24 august, 2019

Keskpäevatunni stuudios Priit Hõbemägi, Heldur Meerits ja Urmas Jaagant

Keskpäevatunni teemadeks täna, 24. Augustil:
Teise pensionisamba muutmine on nüüd kindel. Arvamused on aga seinast seina. Neivelt arvab üht ja Ardo Hansson teist - keda ometi uskuda? Ja kas raha välja võtta või mitte...
Teadusrahade skandaal Tallinna Tehnikaülikoolis. Kas see on üksikjuhtum või teaduses tavaline asi? Ja mida teha, et nii ei juhtuks?
Sumbunud umbukas ning kuidas Vaher ja Helme leppisid omavahel ära. Mida pooled sellest õppisid?

8 kommentaari:

Unknown ütles ...

Väga n6us Priiduga, olengi see, kes saab kuus u 40 eur miinus tulumaks pensionilepingu alusel, mis oli ainus v6imalus. Miks ma ei saabud selke asrmel osta nt aktsiaid? Täna saan 40 euri eest osta paar teayripiletit, aga 5 aasta pärast...?

Marvin ütles ...

Kui inimene on kogunud oma pensionisambasse 100 eurot ja väljamaksetena saab kätte kokku 50-60 eurot (nii laias laastus), siis on see üks probleem, mida valitsus lahendab

Unknown ütles ...

Pensioni teema, et pensionäride ja tõõvõimetute sõna kaal liiga domineerivaks ei muutuks, mis miudaks ühiskonna ka vähem jätkusuutlikuks, tuleb lastele anda hääleõigus läbi neid kasvatatavate inimeste. Poliitikute jaoks on see osa ühiskonnast liiga vähetähtis, mis on vale

teadjanaine ütles ...

Kas te aru ei saa, et põhiline pahameel on ju sellepärast, et neid pensionifonde on väga halvasti ja pankade poolt omakasupüüdlikult hallatud. Ja teiseks meie meeste keskmine eluiga ei luba ka pikka pensionipõlve. Rääkige parem Aaviksoost ja kuidas saab seda raha tagasi.

Unknown ütles ...

Mismoodi sa planeerid ette tulevikku, kui mingil hetkel antakse su elamispind omanikule tagasi, sinust saab sundüürnik, siis siirdud munitsipaalkorterisse, samal ajal käies kogu aeg tööl ja kasvatad üksi kahte last? Millest investeerida kui elad palgast palgani? Ükski pank ei anna eluasemelaenu, et saaks oma elamise? Ja haridustase on magistrikraad. Praegu minu ema saab 1. samba pensioni, Priit Hõbemäel on õigus - kõiki selliseid inimesi on praegu ja mitte vähe. Asi on elukalliduses Eestis - sellega tuleb tegeleda.

Tervitades Marit Lahe.

Arvo ütles ...

Hr. Meerits ja Jaagant.
Kuulan just Teie arutlust pensionireformi kohta ja tundub, et Te ei oska arvutada.
Toon näiteks oma 2.samba, millesse kogusin 12000-13000 EUR. Ergo maksab mulle sellest 145 EUR kvartalis. Olen 70 aastane ja Eesti keskmist eluiga arvestades ma ei ela veel 17 aastat, et oma raha täielikult kätte saada. Iga aasta saab Ergo 25 EUR fondi hoidmisest, aga tootlus on olnud 0 EUR aastas. Kui ma saaksin oma ise raha hallata, oleks mul see kasvanud isegi hoiusel seistes, aga praegu koos teiste pensionäridega maksan kinni fondihaldurite kulusid.
Sellist rumalat propagandat pole tarvis raadios teha, sest enamik pensionäre oskab arvutada, aga Te olete selle aine koolis vist vahele jätnud.

Arvo Teinemaa

Unknown ütles ...

Hr Hõbemägi
Saate lõpukommentaarid Priidu suust panid minu suu lukku. Kas valitsusliikmed peavad oma koolituse saama minu raha eest. EKRE- küll õpivad !!! ja aasta pärast priimused ?
See õpituba on läinud Eestile mõne kuuga juba palju maksma.
Kas Keskpäevatund on Priidule kujunenud vanakaabust sõbra promomise tunniks.
Veel 9 kuud tagasi pidasin Teid väga eetiliseks ajakirjanikuks. Kuhu ja miks Te sinna olete maandunud, kus olete.

Volli ütles ...

Ei arva tänasest koalitsioonist midagi ega ka poliitilisest selkonnast tänapäeva Eestis.
Hõbemägi on ajakirjanik kes peab avaldama avalikult oma arvamust ning sellega tekkib kutsehaigus, et ma olen arvamusliider.
Selles saatea seoses pensionirahadega oskas Ta väga hästi argumenteerida kuna see puudutab teda isiklikult.
Meerits kahjuks avaldas arvamust sellise vaatenurga alt mis puudutab otseselt tema rahavoogusid mitte pensioni kogumisest ja seega olek pidanud selle mõtteavalduse endale jätma. Ta kõlas väga ebausaldusväärselt. Ta oskab liita, lahutad vaest ka protsentarvutust. Ta saab väga hästi aru, et inflatsioonile üles ehitatud majanduskasv sööb sellegi ära mis kogunenud.
Hoor ajakirjanik proovis lihtsalt saateaega täis rääkida kuna noor ja seega veel vara pensionile mõelda. Vähemalt tundus sedamoodi.
Mehed!!! Pigem oleksite selle jutu taustal pidanud arutlema teemal, Miks selline populistlik ümberkorraldus üldse teoks sai???
Meerits teab, et ennustamine on finantsis tänamatu tegevus aga hirmude kujunamisel oletuste kaudu mihkel.
Kus olid Komertspankurid, Eesti panga ametnikud ja poliitikud kui eesmärk pühendas abinõud ja raha omanikuga ei tehtud paindlikku koostööd võrdsetel alustel. (näiteks LHV) noorekesed kaubanduskeskustes müües pensioniosakute võimalusi. Vaatad neid ja mõtled kui ebausaldusväärsena see kõik on.
Minuarust on päris põnev sest seisev vesi on kasulik ainult vanainimestele. Vahest tekkib sellest mingi uus suund mis muteerub ja tõmbab seisva vee vähemalt loksuma ja annab uusi suundi ning võimalusi.