01 juuni, 2013

Keskpäevatunni stuudios on Priit Hõbemägi, Ainar Ruussaar ja Hannes Astok

Hallo, Lääne-Virumaa! Arutleme Reformierakonna juhatuse valimistel toimunud e-häältepettuse üle ja analüüsime sel teemal antud kommentaare asjaga kursis olevate isikute poolt.
Kooliharidus ja raha - kired keevad Reaalkooli ümber. Kas on võimalik kooli "laienduseks" teha veel üks, peaaegu sama nime kandev tasuline kool?
Riik tahab taksosõidu hinnale piiri panna - on see vaba turumajanduse piiramine või katse lõpetada pätlust taksonduses?
Eesti Energial lõputud probleemid õlitootmisega - küll vibreerib "tsüklon", küll tuleb ilmsiks, et diislikütust polegi mõtet toota...
Riigikontrolli audit andis hävitava tulemuse Sisekaitseakadeemia kolimiskavale. Imeline, kuidas selline kava hoolimata selle ülemõistuse käivast hinnast ikka veel elus püsib...
ja kui aega üle jääb, siis räägime ka Tallinna linnapea kandidaadist Erik-Niiles Krossist, Reformierakonna mainekujunduskampaaniast jt lõbusatest asjadest möödunud nädala elus!



13 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Palun, kas saaks vastuse küsimusele: mida veel on Reformierakonnal korda saata, et peaminister tagasi astuks? Vastust tahaks vaatamata hr. Astoki saates osalemisele.

gra ütles ...

Astok osales ise ka 2011. sisevalimistel Oravavõrgu kaudu

Anonüümne ütles ...

Tere
Vaadake ka valimistel osalenute arvu. Kas osalenute protsent ei ole mitte kahtlaselt kõrge.
Oleme siin Harjumaal kahe naabrimehega ka erakonna liikmed aga hääletusel ei osalenud meist keegi.
Ivo

Anonüümne ütles ...

Asi on halb mõlemal juhul. Kui petiste ring oli lai, siis see võib olla polegi nii halb, kui see, et pettuseks piisab ühest inimesest

Anonüümne ütles ...

Kogu toimuvast järeldan, et Reformierakonda juhivad reptiilid. (No muud seletust lihtsalt pole ju.)

Kogenud vaatleja

Anonüümne ütles ...

Järgmisel aasta on Europarlamendi valimised ja kellelegi on Ojulandi kohta vaja! Kellele mõelge ise või moodustage esmaspäeval komisjon!

Oliver ütles ...

Kas poleks õigem luua sõltumatu komisjon reformierakonna valmispettuse uurimiseks? On olemas reaalne võimalus, et juhatus osales selles pettuses ja kui see on nii, siis pole ju mingit võimalust et tõde nende eendi poolt määratud komisjoni tööga tuleks.
See on umbes sama skeem kui autorollo uurimises, millest te ise mõned nädalad tagasi rääkisite.
Meil oleks vaja sõltumatuid komisjone (kasvõi näiteks välismaalt). Kas olete nõus?

Anonüümne ütles ...

Esimest korda Astokiga nõus Reaalkooli algkooli küsimuses - tegemist on VARJATUD ERASTAMINESEGA!

Anonüümne ütles ...

Hea, et nüüd on see ka välja öeldud - põhiharidus Eestis on tasuline. Varemalt oli pandi sisse möllimisega lapsi kooli, aga ju see nõudis ka "tuntuks olemist" või mida iganes...

Anonüümne ütles ...

12:22 viide Ojuländi europarlamendi kohale.
Kuigi on viiteid Ojulandi ripakile jätmise kohta ei ole ometi tõenäoline, et selline pauk lasti meediasse lahti Rehvide eneste parteist.
Kuigi meedia püüab seda Rehvide siseasjana serveerida, siis asi pole veel kindel ja vabalt võib see lask ka enda jalga tabada.
Ehk selles segaduses leidsime Ojulandi üksikul saarel, aga nii hulljulged nüüd Rehvid ikka pole, et seda ise orgunninud oleksid.

Anonüümne ütles ...

Kui jutt läks tasuta haridusele,siis minul tekib küsimus kõrghariduse kohta.
Sellest aastast on teatavasti kõrgharidus meil tasuline,milles aga olid süüdi need inimesed,kes on oma hariduse ise kinni maksnud?
Minul kaks last lõpetavad sellel aastal ülikooli ja maksid oma õpingud täies mahus kinni,õpitulemused ülikoolis ideaalilähedased,nüüd,kui nemad lähevad tööle,hakkavad nad maksma kinni oma õppelaenu ja samas oma maksudest ka teiste õpinguid,tundub kuidagi ebaõiglane.

Kaarel ütles ...

Haridus on tegevusvaldkond "mille eest kannab hoolt riik. Põhjus on selles, et säiliksid teatud kindlad standardid, et see tase oleks kõrge, et see ei kommertsialiseeruks kvaliteedi arvelt."

Need nüüd kindlasti ei ole põhjused, miks riik peaks haridust (või tervishoiuteenuseid) riigieelarvest finantseerima ("tasuta" pakkuma). On piisavalt näiteid, kus tasuline haridus ei ole kirjeldatud eesmärkidega vastuolu loonud ja on näiteid, kus tasuta haridus on.

Oluline punkt riigieelarvest finantseeritava hariduse puhul, mis võimaldab õpilasel ilma raha maksmata haridus omandada, on see, et luuakse kõigile *võimalus* saada haridus. Sealhulgas luuaakse see võimalus neile, kes muidu ei suudaks täis mahus kvaliteetse hariduse eest maksta. Milliste meetmetega see võimalus luua on täiesti eraldi küsimus ja pigem ei välista see paralleelselt tasulist haridust. Põhimõtteliselt on kõigil võimalik kandideerida Oxfordi või Stanfordi stipendiumile ja seal tasuta õppida.

Kaarel ütles ...

"... maksid oma õpingud täies mahus kinni,õpitulemused ülikoolis ideaalilähedased,nüüd,kui nemad lähevad tööle,hakkavad nad maksma kinni oma õppelaenu ja samas oma maksudest ka teiste õpinguid,tundub kuidagi ebaõiglane."

Eelnevas kommentaaris mainisin lühidalt, et riigieelarvest finantseeritava hariduse eesmärk on võimaluse loomine hariduse omandamiseks kõigile. Miks see hea on? Oletame, et 20% inimesi ei suudaks hariduse eest ise maksta ja ei õpiks kirjutama, arvutama, ega loogiliselt arutlema. 20% kirjaoskamatuid ühiskonnas ei oleks ühiskonnale kasulik. Sellist inimest ei saaks tööle võtta, samas kvalifitseeritud tööjõu nappus on täna raju. Seega isegi kui ma maksan oma hariduse eest ise, on mulle lõppkokkuvõttes kasulikum täiendavalt maksta ka teiste hariduse eest.