18 jaanuar, 2014

Keskpäevatunni stuudios Priit Hõbemägi, Ainar Ruussaar, Hannes Astok ja Indrek Tarand

Tänased teemad:
Riigikogu peab otsustama, kas saata Kesk-Aafrika Vabariiki poolsada eesti kaitseväelast. Ja aru saama, kellele ja milleks see üldse kasulik on.
Euroopa parlament ja kirja kirjutamine eesti laevakaitsjate kaitseks.
Kas ikka on reaalne, et Eestis võib varsti sündida uus erakond?
Laulupidu ja alkohol - kas koos või eraldi?
Sudaani põgenikud ja eesti talv.
Majandusministeerium kuulutab välja hanke, et osta neli praami, mis peaksid ühendust mandri ja saarte vahel. Või siis ostab ministeerium Leedo praamid ära. See kõik meenutab meile lähiajaloost tuntud sündmusi.


14 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tahaks üht asja teada seoses viimase dopingujamaga - kas Bernatskile maksti, et ta mõne nime välja käis, või ei maksnud Olle, et nime välja ei käidaks? Raha saamiseks jaht ju käib? Pordi õilis soov ei ole täide läinud ja mõni inimene siiski on "praepannile heidetud" (ta enda väljend). Miks?

Anonüümne ütles ...

Kui räägite Gates’ist

Endise USA kaitseministri Robert Gatesi värskes mälestusteraamatus «Kohus» («Duty», 2014) avaldatud hinnang Ida-Euroopa riikide NATOsse vastuvõtmisele on õpikunäide, kuidas tõlkes võib sõnumi sisu mitte ainult kaduma minna, vaid ka täiesti vastupidiseks muuta.
Kahjuks on sõnumi sisu muutnud ka Argo Ideon. Esialgselt BNS poolt avaldatud Gatesi lausete tõlgendus, ei pruukinud ollagi vale.
Esiteks: Robert Gatesi hinnang NATO-sse vastuvõtmisprotsessile on kindlalt negatiivne. Lause , mille Ideon jätab oma artiklistt välja (ilmselt tagamõttega) kõlab nii:
But moving so quickly after the collapse of the Soviet Union to incorporate so many of its formerly subjugated states into NATO was mistake.

Niisiis täpne tõlge: “Nii kiire liikumine pärast NSVL-i kollapsit, mis sisaldas endas tema nii paljude endiste alistatud (subjugated) riikide inkorporeerimist NATOsse, oli viga.” VIGA!!

Mida Gates käsitleb endiste alistatud riikide all? Kas ka endisi liiduvabariike või ainult nn Varrsavi pakti maid? Kui alistatud riigid on ka Baltikum, siis oli Gates arvates ka Baltikumi liiga kiire vastuvõtmine viga.
Järgnevas täpsustavas lauses ütleb Gates:
Including the Baltic states, Poland, Czechoslovakkia and Hungary was the right thing to do, but I believe the process should then have slowed.

Lause täpne tõlge kõlab: “Balti riikide, Poola, Tšehhoslovakkia ja Ungari kiire vastuvõtmine [NATOsse] oli õige asi teha, kuid ma usun, et seejärel oleks protsess pidanud aeglustuma”.
Üks on selge: Gates peab veaks teatud riikide liiga kiiret NATO-ga liitmist.
Aga kummalisel kombel on Gates, ilmselt toetudes vaid oma mälule, teinud nii ajaloo alase kui ka loogikavea:
Poola, Tsehhoslovakkia, Hungari võeti NATO-sse aastal 1999
Eesti, Läti, Leedu, Bulgaaria ja Slovakkia aastal 2004.
Gates eksib kui ütleb, et vastu võeti Tsehhoslovakkia. Tegelikult 1999 võeti vastu Tshehhi Vabariik.
Loogikaviga seisneb selles, et ühes ajareas vastuvõtmise kiiruse kontekstis ei saa seista NATO-sse liitumisest rääkides Baltimaad (2004), Poola, Tshehhi ja Ungari (1999).
Kui Gates peab NATO-sse lülitamisel midagi liiga kiireks, siis saab ta silmas pidada ilmselt 1999 aastat , mil Baltimaid vastu ei võetud. Vaevalt saab enam kiire olla viis aastat hiljem ( ehk 23 aastat peale NSVL lagunemist) toimunud vastuvõtmisse protsess 2004 aastal.
Kui Gates ütleb, et pärast seda (1999) oleks NATOsse vastuvõtmine pidanud aeglustuma, siis peab ta silmas, et Baltimaade, Slovakkia ja Bulgaaria vastuvõtmine oleks pidanud toimuma hiljem.
Niisiis ei olnudki BNS-i algne tõlge tõest kaugel.

TL













Anonüümne ütles ...

Tere,

Huvitavad liitlased on need prantslased? Mis neist mistral laevadest sai? Üks vist läheb vene põhjalaevastiku koosseisu?

Anonüümne ütles ...

prantslaste käest tuleks küsida mistrali juhtkoodid

Anonüümne ütles ...

Kesk-Aafrika Vabariiki tuleks tarnida relvastust ja probleemid laheneks "iseenesest".

Anonüümne ütles ...

Kesk-Aafrika Vabariik.
Sooviks teada Prantsuse majanduslikke huvisid piirkonnas, mitte ainult selles riigis?
Millised Prantsuse firmad seal tegutsevad, mis valdkondades, milliste marginaalidega?

Anonüümne ütles ...

Hea Ainar Ruussaar, kas kavatsete ka vabandada selle Gates'i raamatu jama osas? Võiks nagu.

Anonüümne ütles ...

Hr.Tarandil on päris täpne hinnang meie tippjuhtidele - neil puudub arusaam, kuidas euroopalik demokraatia peaks toimima

Anonüümne ütles ...

Suunatud demokraatia on bütsanslik arusaam demokraatiast

Anonüümne ütles ...

kas see krdi astok on kunagi ÜHEGI mõttega välja tulnud mis poleks oma parteile ja selle sponsoritele persse pugemine?

Anonüümne ütles ...

Laulupeole žetoonisüsteem - iga inimene saab osta ühe õlle. Kui ei taha juua, annab sõbrale.

Anonüümne ütles ...

Tartu mees H.Astok ajab meelega segi laulupeo sisu ja alko teema. Alko valgeraamatu teemas on paljud vabaühendused sõna võtnud, ent mida pole, on nende arvamustega arvestamine. Kas sama liberalismi on oodata Astoki suust narkootikumide suhtes? Selgelt ei ole, seega on see alkoliberalismi õigustamine silmakirjalik. Ja eriti kasulik teisele Tartu mehele Noopile.

Anonüümne ütles ...

mis juttu siis, astok?

Anonüümne ütles ...

Mina pole mingi pool aastat alkoholi tarbinud.
Miks? Sest pole kuhugi peole sattunud või firma peole viitsinud minna.

Aga KANGELASTEOKS ma seda ei pea, sest ma lihtsalt pole harjunud üksi või perega koos jooma. Või töökaaslastega me ka tööjuures ei ole harjunud niisama jooma, kui pole just pidu.

Aga te olete õiges suunas - alkoholi ära keelamisega ei võida te midagi, selliste käikudega ei tee ühiskonnale midagi selgeks.
Karskusliidu ettevõtmised on poliitiliselt ja sotsiaalselt jamad.

Parem näiteks piiraks hoopis alkoholi müüki: Esmaspäeva hommikust kuni neljapäeva pärastlõunani alkoholi müüa ei tohi, lisaks praegustele kellaaja piirangutele.