03 september, 2011

Keskpäevatunnis Priit Hõbemägi, Marek Strandberg ja Ainar Ruussaar


Tõesti-tõesti, presidendivalimised olid sel nädalal (kõrvaloleval pildil väljavõte Postimehe veebist, kus pärast otsesaadet tehti kaks uudist meie tänastel teemadel - PH) ja juhtus nii nagu oligi arvata: Ilves jätkab. Tarandi soolo lõppes, ilma et oleks selgunud, miks seda üldse vaja oli. Demokraatiat juurde ei tulnud, debatti ei sündinud... Kui mõlemad võimalused presidenti valida - valimiskogu ja Riigikogus valimine on seaduses ette nähtud, siis kuidas üks neist on demokraatlikum kui teine? Tundub, et ainus, kes kogu asjast midagi võitis, oli Aivar Riisalu, kes esitles end kui Tarandi ämmaemandat. (Umbes nagu Villu Reiljan, kes omal ajal "nokitses presidendi kallal.") Mingit vabatahtlikku tiimi, nagu Tarandil oli eurovalimiste ajal, nüüd polnud näha. Moraal? Väga lihtne: Tarandil ei õnnestunud enam teist korda tarandit teha. Järeldus: kolmandat korda ei maksa enam proovidagi...
Kuid siiski: mis saab edasi? Kas nüüd, kui midagi enam kaotada ei ole, ütleb Ilves oma "suu puhtaks" või hoopis vastupidi, laseb põlved longu ja lööb käega, jättes Evelini ja Toomas Sildami Kadriorgu valitsema.
Omapärane poriloopimine puhkes aga peaminister Ansipi ja Indrek Tarandi vahel, kus mõlemas süüdistasid vastastikku teineteist võõrvõimuga koostöö tegemises ehk kollaboratsionismis...
Siis veel Keskerakonna kokanduskursused: kuidas praadida Edgarit. Tundub, et võidust hoolimata kõpsetati Edgar üsna läbi. Jah, pole enam seda rammu kätes, nagu ohkas üks vanamees. Mida võime aga oodata edasi, kui juhatuses istuvad mitmed Ratase pooldajad. Kas läheb kodusõjaks?
Aga siiski - Keskerakonda toetab vaid 9% eestlastest ja 77% mitte-eestlastest, selgitas välja BNSi tellitud TNS Emori ja augustikuine uuring. Minne nyt sormi pistetään? Ühel hetkel tuleb nimeks võtta Vene Keskerakond Eestis!
Algas kool. Kooliteema läheb iga päevaga põnevamaks, sest haridusminister esitles ka tudengite toetusrahade süsteemi. Loomulikult polnud tudengid sellega rahul. Aaviksoo on nagu sarisüütaja, kes ühe kuhja juurest teise juurde tõttab ja tikkudega rapsib. Kes aga neid tulekahjusid kustutama hakkab?
Läheneb Eesti Panga presidendi valimine. Kas tippreformari Jürgen Ligi liginemine pangapresidendi postile on oht pluralismile, nagu tüleks Mihhail Gorbatshov? Loe selleteemalist Priit Simsoni kolumni Eesti Päevalehest.
Kas dalai-laama vastuvõtu viljad küpsevad kibedaks? Topelmaksustamise vältimise leping lükkub tulevikku, Hiina minister ei saabu Tallinna. Äkki olid Eesti diplomaadid lihtsalt naiivsed, arvates, et kui nimetada ametlikud kohtumised ümber mitteametlikeks, ei järgne mingit reaktsiooni.
Sarisüütaja Aaviksoon on pannud põlema järjekordse lõkke - tudengite toetus ja trahvid. Raha, raha, raha... Seda toetusteks juurde ei tule, küll aga rakendub ilmselt nn "tasuta kõrgharidus" - kui tulemused head, saab tasuta sisse ja õppida. Kuidas saavutada 100% edukust aga siis, kui õppimiseks peab veel tööl käima? Ja nagu öeldud, uusi toetusi ei maksa oodata? Aaviksoo ootab, et pered toetavad oma lapsi ülikoolis. Kõigile pole see ammugi jõukohane. Seega - paremad võimalused on ikkagi paremini kindlustatud peredest pärit lastel?
Wikileaks teatas, et Vene Erakonna Eestis juht on väitnud, nagu pakkunuks vene luureagentuur Keskerakonnale abi Kirde -Eestis häälte korjamisel. Nagu arvata, väidavad ka pärast memo avalikuks tulemist asjaosalised, et midagi sellist pole juhtunud... Ja kas see meid imestama panekski? Muidugi mitte!
Viru Keemia Grupp tahaba hakata uurima fosforiidi kaevandamise väljavaateid. Paljalt see teade on keskkonnakaitsjad üles erutanud. Väike mõnus fosforiidisõda pärast loidu presidendivalimiste kampaaniat ajaks vere keema! Kus on Juhan Aare silmad nüüd, kui pole vaja enam põhjakõrbenud rahvaliiduga tegeleda? Uus võimalus pakub ennast lausa kuldse servaga taldrikul!


13 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kui Dalai-laama visiiti käsitlete, oleks huvitav tavalisest erinev lähenemine. Tühja neist poliitikutest, rääkige parem, mida siis meedia lõpuks tahab. Enne visiiti kotiti ja irvitati kõigi poliitikute üle kes kohtumistele ei tahtnud minna. Viimane nädal antakse nii, et maa must, kuidas ometi poliitikud on nii lollid, et võivad teha selliseid lühinägelikke etteasteid rikkudes Eesti suhteid suurHiinaga. Kas meedia esindajad suudavad kuidagi oma positsioone selgitada. Või ongi ainus eesmärk kõigile pasunasse?

margit. ütles ...

President Ilves suure tõenäosusega jätkab sama teravalt just oma kõnedega ühiskonna valupunktidele viitamist. Kes tähele pani, siis vastulöögiks Tarandi "minimalistlikule" presidendile, kiitis president oma kõnes parlamendisaadikuid kui "põhiseaduslikke maksimaliste". Stiilipuhas! Selliseid viiteid võib leida peaaegu igast tema kõnest, viimati veel viide Simmile Võidupüha kõnes. Kui midagi kritiseerida, siis ehk seda et tihti jäävad tema sõnumid kitsasse ringi pidama, kuid vahelduseks "tööd ja leiba" kampaaniatele võiks eksisteerida ka igavam intelligentne debatt. Sellega ei olnud presidendivalimiste ajal Taranad võimeline alati kaasa minema.

Anonüümne ütles ...

Oi õudust. Strandberg on vist hommikul saanud jalaga sinna rõõmuallika võtmesse, mis tegelase kiunuma pannud ja sellest kiunumisest kohkunud Ruu saates lausa kokutama hakanud. Mehed, mis toimub, ma küsin? Priit, loo kord majja.

Marek ütles ...

Legend nõuka-aegsest koostegevusest räägib, et kui väljaveokvoodid lehmapiimale ületasid piiri, mille puhul kohalik rahvas hakkas jääma piimata, leiutasid kohalikud piimakombinaadid 1.5% piima (varasema 3.5%) asemel. Viisaastakuplaan sai täidetud ja ka inimesed Eestimaal ei jäänud nälga. Nupumehed need eestlased.

Anonüümne ütles ...

Faking Hell! Muud probleemi teil pole kui Keskerakond. HAige raadiojaam!

qteemad ütles ...

Strandberg on külma saanud ja mitte allapoole naba vaid ülespoole.

Strandberg

Anonüümne ütles ...

Parkla Sillamäel on Eesti majandusele EL-Venemaa transiidi vahendajana väga kasulik maksumaksja. Tooge Kilk tagasi, Strandberg on tühi tuulepeereteja, kes rikub ära iga saate ja organisatsiooni, kuhu ta kuulub. Pidev vahelesegamine ja tuntud tõdede kordamine elik mölapidamatus uudist ei anna ning huvi ei paku. Priit, selleks ei pea jahupäid kokku korjama, et ise targemana välja paista.

Anonüümne ütles ...

Muide, presidendivalimiste ajal Kuku raadio eetris pudrutati taas Martin Lutheri ja Martin Luther Kingiga. Naisreporter (nime ei tea) rääkis Tarandi poolt riigikogu uksele naelutatud teeside võrrelduna - nagu Martin Luther Kingi, mitte aga Martin Lutheri tegudest Wittenberi kiriku ukse kallal!!! Door of All Saints' Church in Wittenberg to which, by one account, Luther nailed his Ninety-Five Theses on 31 October 1517, sparking the Reformation: Nii et see viirus inimeste peades levib edasi!!

Anonüümne ütles ...

Miks kommenteerib teadust Strandberg, kel endal kraadid tegemata, ametlikult ei mingit kvalifikatsiooni? See on täielik udu, et teadus ja kõrgharidus ei ole seotud - iga viimane kui teadusraha alusel töötav teadur peab ülikoolis õpetama ja juhendama, ja vastupidi, iga koolitustellimuse raha alusel töötav õppejõud tegema täie teaduri mahus teadust, vastavalt oma kohale teadushierarhias! Professorikohale on sageli vaid üks kandidaat kahel põhjusel - nõuded on kõrgemad kui Skandinaavias ja mujal arenenud maades ning palk umbes 4 korda madalam. Lisaks sellele eeldatakse Eestis professorilt tohutut administreerimistööd, mida nt Soomes üldse ei eeldata.
Tudengid-magistrandid töötavad siiski ka grantide alusel ülikooli juures, kuid teadusrahastus on ju nõukogude ajaga võrreldes tohutult langenud, ülikoolidel ei ole raha, et tudengeid palgata.
Palun võtke neid teemasid kommenteerima asjatundjad!
Ja last but not least, see üks kurikuulus Martin Lutheri kohta öeldud õnnetu lause sündis politoloogia avatud ülikooli (kaugõppe) bakalaureusetöö kaitsmisel ning töö sai hindeks "kasin".

Anonüümne ütles ...

Anonüümsele 03 September, 2011 12:54

See valjuhäälne Kuku reporter oli Ulla Länts. Pidin ise kah selle koha peal toolilt maha kukkuma - et kuidas saab olla NII rumal haritud inimene, kes vahendab Riigikogust meie riigi Presidendi valimisi! Oleks veel mingi Kroonika tibide vahupidu....

Anonüümne ütles ...

Ma heameelega kuulaks juttu kui tugevalt on see kõrgharidus ja teadus Eestis siis omavahel seotud.
Ega ikka ei ole küll.
Muide, olete teretulnud Sirbi teadus ja kõrghariduskülgedele oma seisukoht esitama ja kaitsma.

Strandberg

Anonüümne ütles ...

Vastuseks Strandbergile 13.21 eile: Tartu Ülikoolis on reegel, et iga teadur ja vanemteadur, kes töötavad teadusrahastuse alusel, õpetab igal semestril 1-2 kursust ning juhendab lõpu- ja kraaditöid samal määral teiste õppejõududega. Teiselt poolt on igal õppejõul alates dotsenditasemest kohustus tuua ülikooli teadusraha, st ta peab olema teaduslikult nii pädev, et saada ja juhtida grandiprojekte ja sihtfinantseeritavaid teemasid, muidu lihtsalt teist korda tagasi ei valita. Küsige näiteks ülikooli arvukatelt välismaalastest post-doc-idelt, kas Tartus on tase või mitte - nad ei tuleks siia, kui taset ei oleks. Küsige meie magistri lõpetanutelt, kes igasuguste probleemideta on saanud sisse maailma mainekaimate ülikoolide doktoriõppesse ja seal edukalt kaitsnud või kaitsmas, kas nende ettevalmistus oli küllalt hea. Seni ei ole veel kurtmist kuulnud, vastupidi. Muidugi, eneseimetlus ei ole ilus ega viljakas, kuid ei saa lasta endale ka solki kaela valada, ära on tüüdanud see tühjalt kohalt lahmimine kõrghariduse ja teaduse aadressil. Tuldagu ja tehtagu siis paremini! Meil, vähemalt paremal osal meist, on pakkumised teiste maade ülikoolidest olemas, ongi rumalus siin 1200 euro eest kuus rabeleda 24/7. Või siis seda soovitaksegi, et viimased entusiastid laevalt lahkuksid?

Karl Arrak ütles ...

Keskpäevatund + Strandberg = tuulikud. Et seista vastu monopolide hinnatõusule. Unustas lisada, et tänu rohelistele maksudele see hind muudkui tõuseb.
Kodanikuühiskond ei tähenda keskaega, et ise sulatame oma metalli, ise toodame elektrit.