09 veebruar, 2019

Keskpäevatunni stuudios Priit Hõbemägi, Ainar Ruussaar ja Madis Kimmel

Täna, 9. veebruaril Keskpäevatunni teemadeks:
Keskerakond sai järelevalvelt 1,2 miljoni eurose nõude. Kas pankrot on nüüd silme ees?
Kas erakondadele üldse tahetakse enam laenu anda? Mis on nende majandamises valesti? Kuidas nad riiki juhtida suudavad, kui erakondades on võlad?
VEB Fond tuleb taas jutuks. Mis siis nüüd jälle saab?
Järjekordne passijama eesti keele õpetajaga Abhaasias. No ei saa neid asju korda...
Kas sotsid vahetavad oma juhi välja?
Lahkus Jüri Pihl, kauaaegne kaitsepolitsei juht ja jõuametkondade ehitaja.
Luminor koondab hulga inimesi.

13 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kes olid/on need "ettevõtjad", kes 93 aastal liigutasid miljoneid dollareid, kuskohast see raha tuli? Meie ülejäänud saine 150 krooni per kärss. Miks peaks tänane maksumaksja seda raha maksma?

Vana Rott ütles ...

Hõbemägi! Võta sinna saatesse mõni ajudega inimene endale kaasvestlejaks! See Ruussaar on vist ajud lõplikult välja joonud! Merde!

Andres ütles ...

Lugupeetud saatetegijatel ununeb üks tähtis ajaolu. Nimelt suur osa rahast saadi ju tagasi ja läbi Eesti Panga (sisuliselt EV nimel) toime pandud pettuse ja võltsime teel. Kui seda asjaolu ei oleks, võiks ju selle kõigiga ju leppida!!! On ju teada isegi see isik, kelle kätte raha anti ja kelle nime kiivalt juhtivad poliitikud varjavad. Mis sai siis sellest ettevõtjate rahast, mida praegused sulipoliitikud varjavad???

Anonüümne ütles ...

1. VEB fondi tegi siiski Riigikogu.
2. Asjalised ettevõtted ütlesid ise oma klientidele, et makstav raha tuleb kanda nende UBB või Põhja Eesti panga allkontole Moskva Välismajanduspangas. Seal need siis külmutatigi, kusjuures mitte-Eesti ettevõtete raha maksti hiljem välja.
3. Osa rahanõudjaid on oma sertifikaadid ostnud kaua pärast VEB fondi loomist

Just ütles ...

Vahepeal juttu ei kuulanud, aga kas oli tõesti nii, et nad "unustasid" Venemaal väljavõetid üle 30 miljonist dollarist rääkida (väljavõtja nimi ju olla teada, aga see on salasatud)?

Anonüümne ütles ...

Miks võttis mingi Moskva miljonär Eestis Äripanga omanik ja Pan Aviatiku omanik Härra enda juurde palgale? Minu arust on see vägagi imelik ja näitab huvitavaid seoseid Moskvaga.

Anonüümne ütles ...

1. "Venemaa" panka pandi raha ja võeti raha välja => bilanss on nullis.
2. "Ettevõtted" panid raha "Eesti" panka => on jäänud veel üks samm, võtta raha "Eesti" pangast välja.
3. "Eesti" panka pandi raha, kes pani raha "Venemaa" panka ja lasi selle sealt ka välja võtta => on jäänud veel üks samm, "Eesti" panka pandud raha (ehk "Venemaa" pangast väljavõetud raha) tagasi anda.

Puust ja punaseks:
Raha liikus sinna A -> B -> C ja tagasi C -> B esindajale (vahetab B väljastatud "tseki" rahaks).
A nõuab B-lt raha (soovib vahetada nõuet rahaks).
B väidab, et raha on C käes.
Selleks, et C käest raha saada on vaja tagastada C nõue. Kus see on?
Küsimused:
Mis toimus B ja B esindaja vahel?
Miks B ei "kirjuta välja" tsekki, et A saaks minna C käest raha nõudma? Sellepärast, et C ja B vahel ei ole enam kohustusi ega võlgu.

Anonüümne ütles ...

Ma arvan, et neile inimestele, kellele PPA on kunagi ebaseaduslikult kodakondsuse andnud, peab ka praegu passe pikendama, aga mina uuriks enne seda, et kes olid need, kes selle kodakondsuse varem andsid. Järjepidavuse järgi ei saa olla nad EV kodakondsed, sest väljarändajatele anti kodakondsus kui nad EW tagasi kolisid. Järsku anti EV passe ka neile, kes üldse ei olnud kunagi eestiga seotud.

Anonüümne ütles ...

Meil on kokkulepe - kodakondsus saab olla ÜKS. Ja kui inimene kuskil Abhaasias võtab VABATAHTLIKULT vene kodakondsuse, siis ei ole mõtet sõimata eesti ametnikke. Lõpetage see populistlik hala

Anonüümne ütles ...

Liiga palju arvamusi ja liiga vähe fakte.
Järgmine kord kutsuge saatesse ka Abhaasia eestlane.
Küsige siis otse allikast.
1. Mis ajavahemikul oli Eesti kodakondsus (kuupäevad)?
2. Kui uut passi ei väljastatud, kas anti mingi tõend ("võetuse" kohta)?
3. Mis oli tõendi peal? Kas oli kirjutatud, et kodakondsus lõppes koos passi kehtivusaja lõppemisega või arvati kehtetuks kogu eelnev kodanikuks olemise aeg?
Lisaküsimused (ametnikele).
4. Kas keegi sai karistada eelnevalt "valesti" väljastatud passi pärast?
5. Mida on muudetud, et selliseid "eksimusi" ei esineks?
6. Mida on tehtud nende isikutega, kelledele väljastati passe (oli üks mitme passiga isik, kes seda korraldas)?

jne.

Anonüümne ütles ...


Selle VEB fondi ümber udu on jätkuvalt paks ja tihke. See jutt et Venemaa väidetavalt külmutas meie ettevõtjate rahad on udujutt . Seda müüti püüavad rahvale jätkuvalt pähe määrida need kes on selle raha kõrvaldamisega otse või kaude seotud on Siimud , Ligid ja isegi Reinsalu/!/Venemaa külmutas , Venemaa võttis meie raha. Kui asi oleks nii, mis mõtet oleks seda lugu 75a. salastada ? Ja meedias -tegelinskid kes loodavad endale sellega mingeid plusspunkte teenida/ Ruussaare taolised tõeväänajad/.Mis puutub ettevõtjatele raha heastamist siis kuna siin oli tegemist eesti pankade poolse susserdamise ja võltsimisega siis on siin tõesti olemas õigustus riigil ettevõtetele seda raha kompenseerida . Kuna raha läks väidetavalt R-Hoolduse kaudu Selle VEB fondi ümber udu on jätkuvalt paks ja tihke. See jutt et Venemaa väidetavalt külmutas meie ettevõtjate rahad on udujutt . Seda müüti püüavad rahvale jätkuvalt pähe määrida need kes on selle raha kõrvaldamisega otse või kaude seotud on Siimud , Ligid ja isegi Reinsalu/!/Venemaa külmutas , Venemaa võttis meie raha. Kui asi oleks nii, mis mõtet oleks seda lugu 75a. salastada ? Ja meedias -tegelinskid kes loodavad endale sellega mingeid plusspunkte teenida/ Ruussaare taolised tõeväänajad/.Mis puutub ettevõtjatele raha heastamist siis kuna siin oli tegemist eesti pankade poolse susserdamise ja võltsimisega siis on siin tõesti olemas õigustus riigil ettevõtetele seda raha kompenseerida . Kuna raha läks väidetavalt R-Hoolduse kaudu reformierakonna kaukasse , siis õigem oleks see summa RefErakonnalt välja nõuda, mitte ei peaks eesti maksumaksja neid parteide sigadusi kinni maksma. Aga Hõbemäele aitäh, et lõpetas Ruussaare süüdimatu häma . kaukasse , siis õigem oleks see summa RefErakonnalt välja nõuda, mitte ei peaks eesti maksumaksja neid parteide sigadusi kinni maksma. Aga Hõbemäele aitäh, et lõpetas Ruussaare süüdimatu häma .

SORVVO pensionär ütles ...

https://et.wikipedia.org/wiki/Eesti_NSV_Siseministeeriumi_7._osakond

Peeter Piho ütles ...

Lugupeetud Ainar Ruussaar,

Oled kogenud, professionaalne ja intelligentne ajakirjanik. Ometi ei rääkinud Sa viimases Keskpäevatunnis millegipärast tõtt väites, et VEB-fondi sertifikaatide omanike raha külmutati Vnešekonombankis.

Jäid oma versiooni juurde ka siis, kui Hõbemägi oli asja tegeliku sisu selgitanud – et nendel ettevõtjate raha ei olnud mitte VEB-is, vaid UBB-s ja PEAP-is ning Venemaal külmutati hoopis nende pankade korrespondentkontodel olnud raha. Hõbemägi küll eksis öeldes, et VEB-fondi moodustas Eesti Pank. Tegelikult moodustas selle jaanuaris 1993 Riigikogu, aga see ei muuda suurt pilti.

Ma ei tea, kas Sa ise teed välismaale makseid või saad välismaalt raha. Sinu tööandja kindlasti teeb. Kõik need maksed liiguvad läbi Sinu panga korrespondentkontode välismaal. Kui korrespondentpank makset ei edasta, ei jõua Su ülekanne kohale. Kas Sa tead, missuguse korrespondentkonto kaudu Su raha liigub? Vaevalt. Sa ju ei lähe seda raha tagasi küsima mitte Sinule tundmatust korrespondentpangast kuskil välismaal, vaid ikka oma kodupangast.

Ma ei tea, kas nutta või naerda. Praegugi on täie tervise juures kümned inimesed, kes mäletavad, kuidas VEB-i saaga tegelikult toimus. Sajad, võib-olla tuhanded on seda uurinud ja saavad tegelikust asjade käigust aru. Ometi teab avalik arvamus kindlalt, et mingid kahtlased ärimehed jäid Venemaal rahast ilma ja nõuavad seda vaeselt Eesti riigilt tagasi. Ja igakord, kui teema mingil põhjusel esile tõuseb, kordab suur osa meediast seda käibetõde, mis tegelikult on otsene ja häbematu vale.

Eesti riik ei ole selles protsessis sugugi süütu. Lisaks sellele, et ta meelevaldselt valitud tunnuse (pangad kandsid nende raha läbi VEB-is asunud korrespondentkontode) alusel raha konfiskeeris sai riik tehingust otsest kasu – omandas 100% osaluse UBB ja Põhja-Eesti Aktsiapanga ühinemisel tekkinud Põhja-Eesti Pangas, mille turuosa oli tol ajal vähemalt 20%, umbes sama palju, kui tänapäeva SEB-l.

Ainar, Sa oled aus ja südametunnistusega ajakirjanik. Selle asemel, et seda jama levitada võta ja uuri välja, kes, kuidas ja miks selle tõenäoliselt Eesti uuema ajaloo vägevaima infooperatsiooni korraldas. Vaba maa tingimustes on pretsedenditu, et vale on käibetõena kinnistunud ja suur osa vabast meediast aitab selle jätkuvale kinnistamisele aastaid kaasa.
Selle, kas Eesti riik peaks selle raha kompenseerima, peab otsustama kohus ja selles oleme vist ühel nõul. Küll võiks õigusriik 26 aastat hiljem tunnistada tõde: Pangad oli vaja päästa, kuna nende pankrot oleks vastkehtestatud Eesti krooni ning seeläbi majanduse ja võib-olla koguni iseseisvuse suurde ohtu seadnud. Kuskilt oli vaja kokku hoida ning UBB ja PEAP-i kaitsetute klientide raha ebarelevantse põhjendusega äravõtmine tundus sobiva võimalusena.

Jätkuvalt Sinu talenti austades ja parimat soovides

Peeter Piho
Raadiokuulaja
UBB ja Põhja-Eesti Panga töötaja 1992-1994
UBB-s oli minu otseseks töökohustuseks välispankades (neid oli üle 30, nende hulgas ka VEB) asuvate korrespondentkontode haldamine ja nende üle arvepidamine