20 aprill, 2007

Luik ja Kilk tagasi Keskpäevatunni stuudios



Homne Keskpäevatund on toob kuulajateni tagasi harjunud hääled: Hans H. Luik ja Rein Kilk on oma rännakutelt tagasi ning võtavad taas ette kodumaised sündmused. Sündinud on aga paljugi.
Näiteks Pronkssõduri saaga jätkus hoogsalt, aga kas kuulaja sellest tüdima ei hakka? Jüri Pihl tegi jõulisi avaldusi lubades liita erinevaid ametkondi siseministeeriumiga; samuti öeldes, et 9. mail siseministeerium ennast uuesti üllatada ei lase. Tähelepanuväärne oli selles Postimehe intervjuus olnud lõik: ..."Kuid ma usun, et tänavuseks 9. maiks on korrakaitsestruktuurid tunduvalt paremini ette valmistatud kui mullu."
Küsimus: Kas selle jutu tõlge on, et kaitsepolitsei polnud ülesannete kõrgusel?
Pihl: "Ma ei tahaks nüüd öelda, et seal on suured probleemid, sest kui me vaatame kogu ühiskonna arengut, siis on Eestil läinud ju normaalselt. Aga... Kui meil on probleem keset Tallinna ja selle ümber liiguvad eri äärmused, siis seda plekki ei saa nad küll päris niisama oma ülikonnalt maha pesta."
See on väga jõuline statement mehel, kellest teatakse, et ta pooldab pigem konkreetset ja jõulist tegutsemist kaitsepolitsei alal, eriti eesti riigi suhtes vaenulikult meelestatud isikute vastu. Ning loomulikult miljoni krooni küsimus: MILLAL ALUSTATAKSE TÕNISMÄEL VÄLJAKAEVAMISI?
(Pihli saamise kohta siseministriks on mul oma paranoiateooria, aga sellest juba saates.)
Gaasijuhtme teema vindub samuti edasi. Igal juhul juhtus nii, et niipea, kui selgus, et Eesti siiski võib saada asjaosaliseks gaasijuhtme ümber toimuvas suures näitemängus, tõmmati kohe nina kirtsu ja alustati bürokraatiaga: kõigepealt vastase peedistamist. Siinkohal veel mõned lingid gaasijuhtme teemal.
Suur uudis on muidugi see,et Eesti vetesse võib-olla toru otsas saabuv Gazprom võib saada võimaluse kasutada relvastatud üksusi. Vene Riigiduumas on algatatud eelnõu, et strateegilised ettevõtted võiksid sellised asutada.
USA ülikoolis tulistasti surnuks 31 inimest, see on kui õudne jätk Ilmar Raagi filmile "Klass". Kas need filmid midagi õpetavad ka, või on see lihtsalt omamoodi meelelahutus ning vägivald jätkub samamoodi edasi?
Vastukaja tekitas see, et Eesti Ekspressis ja Pealtnägija saates Mihkel Kärmase abil soomlastest narkomaanidele retsepte müüvaid "retseptivabrikante" paljastanud Peeter Mardna sai kiituse asemel hoopis karistada!
Veel riiki: justiitsminister Rein Lang tahab kaotada maavalitsused!
Põnev uus teema on lugu kolmest Afganistanis teeninud kaitseväelasest, kes nõuavad tagantjärele, et IGA nende missioonipiirkonnas veedetud tunni eest makstakse neile tasu koos kõigi lisadega. Advokaadiks on neil tuntud pommivanamehe Märt Ringmaa advokaat.
Mitmed poliitikud soovitavad riigil müüa oma osaluse Estonian Airis. Pommivastane imevits Sniffex, millega lõhkeainet otsitakse, osutus blufiks. Kui palju aga päästeamet nende vidinate eest maksis?
Eesti pank ennustab majanduse kasvu sujuvat aeglustumist
Saaremaa sadamat külastab tänavu seitse (!) kruiisilaeva... sadam maksis 200 miljonit...
Kas kinnisvarakriis on ukse ees? Üha rohkem arendusi toppab ja on müügis.
Ühispanga töötaja magistritööst selgub, et iga kolmas 2005. aasta lõpus pangast antud eluasemelaen oli riskantne ja vastuolus kehtivate tootetingimustega.
Autde müük on läinud pööraseks - uusi ja pruugitud autosid müüd 15 MILJARDI krooni eest. "Uutest riikidest" jääme alla vaid Sloveeniale. Milla teie viimati uue auto ostsite? Iga tuhande eestlase kohta osteti möödunud aastal 20 uut autot.
Niisiis - ühelt poolt hirm majanduskriisi ees, teisel poole üha suurenev tarbimine, selle kohal ka jõukuse kasv.
Need on vaid mõned teemad paljudest võimalikest. Mis huvitab teid? Ootan blogikommentaare!

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ära muretse Hõbemägi, Pronkssõdur ei ole inimesi ära tüüdanud. Pronkssõduri teema on nagu Eurovisiooni lauluvõistlus - kõik räägivad, et neid see absoluutselt ei huvita, aga sellest hoolimata kõik vaatavad ja elavad kaasa.
Küll aga võiksite te rääkida ka sellest, mida tuleks teha Tõnismäe platsiga pärast teisaldamist. On tehtud ettepanekuid viia sinna Kreutzwaldi kuju või ehitada purskkaevud.

Priit Hõbemägi ütles ...

Tere!
Tänan hea mõtte eest! Olen midagi kuulnud ka, mida seal teha tahetakse.

petskratt ütles ...

Sniffexit tuleks põhjalikult edasi torkida. Küsimus pole niivõrd rahas kui selles, et väga ohtlikku tööd tegevad inimesed kasutavad sisuliselt juhuarvude generaatorit otsustusprotsessis... Tehnokrati seisukoha leiad tänasest saatest http://www.tehnokratt.net/2007/04/21

Anonüümne ütles ...

Mehed miks te saate nii varakult ära lõpetate? Tiido aegadel räägiti isegi täistunni piiksud täis, nüüd lõpetate mitu minutit varem ja panete muusika mängima, ise veel rääkides, et aega jäi jälle väheks ja mitmest asjast rääkimata jne.