04 mai, 2013

Keskpäevatunni stuudios Priit Hõbemägi, Ainar Ruussaar ja Hannes Astok

Eesti kosmoseriigiks - EstCube lendab kosmosesse!
Afganistani president Karzai käis Eestis visiidil, aga tõlk Omarile varjupaika ei antud. Kas see on õiglus?
Rahvaloendus ja usuküsimused. Kas 30% eesti elanikest peab omaks mõnda usku või umbes pool elanikkonnast ei pea omaks ühtegi usku? Vastus oleneb küsijast.
Palgauuringu tutvustamisel selgus, et vajalikke töökäsi on puudu umbes 60 000 ja ettevõtjatel on kiusatus tööjõudu konkurentidelt üles osta. Kas tuleb uus palgaralli?
Nädala alguses sai paika Eesti Rahva Muuseumi uue hoone nurgakivi. Hinnalipik on 63.1 miljonit eurot + käibemaks.
Kolme ministeeriumi koostatud analüüs ei pea vajalikuks Euroopa Inimõiguste kohtu otsuse edasikaebamist, millega mõisteti ühele pronksiööl osalenud isikule 14 000 eurot kahjutasu ja neljale isikule igaühele 10 000 eurot kahjutasu.
Andrei Hvostovi algatatud debatt eutanaasia seadustamise üle Eestis kogub aina hoogu.

16 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ma juba ennetavalt panen siia vastuse kõige levinumale vingupunktile - et milleks ESTCube'i üldse vaja:

"Kuigi ESTCube-1 loomisel on kõige olulisem tudengite õpetamine, on satelliidil ka teaduslik eesmärk – Soome teaduri Pekka Janhuneni poolt leiutatud elektrilise päikesepurje ühe võtmeelemendi esimene katsetus kosmoses. Tudengisatelliidi lennu käigus keritakse satelliidist välja 10 meetri pikkune 50 ja 20 mikromeetrise läbimõõduga traatidest kõrgtehnoloogiline struktuur nn. Heytether. Heytetheri edukat väljakerimist satelliidist saab detekteerida satelliidi pöörlemiskiiruse märgatava vähenemise ja pardakaameraga pildistamise abil.

Kontrollimaks laetud päikesepurje elemendi vastasmõju Maad ümbritseva plasmaga ja selle mõju suurust, on satelliit varustatud kahe nanotehnoloogilise elektronkahuriga. Elektronkahurid on ühendatud päikesepurje elemendiga ning elektronkahurite abil satelliidilt elektrone välja tulistades laadub päikesepurje element positiivselt ligikaudu +500 voldini. Maalähedases plasmas olevad positiivsed ioonid tõukavad päikesepurje elementi ning mõjutavad seeläbi satelliidi pöörlemist. Päikesepurje efekti mõõdetaksegi eeskätt satelliidi pöörlemiskiiruse muutuse kaudu.

Peale päikesepurje efekti mõõtmist plaanitakse Heytether rakendada tööle plasmapiduri režiimis, laadides selle ionosfääri plasma suhtes negatiivselt, ning demonstreerida sellega ühte võimalust väikeste satelliitide orbiidilt allatoomiseks.

Satelliidi pardal on ka värvilise CMOS-sensoriga kaamera, mis võimaldab teha VGA-lahutusega RAW-formaadis pilte. Kaamerat kasutatakse ettevõtmise alguses Maa pildistamiseks ning eksperimendi faasis päikesepurje õnnestunud väljakerimise kinnitamiseks."


Ja ei maksa unustada, et kosmoseprogrammi peale kulutatud eurosid ei lasta pakkideks seotuna kosmosesse, vaid need kulutatakse maa peal - õppe- ja arendustegevuseks, kõrge kvaliteediga töökohtade jaoks, jms.

Unknown ütles ...

Tere!

Ilmselt ei ole mingit tähelepanu nagu ikka. Aga minul tekkis küsimus: Kui Omar ära koksatakse, kas siis Eesti ametnikud on mõrva kaassüüdlased koos sellega kaasnevaga?

Anonüümne ütles ...

Miks ei pakkunud Eesti tõlgile vastu abi kuhugi lähiriikidesse kolimiseks? Oleks moraalne kohustus täidetud, ja samas ei avaks Eestisse immigratsiooniväravaid.

Anonüümne ütles ...

Omar on täiskasvanud mees ja teadis, mis tööd ta mitmekordse tava afgaani palga eest tegema hakkas. Kui ta soovib riigist lahkuda, võib ta minna Indiasse. Eestlased põgenesid 1944 oma kultuuri ja rassi sekka või läksid immigrantide loodud riikidesse USA, Kanada, Austraalia. Tehku Omar sama!

USA andis asüüli õnnetutele tsetseenidele ja me näeme mis juhtus. Parem karta kui kahetseda. Me oleme niigi Euroopas Läti järel mittepõlisrahva arvukuselt 2 kohal. Me ei kannata immigratsiooni välja. iga pretsedent on ohtlik.

Anonüümne ütles ...

Omaril oli tööleping Suurbritannijaga ja ta aitas Natot, mitte konkreetselt eestit. Ei maksa asja nii eestikeskseks ajada.

Anonüümne ütles ...

See ei ole ehk poliitiliselt korrektne, kuid seal kus on suur õigeusklike populatsioon on ka kuritegevus suurem. Vanglastes on kõige rohkem õigeusklikke. Mõttekoht...

Anonüümne ütles ...

Eesti käitub tõlgiga nagu tavaliselt - rehepapp. st vaja saada kõik hüved, aga kui vaja maksta, siis saadetakse pikalt. see sobis buumiaegsele kinnisvaraarendajale, kuid mitte Eesti riigile. riik peab käituma pikaajalise ja vastutustundliku perspektiiviga

Kaarel ütles ...

Minu meelest on suurem küsimus pigem, miks usklike (kui millegi tingumusteta uskumine ilma tõenditeta) arv nii aeglaselt väheneb.

Teisena, kas organiseeritud religioon on neto positiivne või neto negatiivne institutsioon.

Anonüümne ütles ...

Kuna täna Teil saates "väikese puust linna" eks-abilillapea siis küsin kommentaari Oa tänava skandaalile Tartus. Kas on tõesti tegemist ainult suhtlus probleemidega naabritega nagu väidab Raimond Tamm Tartu abilinnapea või toimub linnavalitsuse poolt teema tapmine läbi väikeste ohverduste-osakonna juhataja K.Raidi lahkumine?

http://www.tartupostimees.ee/1223000/oa-tanava-skandaal-votab-uusi-poordeid/

Anonüümne ütles ...

bla bla-mitte 1 ohvitser,kes seal teeninud-ei soovi siia mitte 1 onarit-keda munade kombel koksata..kes hakkaks siin nende ohvitseride aadresse välja uurima OMAS KODUS,sest ta võib 1-taspuha olla kui lojaalne aga allahile jääb ta ikkagi lojaalsemaks...
seda teavad kõik afgaanis teeninud ja soovivad vähemalt kodus rahulikult magada...jokk!

Anonüümne ütles ...

Palu ärge rääkige palkade kontekstis tööviljakuses. Helsingis teeb bussijuht 1,5 korda vähem tööd kui Tallinna bussijuht, kuid saab vähemalt 2 korda suuremat palka. Näiteid leiab küllaga. See tööviljakuse teema ei veena enam. Hiinas teeb töötaja Nike tosse ja saab orjapalka, sama tööd tegev eurooplane saab kümneid kordi rohkem.

Anonüümne ütles ...

Astoki ja Ruussaare jutt usuteemal on kojamehe või saunatädi tasemel. Muuseas, kaplaneid on mitmest konfessioonist.

Anonüümne ütles ...

Ärge muretsege, haridusministeerium teeb ERM-i külastamise kõigile koolidele kohustuslikuks ja ei rohtu see tee siis raadile.

Anonüümne ütles ...

Halloo

... see Andrus Kivirähu kirjutis ei ole tegelikult ju üldse kõnelemist väärt kuna ei eristu kuidagi laiade rahvamasside üldisest meelsusest, see on nagu harilik kommentaar lihtsalt paremini vormistatud. Tõesti, tõesti, seekord Andrus kirjutab südamest, mitte ei lõõbi. Aga asi selles ongi, et "iga inimese südames on Jumala kujuline tühimik" mis põhjustab hingevaeva. Ja nüüd on Andruse hing ilma usuta haige.
Ja oma hingehäda tunnistada, kiriku uksest sisse astuda, altari ette põlvitada, Jumala ja inimeste ees oma usku tunnistada ning oma patte andeks paluda on oi kui raske. Sellisest mahasurutud ihast ja armastusest tekibki inimhinge esmalt suur viha, raev ning etteheited: Miks see armastatu küll selline on?! Siis järgneb süüdistamine - kui ihaldatu ennast muudaks siis ma ju ometi võiksin oma armastust avalikult välja näidata! Ja kiriku juures häirib rahvast kõige rohkem just see, et seal on Jumal ja nagu sellest veel vähe oleks - seal on veel Jeesus Kristus kah! Vot kui nendest kirikus kuidagi lahti saaks siis võiks ju seal käia...

Ka Jürgen Rooste kirjutas Maalehes midagi samas vaimus, umbes et kirik peaks ikka supikööke pidama, sotsiaaltööga tegelema, kontserte korraldama ja igati rahva meele järgi olema ja tegema - ikka hästi demokraatlikult! Siis me võiksime teda ju sallida ja ta võik olla isegi meie lemmik ja igati populaarne! Ja lõpetama juba ükskord ära need ebameeldivad Jumala Sõna järgimise nõudmised ja igasugused tobedad etteheited Meile, mis on nii vastikud, ärritavad ja rikuvad Meie tuju.

Samas - ristikiriku tegelik ülesanne on ju Evageeliumi ja Jumala Sõna kuulutamine ning koguduse vaimne karjatamine. Kõik muu on väheoluline ripats - lihtsalt varasematel aegade pidi kirik tegema igasugust sotsiaal- ja haridustööd sellepärast, et riigid ei olnud selleks võimelised ning kirik võttis hea eeskuju ning teenäitajana need ülesanded enda kanda. Kuna ühiskonnad ja riigid on praeguseks edasi arenenud ning võimelised ise seda tööd tegema, siis nüüd peaks kirik veel kindlamalt igasugustest lisakohustustest vabanema ja selgemalt ning valjemalt põhilisele - Jumala tahte kuulutamisele pühenduma.

Ja lõpuks - palun saage ometi aru - kirik on Jumala ainuisikulise tahte rahvani toomise hääletoru. Ja mitte vastupidi. Siis poleks sel asjal ju üldse mõtet.

Tervisi

Raadiokuulaja Mäksalt

P.S. Meeldetuletuseks - praeguses maailmas peavad ka kirikud oma tegevuskulude arveid eurodes maksma - kas täiskasvanud inimestele tuleb see kuidagi üllatusena?

Anonüümne ütles ...

Mul oleks üks palve - kas saate ajal saaks rääkida nii, et üks vestleja lõpetab oma lause või mõtte ära ja teine ei hakka vahele rääkima. Tänan ette.

Anonüümne ütles ...

Tere,
millisele alusele põhineb ühe auväärt saatejuhi kommentaar EÜE Keskstaabi laitev seisukoht?

Jään vastust ootama, tänan.

Rohujuur