25 aprill, 2020

Keskpäevatunni stuudios Priit Hübemägi, Ainar Ruussaar ja Urmas Jaagant

Keskpäevatunni stuudios täna, 25. aprillil:

Väljumisstrateegia on saanud palju kriitikat ühelt ja teiselt poolt. Arutame seda!
Kas maske peab siis kandma või ei? Kas ka selleks on vaja valitsuse korraldust? Või aitab terve mõistus (vahel tundub, et tervet mõistust poloegi enam vaja, kui valitsus asjad oma kätte on võtnud).
Tallinnas on koroonahaigeid rohkem, aga vene neteranidele oluline 9. mai on ukse ees. Moskvas jäeti paraad ära, mis saab Tallinnas Pronkssõduri juures?
Saaeremaa vallavanem, Madis Kallas astus tagasi, see on tubli tegu. Aga Saaremaa võrkpallurid ja terviseamet ei suuda oma vigu tunnistada.
Mihhail Kõlvart tõuseb esiplaanile - võtab sõna hariduses, maskide kandmise ja 9. mai teemadel.
Võõrtöölised olis samuti suur teema sel nädalal.
Ajakirjandusväljaanded jagelevad omavahel. Mart ja Martin Helmed rääkisid midagi grillihooajast ja vorstide jagamisest seoses ajakirjanduse toetustega, kas keegi siis sai ka midagi?
Kert Kingost sai e-valmimiste läbipaistvusega tegeleja.
Paldiski miljarditehas lendas vastu taevast.
Nafta hind USAs kukkus negatiivseks.

4 kommentaari:

Unknown ütles ...

Maskidest: paar päeva tagasi lõppenud valitsuse pressikonverensil tormasid ajakirjanikud lava juurde, nagu poleks kuulnudki midagi maskidest ega 2+2 reeglist. Kuigi hetk tagasi küsiti küsimusi just maskide kasutamise kohta.
PS. tegin ka pildi televiisorist :)
https://www.facebook.com/andri.sabrodin/posts/3093014597415816

Lauri ütles ...

Mikrobioloogiline algharidus võiks olla üks oluline väljund küll, mida esmajärjekorras televisiooni kaudu, aga ka koolitundides käsitleda. Seal võiks erinevates MB tõrjemeetoditest ja situatsioonidest päris korraliku ja vajaliku kursuse kokku saada: kuidas ja mida desinfitseerida, teha riskianalüüsi jne.

Maskide üldkasutus ei ole reaalne. Juba on räägitud eranditest restoranides jm kohtades, aga kui me lubame erandeid, siis pole maski kandmise nõudmisel viiruste tõkestamisel olulist efekti.
Maahommikust just vaatasin, kuidas ajakirjanik seal oli kanakasvatajaga ninapidi koos. Vanaema jäeti tuppa, et on riskigrupp. Sisuliselt pole vahet, kas vanaema hoiab ajakirjanikust eemale või mitte, sest tütre kaudu puutub ta ajakirjanikuga kokku. Harimatus välistab üsna palju. Lisaks veel probleem maskide utiliseerimisega. Sisuliselt iga prügikast muutub nakkusohu vektoriks ja igal pool vedelevad maskid on nagu kasutatud süstlad.

teodora ütles ...

Ei saa aru, kas Kuku kodulehel saadet enam kommenteerida ei saagi? Aga kui asjast, siis minu meelest võiks varasema "Püsi kodus" asemel või kõrval olla uus loosung: "Kaitse naabrit/ligimest/kõrvalseisjat, kanna maski!" Sest just selles on eelkõige asi. Mul on ükskõik, kas kellelgi on suu ja nina ees vana taskurätt või mingi udupeen meditsiiniline mask, aga olemise teeks kindlamaks just see, kui kõik midagi kannaksid. Kui kõik ei kanna, siis aitab mind ainult see, kui mul endal on mingi udupeen ja kallis kosmoserespiraator. Lisaks ühele ülerahvastatud toidupoes käigule on mu kõige ebameeldivam koroonaaegne kogemus olnud see, kui keegi nooruke tervisejooksja mulle kitsal trepil vastu kappas ja kogu meie vastakuti olemise aja mulle otse näkku lõõtsutas. Kohustuslik võiks mask olla just selleks, et lõpetataks see jahumine teemal, milline mask täpselt kui palju mind kaitseb ja jutud, et ma kannan maski ainult siis kui riik annab mulle selliseid maske, mis peavad kinni kõik pussnoad ja väikesed poisid, mis mu poole kuskilt lendavad. Ära on tüüdanud.

teodora ütles ...

Laurile, mitte vastu vaieldes - suure osaga nõus - vaid lihtsalt kommentaariks. Mis restorani puutub, siis mind ei puuduta kuidagi see, et keegi läheb õhtul omal vastutusel sinna sööma ja on seal (loomulikult) ilma maskita, kuid järgides 2 m reeglit (parem oleks küll natuke rohkem kui 2m ja vabas õhus). Samas puudutab mind väga see, et õhtul restoranis vms käinud inimesed paneksid järgmisel päeval poes või ühistranspordis või tööl maski ette (pluss muidugi hoiaksid ka distantsi, see on ja jääb ju niikuinii). Veelgi olulisem on see minu jaoks siis, kui nad minuga näiteks räägivad. Kui hoitakse vahemaad ja kantakse maski, siis nakatan mina väiksema tõenäosusega teisi ja ka mu enda nakatumise tõenäosus väheneb mingil määral. See "mingil määral" on tugevasti parem kui üldse mitte.