29 detsember, 2018

Keskpäevatunni stuudios Priit Hõbemägi, Ainar Ruussaar ja Madis Kimmel

Head lähenevat vana aasta lõppu kõigile Keskpäevatunni kuulajatele!
Tänases saates räägime meie arvates olulisematest sündmustest 2018. aastal ja mida nendest tagantjärele arvata - ning mida õppida:

Tartu tselluloosiloositehase projekt, EstFor ja kanala ja mida me sellest ühiskonnana õppisime? Mis me suurprojektidega edasi teeme, kuidas menetleme? Küllap neid ikka tuleb. Rail Baltic on ukse ees/taga näiteks.
Rändepakti epopöa.. 
Danske pank kui varjamiste ja salgamiste saaga.
EKRE kui nähtus ja fenoman, mida pekstes see aina suuremaks kasvab. 
Reformi allakäik ja Kaja Kallase kuhtumine - kas läheb nagu Res Publicaga, mille samuti ülbus hukutas?

12 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kui valitsuses oleks olnud reformierakond, poleks Klaas piuksugi vastu olnud ja ma ei imestaks kui see tehase ehitus oleks läbi läinud.

Anonüümne ütles ...

Pole mõtet seda EstFori taga nutta. Siia oleks jäänud vaid solk ning tööjõu maksud. Kõik muu nagu kasum ja tselluloos oleks läinud HIINA. Teatavasti olid asja taga Hiina investorid, kelle käes on juba 90 protsenti Soome tselluloosi tehastest.

Anonüümne ütles ...

Kuulge mehed, kas olete veel jõulupohmaka mõju alla või? Mis kuradi jura te seal täna ajate? Kas tõesti enam teravamaid probleeme päevakorras ei ole, et pool tundi jahute mingi tselluloosi tehase ümber.

Anonüümne ütles ...

Soome tselluloosiprojekte juhitakse nüüd Hiina rahaga ja Hiina vajadusi arvestades. Hiinast on saanud Soome metsatööstuse vedur.

Hiinlased on sees kõigis Soome suuremates metsaprojektides pärast seda, kui tuli teade suure Hiina investeeringu kohta Kuopiosse rajatavasse maailma suurimasse Finnpulpi tselluloositehasesse. Nüüd küsitakse, kas Soomele on sellest üldse midagi kasu, vahendab Yle.

Kolm ülejäänud Hiina osalusega projekti on Kemijärvile ja Paltamosse planeeritavad Boreal Biorefi ja KaiCelli tselluloositehased ning Kemisse planeeritav Kaidi biotehas.

Boreal Bioref teatas märtsikuu lõpus, et Hiina paberifirma Shanying on selle peaomanik. KaiCell on sõlminud eelleppe Hiina tekstiiligigandi CHTC-ga. Kaidi biotehas on olnud hiinlaste kontrolli all algusest peale.

Anonüümne ütles ...

Rail Baltica --- põhiline oht on see, et tulevikus hakkab Eesti riik iga aasta mitukümmend miljonit või lausa sada miljonit peale maksma, et see raudtee igapäevaselt toimiks.
Ja seda EI TAHAKS.
See raudtee peab ära tasuma ja tore oleks isegi väikest kasumit tooma.

Anonüümne ütles ...

Hr Hõbemägi tundub kaitsvat kõikide ajakirjanike ema väljaöeldud mõtet saates Suud Puhtaks - "Uurida ei ole vaja MEIE teame niigi kõik"

Anonüümne ütles ...

Rail Baltica vastu võiks koguneda see mass rahvast kelle kodudest-maadest see üle sõidab. Haisutehasele saadi Tartu linna rahvas lihtsalt vastu seisma ja see määraski.

Anonüümne ütles ...

Kuku uudistest oli just kuulda, et ukrainlased kavatsevad pikendada juba olemasolevat raudteeliini Kiiev-Minsk-Vilnius-Riia ka Tallinnani. Ja ei kavanda selleks uut Rail Balticat! Hiinlased aga soovivad uut otseliini peamiselt puidu kaubaveoks Kouvolast (juba praegu sõidavad kord nädalas raudteel konteinerid Hiina-vahet), sealt edasi ka Rootsi-Norrasse https://yle.fi/uutiset/3-10459075 . Nii et soomlased ei vaja ka RB-d, põhiturg on mujal. Reisijateveoks pole seda raudteed niikuinii vaja. Looduse lõhkumiseks (ja mitte ainult metsloomade liikumisradade-populatsioonide tõttu) ning isegi kaitsevõime vähendamiseks (sest see umbes jalgpalliväljakulaiune vähemalt 2,5 meetri kõrguse taraga piiratud trass ei ole mitte igalt poolt ületatav) sobib aga igati.

Anonüümne ütles ...

EstFori maffia lahti seletatuna Hiina rahadega.Isa, kes valmistas ette puidutarnelepingu. Vend, kes valmistas ette eriplaneeringu, kaitses avalikkuse eest seda, tema õde (ja ka ta ise) töötas firmas, mis tegeles EstFori nõustamisega. Elukaaslane, kelle firma üllitas rohelise jalajäje uuringu (farsi), kui tore on meeletus koguses puitu põletama hakata. Võib olla leian veel, aga juba siin on korruptsioonihaisu piisavalt. Ah jaa, see erileping valitsusega, milles valitsus kohustus avalikult toetama ühe äriseltskonna ettevõtmist. Sugulased pätid omavahel rahvast lollitamas.Head uurimist.

Gert ütles ...

Huvitav kas Hõbemägi millalgi saab aru, et ta ei tohiks teaduse teemal nii palju sõna võtta kui tema nägemus teadusest on see, et ei tohiks uurimisi lõpuni viia ning võrrelda nõuetega. Õigus+teadusriigis vaadataks siis nõideid kui need meil liiga lõdvad on aga siin raiume ikka, et teadus ja teadus aga ärme lõpuni uuri. Meil on ametid ja protsessid mis pole veatud aga kui öelda, et anname alla poliitikute (mõlemapoolse) vahule. Kuniks iga eesti vanem ei saa võimaldada oma lastele parimat haridust tuleks meil kollektiivselt vähe tasakaalukamad olla. Ps teadust ei tee kaks eri poole teadurit 1v1 debatil (nn. sinine vs punane) vaidlused tuleks lõpuni viia reeglite piires.

Andrus ütles ...

Ma ei ole Priit Hõbemägi väitega nõus, et kui väga kitsast teadusharu uurivad teadlased omavahel vaidlevad siis ei ole nn. tavainimesele seda võimalik arusaadavalt vahendada. Selleks ju ongi teadusajakiranikud nagu Priit Ennet, Aleksei Turovski jt.

vatikann ütles ...

Imemees Igor ilkus inimsuse vastased kuriteod imelikuks.