21 märts, 2020

Keskpäevatunni stuudios Priit Hõbemägi, Ainar Ruussaar ja Urmas Jaagant

Täna, 21. märtsil, on keskpäevatunni teemadeks:
Olukord Eestis. Ajal, mil räägitakse sellest, et tuleb testida ja testida... kas Eestis testitakse liiga vähe või just parasjagu? Mida Eesti haigestumiste statistika meile räägib? Mida valitsus meile rääkimata jätab? Kas terviseamet on pädev kriisi tingimustes tegutsema?
Maailm hädas - USA ja Ühendkuningriik suurte probleemide ees. Hiina paraneb ja sellest on saamas maailma päästja.
Saaremaa juhtum ja õppetunnid. Terviseamet kui nõrk lüli - annab kriitilisel ajal vastukäivaid soovitusi. Õde ja epidemioloog ei ole võrdse pädevusega.
Eesti ei olnud kriisika ette valmistatud. Miks riigil pole varusid, aga erafirmadel on?
Kus on riigi reservid, küsis Aivar Sõerdi peaministrilt. Peaminister keerutas vastuse asemel.
Kütusemüüjad ei taha hinda langetada. Ei saa hinda langetada, sest käive on väike!!!
Riigikogu ja kõrgemate riigiametnike palgatõus ei jää ära... see on piinlik.
President saatis II samba reformi riigikohtusse. Mis on saanud II samba varast?
Tötajatest on saanud koduõpetajad. E-kooli head ja vead - liiga palju tööd, õpetajad on õhinas. See on siiski tore, kuid mitme lapsega on kurnav. Põhiroll on praegu lapsevanemal, mitte õpetajal.
Laste käesolev õppeaasta võiks kesta pikemalt, koduõppel olles oleks natukene vähem teha. Digiõppepäevad peaksid siit hetkest alates olema kohustuslikud kõikides koolides (kui naaseme tagasi tavarutiini). Koolid ja lapsed ja lapsevanemad peaksid olema rohkem valmis digiõppeks/kaugõppeks.

6 kommentaari:

Kaupo ütles ...


Miks on paha see, et riik teeb koostööd erafirmadega?
Paluks arendada mõte lõpuni.
Kriisis on elementaarne, et kaasatakse kõiki ressursse.

kuulaja013 ütles ...

Israel on skaalast väljast, palun selliseid näiteid mitte tuua

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-19/israel-s-mossad-spy-agency-nabs-100-000-coronavirus-test-kits

Urmas ütles ...

USA'l on ka puudus corona teste. Seal ka ei tehta massilist testimist. Nad on sama lollid nagu Tanel Kiik. Hämmastav ...

Jane ütles ...

Kas te olete selle faktiga kursis? https://www.ohtuleht.ee/995560/terviseamet-eitab-ohtu-varasem-epideemia-riskianaluus-on-veebist-eemaldatud

Tänases saates kõlas väide, et pandeemiaks ei saa keegi olla valmistunud. Siiski, isegi meie Terviseamet oli sel teemal valmistunud ning hoiatanud mitu aastat tagasi. Samuti oli riigile soovitatud soetada suurem kaitsevahendite varu ja hoida neid kahes erinevas laos... Soovitusele ei reageeritud.

Sama probleem esineb ka palju rikkamates riikides: Shveitsi Terviseamet (BAG) oli soovitanud haiglatel muretseda suurem arv intensiivravi voodikohti, millele ei reageeritud. Hetkel olukord Shveitsis ülikriitiline, ka IKV osas. Ent see läheb juba Euroopa Liidu ekspordipoliitika teemasse.

Jane ütles ...

Kas te olete selle faktiga kursis? https://www.ohtuleht.ee/995560/terviseamet-eitab-ohtu-varasem-epideemia-riskianaluus-on-veebist-eemaldatud

Tänases saates kõlas väide, et pandeemiaks ei saa valmis olla. Saab - seda on tõestanud nii Hong Kongi kui Singapuri kui eriti Taiwani näide, KUI hästi saab olla valmistunud, sest ollakse õppinud eelnenud SARSi epideemiatest.

Ka meie Terviseamet hoiatas aastaid tagasi - seda ei võetud kuulda. Juhtub ka kõige rikkamates riikides - Shveitsi haiglaid hoiatati 25 aastat tagasi, soovitati tungivalt suurendada intensiivravi haiglakohti... aga läks nagu alati. Sama IKV -de osas. Hetkeseis riigis ülikriitiline.

Kaupo ütles ...

See on tõesti päris hämmastav, kuidas pangad annavad laenu 30+aastaks ja siis kui tekib aasta või kahe pikkune majanduskriis siis tehakse hätta sattunule suhteliselt kiiresti 1-0.
Helduri poolt eelmine saade esitatud mõte oli vist selline, et pank on äriettevõte, mitte sotsiaalabi andja....
Tsiteerides Vanamehe filmist Saemees nr 1-te: "Töö on töö". Ehk siis "äri on äri"
Eks siis aasta pärast läheb kõvemaks saagimiseks.