad.”

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

miljonimängu formaadi asemel võiks küll kasutada tõehetke formaati ... samas oleks see muidugi ohtlik - ilmselt enamus poliitikuid diskrediteeriks ennast. teisalt aga devalveeruks seega ka korruptsiooni mõiste ning arvestades poliitikute teflonkatteid ilmselt sellest suurt kasu ei oleks. samas aga oleks tehtud pöördumatu kahju inimeste sinisilmsetele ideaalidele. sõnaga - ilmselt miljonimäng oleks parem. aga kas õlekõrred ka oleks?

Anonüümne ütles ...

Arvan, et valimised 2009 nii Europarlament, kui KOV lähevd ajalukku kõige suurema ja räpasema pasa loopimisega teineteise pihta. Kui nad vaid suudaks unustada oma egod ja oleks neil rahvale lubada midagi reaalset, käega katsutavat ja kõige olulisem, et täidetavat lubadust. Jään huviga ootama mis saab, mida lubatakse ja veel rohkem seda, kes võidavad.