07 juuli, 2007

Stuudios Marek Strandberg, Rein Kilk ja Priit Hõbemägi

Sel sumedal hommikupoolikul on Tallinna stuudios roheline mees Marek Strandberg, saatejuht Priit Hõbemägi ning Tartus tavapäraselt Rein Kilk.
Teemadeks Õllesummer, sündmused Tartu Püssirohukeldris, mis äratasid rahvusvahelist tähelepanu, tuumajaama ehitamine või mitte-ehitamine, liikluses hukkunute hulgas järsk tõus, Riigikogu veidrad töövõtted ja ootamatu paberrünnak Eesti kaitseväe vastu.
Saatke oma kommentaare ja ettepanekuid!

31 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Teemal Rein Langi aadulugu, et probleem on poliitilises silmakirjalikkuses versus põhjendatus hukkamõistus üldisemalt.

Hansule kohase lobedusega eelmine nädal "Keskpäevatunnis" välja öeldud:

"millegipärast just vene keelt rääkivad anaalpenetreerivad narkomaanid"

on äramainimist leidnud ülipoliitkorrektsuse alases üllitises
Kaheksanda Mai Liikumise blogis.

Samas kutsutakse üles häbipostistama ja arvet pidama igasuguse, ka faktidel baseeruva rahvus- või sotsiaalsete gruppide erinevustest rääkiva jutu üle.

Küsimus on ju selles, et kust maalt teha välja taolisest korrektsusvingumistest ja kust algab pragmaatika "no mida hüpata kui on teada, et mingi jama tuleb niikuinii".

Anonüümne ütles ...

Tere!
Ootan nüüd huviga, kes teist hakkab Langi kaitsma, et lääne ees mittepugev ja vene kisa mitte kartev Eesti minister tähistas lihtsalt oma juubelit endale meelepärasel moel. Hüva, aga ilma irooniata - k6rge riigiametniku venelastele nö palli ette mängimine ja lääne liitlastes pehmelt öeldes kummastuse tekitamine on väga mittetark tegu. Et Teinoneni-suguseid ikka leidub, ei ole parata, ent et riiki ministri tasemel diskrediteeritakse (selline sensitiivne teema sellises kontekstis tekitab läänes palju küsimusi), on eriti kahetsusväärne.

Anonüümne ütles ...

Kaheksanda Mai blogi link

Anonüümne ütles ...

Kui Strandberg juba stuudios on, siis valijana küsiks, et kuidas edeneb Eesti riigieelarve suurune (või oli see suurem?) tuulepargistamisprojekt.

Anonüümne ütles ...

Oho
Strandbergi käest küsiks -- kuidas Eesti toodab elektrit sellel ajal, kui tuul tuuleelektrijaamas tiivikuid ringi ei aja.

Samuti milline oleks tuulikutest tuleva elektri hind, mis suubub üldisesse süsteemi.

Samuti, kui räägitakse mingitest kompensatsioonijaamadest tuulevaikuse korral, siis milline saab olema sealt kompensatsioonijaamast tuleva elektri hind.

Anonüümne ütles ...

Targad inimesed ei tee "buddhistliku õnnemärgi" promoga Venemaal elu kergemaks. Kas te siis Venemaad ei tunne? Must keeratakse ka valgeks. Sisu ja intelligentne sõnum ei huvita kedagi.

Anonüümne ütles ...

Oleme ju kõik orjastatud Nike ja Adidas dressi kandes.

Anonüümne ütles ...

võrdlus Hamletiga on kohatu.
me (Lang) ei saa eeldada, et ülejäänud euroopa oleks vanemuise etendusega kursis. asi ei ole selles, millega SISULISELT tegemist on. asi on selles, et ei nähtud ette, kuidas seda kõige tõenäolisemalt hakatakse TÕLGENDAMA. miks ei nähtud ette - kas ministrile sobimatust naiivsusest või ministrile sobimatust ylbusest - see on arutelu koht.

Anonüümne ütles ...

Väga hea tähelepanek Kilgi poolt. Kogu asi sai ju alguse eesti meediast. Ja kui eesti meedia sellest suurt numbrit ei tee, siis kaob kogu teema kiiresti päevakorrast.

Anonüümne ütles ...

Pisut purjus ja väsinud tavainimene urineerib Pikal tänava - vajaduse rahuldamine. Väsinud minister - sõja kuulutamine. Mõelge ikka ennem kui tegutsete.

Anonüümne ütles ...

Vastuseks Hõbemägi kommentaarile, et kas nüüdsest peavad eestlased siis arvestama kõigi teiste arvamusega nii idas kui läänes...Jah, kui oleme elementaarselt viisakad inimesed, siis arvestame teistega. Seda ei tee vaid kasvatamatud ja kultuurikihita inimesed.

Anonüümne ütles ...

Hr. Kilk, hr. H6bemägi - see NS-teema on lihtsalt Euroopas VÄGA tundlik teema. Ja seda oli see juba enne aprillisündmusi. Ei kujuta ette, et näiteks m6ni Rootsi minister selliselt oma sünnipäeva peaks. Olgugi et Rootsil ei tohiks olla mingit erilist p6hjust "teiste pilli järgi tantsida".

Anonüümne ütles ...

kulla maarek!ega rubladega küttes kaugele ei jõua,ükskord saavad need otsa ja millega siis edasi kütta?
siin tulebi appi tuumaenergia.

Anonüümne ütles ...

Nagu HH Luik oma värskes järjejutus Ekspressi veebiväljaandes märkis, annab meedia hinnanguid ka teemasid ja allikaid valides.

Priit, kas sulle ei tundu, et Ekspressi nupp Langi sünnipäeva kohta kandis pigem negatiivset alatooni? Mina ei lugenud sealt kusagilt välja tervemõistuslikku selgitust, et tegu on ühe tunnustatud antifašistliku etendusega, mille näitamises-vaatamises pole midagi taunimisväärset. Selle asemel oli kirjas, kuidas ikka laval lehvis haakristiga lipp pluss kohatu võrdlus prints Harryga.

Jah, vene propaganda vaatenurka ei ole võimalik muuta, aga õiges kontekstis oleks eestlaste suhtumine kindlasti rahulikum.

Anonüümne ütles ...

Tuumajaamade pooldajate puhul häirib argumenteeritud väidete puudus ja arvutuste ebamäärasus. Pluss tuumajaama vastaste häbistamine.. Lisaks tuleks veel meeled pidada et leedukate üheks rahvusspordiks peale korvpalli on eestlastele gediminase tegemine.

Anonüümne ütles ...

Leedu JAAM on Brüsselist ettekirjutatud Eesti kohustus see JAAM Poola ja Leedu tarbeks üles ehitada.

Anonüümne ütles ...

lihtsalt niipalju, et too kuulus "Hamleti monoloog" on kolmanda vaatuse I stseenis, Yoricku pealuu aga ilmub välja alles viienda vaatuse I stseenis ...

huvitav, miks kõik neid kahte asja pidevalt omavahel seostavad, kas nad on "Hamletit" lugenud mingist koomiksist lühikokkuvõttena?

Anonüümne ütles ...

Langi-Adolfi teema kohta veel. Kõik eestlased peaks minema psühiaatriahaiglasse kollektiivsele ravile ning oma kompleksid ja foobiad välja ravima.

Anonüümne ütles ...

Muuseas, küsimus hr. Strandbergile - kas tänapäevased tuulikud on juba energiakasumlikud? S.t. toodavad oma elu jooksul rohkem energiat kui nende ehitamisse läheb? Mingi 15 aastat tagasi ei olnud minu teada veel ühtegi sellist..

Anonüümne ütles ...

EUROOPA äri ei juhi ei KASUM ega IMAGO vaid AMETNIKUD.

Anonüümne ütles ...

Muuseas, väike parandus: alkoholi dehüdrogenaas ehk siis see ensüüm mis töötleb ümber alkoholi on kollasel rassil täiesti olemas, lihtsalt ekspresseeritud madalamal tasemel, s.t. teda on vähem kui teistel.

Anonüümne ütles ...

Hr. Kilk... Õigust räägite. Kuidas kurjategijad karisada? Aga paneme kogu rahva vangi, siis on kindlasti need kurjategijad vangis.

Anonüümne ütles ...

Mis juhtuks, kui lasta Eestisse panna nii vene kui NATO raketid?

Anonüümne ütles ...

Aru ei saa, mille üle sõjardid vaidlevad. Mingi 200 mehe üle vä?

Anonüümne ütles ...

Limburgeri kommentaar EPL: raiskajad tuleks vangi panna loo tagant:
Kriitika kaitseministeeriumi suhtes on muidugi õigustatud.

Kui võrrelda Soome vastava ministeeriumi ametnike arvu (138 ametnikku, http://www.defmin.fi/index.phtml?s=158) ja bürokraatide hulka Eesti kaitseministeeriumis (231 inimest, arv on tuletatud kõigi nõunike, nõunike abide ja abide abide liitmise teel, sest eraldi seda välja toodud ei ole), siis jääb vägisi mulje, et Eesti kaitsevägi on vähemalt Bundeswehr'iga võrreldavas suurusjärgus.

Just nende kontoripreilide ja tšellokujulise kehaga meesisendite palkadeks-preemiateks kulub märgatav osa meie riigikaitse eelarvest.

Ülejäänud jutt on muidugi kaka. Britt võiks endale selgeks teha, et venemaaga piirnevate väikeriikide kaitsejõudude peaülesanne on oma riikide iseseisvuse säilitamine iga hinna eest mitte koloniaalavantüürid kusagil Pakistanis.

Juhul kui me oleme sunnitud neis osalema, siis ainult selleks, et täita oma liitlaskohust ja kindlustada seega kaudselt oma riikliku iseolemist mitte mingite imperialistlike ambitsioonide pärast.

Anonüümne ütles ...

Eesti armee peaks kasutusele võtma Soome mudeli. Palgaarmeele üleminek oleks enesetapp. Ja muideks, Soomel pole kunagi olnud ka probleeme palgasõdurite värbamisel välismissioonidele.

Larko ütles ...

Tere, Priit!

Minu arust oleks saate põhikoosseis kõige parem. Et Hans H aga sedapuhku (ja võib-olla keegi teine edaspidi) osaleda ei saa, peate ilmselt riigikogulasi kaasa haarama. Aga paneks südamele ka, et nendel peaks midagi sisulist öelda olema. Seega tahaks juba vana Keskpäevatunni kala Hannese vajaduse korral sisse astuvaks riigikogulaseks tagasi saada. Marekil läheb ülesanne üle jõu.

Anonüümne ütles ...

Väga hea saade oli, suur tänu tegijatele. Strandberg ja Kilk stuudiokülalistena on väga huvitavad kuulata. Minule isiklikult meeldivad veel ka Kaljulaid, Tarand, Luik, mõnikord võiksite kutsuda ka nt Erik Krossi, Mart Laari ja miks mitte ka Edgar Savisaare, keskerakonnast oleks tema ainus keda oleks huvitav kuulata ja ehk nii aitaksite tal ka pisut eesti ühiskonda integreeruda.

Anonüümne ütles ...

Tere. Hea saade mu meelest. Kuna kuulasin kahjuks alles kordust, siis palun minu poolt austatud Rein Kilgil minuga lisatud aadressil ühendust võtta:

kork15@hot.ee

Meie jututeemaks on Läänemere põhja rajatava GAASITRASSIGA seonduvad julgeolekuriskid Eestile ja teistele selle mere ümber elavatele rahvastele.

Ühtlasi kasutan juhust ja tervitan Marek Strandbergi... kunagist vastast Hammeri Mälestusturniirilt Kohilas.


Lugupidamisega

Olev Vallimaa

Anonüümne ütles ...

07.07.07 keskpäevatunni kohta

Rein Kilgile:
Mäll tõlkis Dhammapada paali, mitte sanskriti keelest, see on paali kirjandusklassika. Sanskriti keel ja paali keel on siiski kaks ise asja. Kuigi neil on puutepunkte: vaid kirjanduskeeled ja indo-aaria keele-ala. Aga tervitused Reinule kultuuriväärtuste propageerimisel, mis on kiiduväärne.

Anonüümne ütles ...

Oli hea saade! Erinevalt Larkost arvan, et Strandberg sobis päris hästi teie triosse.