17 november, 2012

Ansipi Araabia sügis


Aasta tagasi, 29. oktoobril 2011 kirjutasin ma Keskpäevatunni koduleheküljel nii: “Mida aeg edasi, seda rohkem eraldub osa valitsusest Eesti tegelikkusest, sulgedes silmad ja kõrvad avalikkuses valitsevale rahulolematusele. Peaminister Ansipi viimaste nädalate erakordne kõrkus ja ülbe suhtumine presidendi, õiguskantsleri ja riigikontrolöri poolt tehtud asjakohastele märkustele haldusreformi kohta näitavad veenvalt, et tema side reaalsusega on katkenud. Tema lõputud näited Taanist ja Luksemburgist demonstreerivad, et tema arvates on tegu olukorraga, mida saab "võita", tuues nutikaid argumente. Kuid see pole nii. Eesti ei kuulu valitsusele ja arvamuse monopol ei kuulu peaministrile. Üha selgem on, et sellise käitumisega saavutab Ansip vastuseisu avalikkusega, mis lõpeb tema juhitud valitsuse langemisega enne valimisperioodi lõppu.” Selle mõtteavalduse pealkirjaks oli “Ansipit ootab Araabia kevad”.
Sügisest sai kevad, kevadest on saanud taas sügis, aga need aastavanused sõnad ei ole vananenud. Vastupidi, need on veelgi aktuaalsemad kui toona.
Mida on näidanud möödunud aasta? Seda, et Reformierakonna ja valitsuse tähelepanematus avaliku rahulolematuse vastu on püsiv, mitte mööduv nähtus. (Üks vabandus ei muuda veel mitte midagi.)
Näeme, et vigadest ei õpita. Et siiani pole aru saadud kõige tähtsamast: vastuolu ühiskonna ärksama osaga ei peitu mitte valitsuse saavutustes ega Reformierakonna poliitilistes veendumustes, vaid üleolevas toonis, millega kodanikega räägitakse. Kui teha puust ja punaseks ette, siis: mitte MIS, vaid KUIDAS!
Kuid on siiski kaks asja, mille suhtes on poliitikud väga tundlikud: esimene on reitingud ja teine on tänavameeleavaldused. Reformierakonna reitingu katastroofiline langemine 32 protsendilt 26 protsendile nende endi tegevuse tagajärjel oli vaid aja küsimus; asjaolu, mida suutsid endale kangekaelselt valetades eitada vaid nad ise. Tõenäoliselt ei hakka see allapoole tilknev jääpurikas niipea sulama, vaid pikeneb inertsi mõjul külmade ilmade saabudes veelgi enam allapoole. Algul ei saa vedama, pärast ei saa pidama, nagu öeldakse.
Ka regulaarsed tänavameeleavaldused on juba tegelikkuseks saanud. ACTA oli proov, möödunud nädala meeleavaldus Tartus peaproov. Täna, laupäeval on Tallinna kord. Kogunetakse kl 14 Toompeale Lossi platsil Riigikogu ees ja sealt minnakse Tammsaare parki kõnekoosolekule.


17 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Palju intelligentsem analüüs, kui Hõbemägi iial suudab kirjutada

http://www.lotman.ee/1/post/2012/11/miks-ma-harta-12-le-alla-ei-kirjutanud.html

Anonüümne ütles ...

"Reformierakonna reitingu katastroofiline langemine 32 protsendilt 26 protsendile..." - lõpetage ära, peaminister on lausa eufoorias, et ikka veel nii kõrge!!
Tegelt' ka - petitsioon on minusugusele võimalus näidata, et sobilikku erakonda (praegu) pole. Sotsid ju võiks olla, aga...
P.S kas pole tore tõestus sookvootide kaitseks - kui häda käes, saadetakse Pentus letti :).
P.S ma ei saa (fail to understand)I aru - MIKS ajakirjanikud vinguvad? Hussar lõpetas - ikka see pole see ja... no ON jmu just täpselt see!

Anonüümne ütles ...

oeh. no ei ole targem kui viies bee. möla jookseb, vaht tilgub, aga ei ole targem.
muide, tarandi eneseimetlus ja "eksimatus" avalduvad märksa meditsiinilisemas vormis kui ansipi puhul.

Anonüümne ütles ...

stirlits
harta on kaval trooja hobune,mis kustutab araabia kevadet valge vahuga-tõesti-ignar fjuk on ju ise reformar...
müller-jälle sa oma paranoiaga...nad olid ju enne väga väsinud meid juhtimast..miks nad oleks pidanud iseendi tagandamisse kaikaid loopima..nonsens

Anonüümne ütles ...

aga ansipi vabandus oligi ju südamest-ojukal jummala õigus ju..ansip ju ütles-ma vabandan,et inimesed on kibestunud ja väsinud neid räsinud kriisist-
Ta ju selgelt vabandas nende inimeste eest....

Anonüümne ütles ...

Kas hr Paris Hilton, vabandust, Tarand, (teie meediakuvand on lihtsalt nii sarnane), kes meedia valgusvihu keskele saamise nimel oli valmis kandideerima presidendiks KESKERAKONNA kandidaadina, on ikka sobiv kritiseerima teiste poliitikute silmakirjalikkust

Anu Rumessen ütles ...

Reformierakonna käitumine on õpikust võetud hirmust põhjustatud käitumine s.t. sõltumata olukorrast, inimesest, teemast on parim kaitse rünnak.
Nende hirm on võimu kaotamise ees.

Anonüümne ütles ...

Hõbemägi, sa teatad, kuidas aasta tagasi tõstsid esimesena lipu, paljastades Ansipi valitsuse kurttummust ja-teab-mida-veel. Kardad rongist maha jääda? Tegelikult sina ja Ruut jts olete alati töötanud tulekahju kustutajatena põhimõttel, et "kuigi üksikuid kitsaskohti esineb, on meil kõik üldiselt ikkagi hästi". Sina ja Ruu olete need, kes liigitavad erakondi valgeteks ja ülejäänuteks. Reform, IRL ja sotsid on need "valged" (ehk moraalselt puhtad) erakonnad, kelle pärast olete alati südant valutanud. Teie, mainstream "arvamusliidrid", käite Kadriorus presidendilt juhtnööre saamas, kuidas uudiseid ideoloogiliselt õiges soustis esitada. Pool tundi tagasi lõppes naaberkanalil rahva teenrite saade, milles saatejuhid - nagu teiegi - teatasid, et tegelikult on probleemid niisama suureks puhutud (väikese grupi seltsimeeste poolt?), tegelikult on Eestis arvamuste avaldamine vaba ja "me usume demokraatiasse" (Nagu Andrusessegi?). Seejärel tõmmati otsad kokku ja öeldi sõna-sõnalt: "Lähme nüüd suuremate probleemide juurde" ning hakati Kreekast-Hispaaniast jahuma. Euroopa on teiesuguste leheneegrite südameasi number üks, mitte Eesti!

Anu Rumessen ütles ...

Reform ei tea kuidas edasi minna ja segaduses inimese jaoks on loomulik olla kaitses, nagu enamus reformierakondlasi ka on.

Anonüümne ütles ...

miks rahvas rahul ei ole???
kõik arusaamatused ja vassimised riigi juhtorganitesse jõudvate inimeste ja nende poolt läbiviidava poliitika ümber oleksid kergelt lahendatavad: kuna kodanikul on põhiseaduslik õigus valida oma esindusisikuid,siis see valik peab jõudma reaalsusse,st.ISIKUVALIMISTENA.
siiani aga ei näe me toompeal ega valitsuses neid inimesi,keda demokraatia reeglite kohaselt valinud oleme...

Anonüümne ütles ...

no tore, mõnele käib ikka väga närvidele :D(12:27). Meie erakondade kasuahnusel ja riigimehelikkuse puudumisel pole paraku mingit vahet. Savisaar või mitte, demoniseerimine ei aita.

Anonüümne ütles ...

mul uitmõte tekkis just sellelt pinnalt,et vanasti olid ju kõik kommunistid-kes soovisid saada igale poole heade kohtade peale-nüüd aga massoonid...
minu tagasihoidlik küsimus oleks-kas indrek-sina oled ka massoon?
vasta otse siin !

Anonüümne ütles ...

Kas saate läbiviijad tõesti viitasid sellele, et uuringuid tehakse ebaadekvaatselt ehk need, kes kedagi pooldavad või ei poolda, saavad kuhugile linnukese kirja. Mina, loll, arvasin, et küsitlus on ja jääb salajaseks arvamuseks.

Anonüümne ütles ...

küll lotman ka alla kirjutab-selle katalüsaatoriks oleks vaid vaja 150 000 häält!

Anonüümne ütles ...

Tuletaks meelde, et Tarand sai 2009. aastal Europarlamendi valimistel üksinda 25% häältest.
Ja nüüd võrrelge tema teksti Ansipi või Ligi omaga üleolevuse osas.

Tundub, et PM ja Delfi valvekommentaatorid on lihtsalt jõudnud keskpäevatunni blogileheni.

Aga Priit, olen rõõmus, et sain täna jälle saadet kuulata.
Polnudki saatesse äraeksinud reformierakondlase juttu et: "jajah, aga majanduses on asjad tegelt täitsa OK ja meil on OIOI kui väike riigivõlg".

Toivo Ellakvere ütles ...

"Sina ja Ruu olete need, kes liigitavad erakondi valgeteks ja ülejäänuteks. Reform, IRL ja sotsid on need "valged" (ehk moraalselt puhtad) erakonnad, kelle pärast olete alati südant valutanud."

mulle on ka tundunud et reform on valge, või siis valgem. aga enam see nii ei ole.

oleksin eri meelt, ei aita ainult püksipõlvede porist puhtaks pyhkimine. küsimus on sisus, mitte vormis. ja tuleb välja et peaministri partei mehed on sellised no guts\ no honour tyybid.

vt ka suomalainen sisu

Anonüümne ütles ...

Väga hea saade oli täna.