11 november, 2011

Keskpäevatunni stuudios Priit Hõbemägi, Ainar Ruussaar ja Rein Kilk

Mõtleme vaikselt homsele Keskpäevatunni saatele: kultuuriminister Rein Lang loomulikult ja tema ratsaväerünnak massikirjandusele. Jurist peaks ju teadma, kui hakkad nimekirja tegema, siis saad valida kas suletud või avatud nimekirja vahel. Kui suletud, siis tuleb välja Index Librorum Prohibitorum. Kui avatud, siis tuleb kirja panna õiged selged reeglid, mille alusel terad ja sõklad teineteisest eraldada. (Antud juhul võimatud mõlemad variandid.) Ja kui valima hakkad, siis tuleb küsida, kas valija on nii tarkust täis, et just tema valik on ainuõige?
Kas Vene ja Eesti lendurite süüdimõistmine Tadzhikistanis toob kaasa kahe riigi ühise aktsiooni nende tagasitoomiseks? Medvedjev ähvardab, Kadriorg väljendab leebet pahameelt.
Uuringufirma Praxis uuris 1. pensionisamba jätkusuutlikkust. Ei pane imestama, et see meile iga aastaga kallimaks läheb. Aga kogu Euroopa vaevleb samas lõksus.
Tartu-Tallinna maantee uued tuuled - eramaantee, tasuline maantee, PPP või miski muu imevariant... ohh. Kes pääsevad rahajagamise juurde?
Justiitsministeerium tutvustas uuringut tasu võtmisest patsientidelt tervishoiusüsteemis - korruptsioon või mitte?
Kummaline juhtum Tallinnas Harku järve lähistel, kus ärimees ostis ära tänava ja nõuab sela elavatelt inimestelt maksu. Kas see jääb ainsaks selliseks juhtumiks? Vaevalt küll. Kui olete sarnastest ettevõtmistest kuulnud, palun postitage meie blogi kommentaaridesse.
Kohtumiseni!

22 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

see,et kassai mustlane pärast mängu onama läks oma hotellituppa-ei tähenda veel,et meeskond peaks sama minema tegema iirimaale....lihtsalt mitte sõita sinna klounaadile!!!! ...Siis saavad veel iirlased tsirkust kaubapeale...

Anonüümne ütles ...

Kilk eksib. Langi sülg tõi langi keelele selle sõnavõtu algselt loll soov kirjastajate äri toetada ja Eesti kirjanikud oli tema sõnavaras ainult petteks, kusjuures see on Langi sõnavõtus ka tuvastatav - millest ta enne rääkis

Anonüümne ütles ...

Appi, Hõbemägi pane Kilgile sokk suhu, et ta enam kirjandusest ei räägiks

Eino Selge ütles ...

Sõbrad, Rein Langi põhiline mure oli selles, et kui riik toetab munitsipaalraamatukogudesse kirjanduse ostmist, siis riigitoetuse eest peaks esmajärjekorras garanteerima selle, et kõikides rahvaraamatukogudes oleks olemas riigi raha eest Eesti kultuuriajakirjandus - alates Sirbist, mida ei ole näiteks pooltes raamatukogudes. Õhtuleht on aga Sirpi pole...riigi raha eest ennekõike kultuurilehed, see ju peakski olema kultuuriministeeriumi soov. Sellest sai kõik alguse, kõik ülejäänud teemad Harry Potter ja kokaraamatud tulid hiljem.

Anonüümne ütles ...

Tadžikistani prsidendi väimees istub Venemaal vangalas narkoäri pärast. Ilmne seos, kas pole?

Anonüümne ütles ...

Eino Selge paljundab siin lihtsalt hilisemat Langi enda versiooni sellest mölapidamatusest, mis teda raamatukogu esinemisel tabas. Langi eesmärk oli algselt selgelt ärimeeste toetamine (mida nood polnud palunudki), vaata langi sõnavõtt uuesti üle kui ei usu. Teine asi on see, et raamatukogusid on küll 500, aga enamus nendest on pisikesed raamatukogud, kus raamatukoguhoidjad tunnevad kõiki raamatukogusid ja teavad täpselt kas keegi Sirpi loeb või ei loe.

Anonüümne ütles ...

parandus : tunnevad kõiki laenutajaid

Anonüümne ütles ...

Saates väideti üksmeelselt, et tadzhikke saadetakse Venemaalt välja ilma mingi põhjusta ja seadusevastaselt. Vaidleks vastu. Venemaa saadab välja illegaalselt riigis viibivaid välismaa kodanikke. Igal riigil on õigus illegaale välja saata, hoolimata sellest, kas need lendurid vangi mõisteti või mitte, ja tegemist ei ole inimõiguste rikkumisega.

Anonüümne ütles ...

Kogu lugupidamise juures, härrased, te lahendate probleemi nagu valgustajad omalajal - harime rahvast kõigiti ja ta muutub kultuurseks ja kultuurseks loomulikult nõnda nagu meie kultuuri defineerime! Aastasadade jooksul pole sellisest rahvaharidusest (peale elementaarse kirjaoskuse) suurt kultuuriabi tulnd ega tule seda ka ainsagi eelnõu, suunamise, või hoidku taevas - keelamise, käskimise laadis! Nood jooned jooksevad sootuks määramatuid kanaleid pidi, nõnda on, ja kui Descartes saaks praegu näha, kuhu tema inimloomuse suunamise ja õpetamise üllad ideed on viind, tal tõuseksid juuksed peas püsti.Peale selle, härrased, rääkida raamatukogude lugejaist leebiv-patroneerival toonil kui NENDEST, kes SEAL KUSAGIL oma lollakat Cartlandi neelavad, kusjuures intonatsiooniga jõuliselt rõhutades, et EGA SIIS MEIE Mitte....! See suhtumine on nagu veits alandav ja mõlemas suunas - nii MEIE kui NEMAD suunal. Olen nõus, et intelligentsi ülesanne, missioon kui soovite (pigem muidugi usurpeeritud missioon), on tahe suunata masse ja muide, meenutagem, iga kord ona rängalt ebaõnnestutud. Seega - kultuuriministri avaldus on tüüpiline asendustegevus, ja midagi peab ju ka kultuuriminister tegema, selge see, ning Keskpäevatunni rahva kiitust sel teemal kuulata on kurb!

Lugupidamisega, Toomas Suuman

qteemad ütles ...

On jah asendustegevus, aga HEA asendustegevus!

Anonüümne ütles ...

Mehed te unustate täiesti ära Narva-Valga tee. ühel hetkel hakkab kogu Lõuna-Eesti olema pigem Peterpuri-Riia mitte Tallinn-Pihkva joonel.

Ain ütles ...

Ainar ... uuringus oli pensionisüsteemi arendamiseks variante 16. Sa loetlesid ainult maksudega "mängimise" variandid. Tutvustusel räägiti ka sellest, et pensioniiga saab tõsta, kusjuures sellel on kõige suurem mõju jätkusuutlikkusele. Ja veel on seal päris mitu varianti.

Ain ütles ...

Uuringu on pikk, jah. Link on siin: http://bit.ly/rYjACX

Anonüümne ütles ...

Kilk on peaaegu kuu aega noorem kui Mutt.

Anonüümne ütles ...

Lp. jutupuhujad
Mina näen erainvestorite kaasamises teeehitusse just võimalust kaasata omamaiste kapitalistide raha turvaliseks paigutamiseks ja normaalse kasumi teenimiseks.
Alati me ju viriseme, et meie "rikkurid" kandivad raha välja ega võta Eesti majanduse paremaks muutmisest osa.
Aga neil ju pole ka seda võimalust antud. Kui ikka oled riskides ja maaeiteamilliseid teid pidi selle esimse miljoni teeninud, siis ei taha ju oma raha kaotamisega riskida uue valitsuse pukkijõudmisel, kes kõik lepingud "õigustühiseks" võib teha.
Kui riik suudab erainvestoritega kokku leppida kasumiprotsendi suuruses ja selles, et see leping püsib ka valitsuse vahetuse korral ja vaatamata rahva tahtele "rikkuritelt" lihtsalt raha ära võtta, siis võiks ju olla erakapitali kaasamine täitsa hea asi.
Igal juhul ei tohiks seda ideed "põlvini muru sisse " tampida.

Anonüümne ütles ...

Minu arust on õige diskuteerida kirjanduse üle. loen palju ja enamasti nn väärtkirjandust, aga ka meelsasti kriminulle ja mõnda bestsellerit. Iga päev Herta Müllerit ikka ei loe. Huvi pärast laenutasin ühe Cartlandi, varem pole sellise kirjanduse vastu huvi tundnud. Ütlen ausalt, ma lugesin selle ikka läbi küll, aga mulje oli no ütleme viisakalt, et üllatav. Inimeste maailmapilt kujuneb ju ka loetud kirjanduse mõjul ja iga kirjandus toodab teatud mõttelaadiga inimesi. Minu arust on veel ohtlikumad samataolised TV filmikesed ja seriaalid. Kui raamatute puhul tuleb see osta või koju tuua ja ka veel lugeda, siis TVd saab ainult passiivselt vahtida ja mõju on palju suurem: pilt, heli ja nn sõnum. Nüüd eesti kirjandusest. Olen lugenud ka Erik Tohvrit. Ilmselt on inimeste huvi selle temaatika vastu suur ja kuna pole ilmunud uut Tammsaaret või Vildet, siis loetakse Tohvrit. Ja miks ka mitte? Rein Kilgil on õigus, praegu võib igaüks välja anda, mis talle meeldib ja kui seda ei loeta või osteta, ju siis on kehv raamat või ei paku "avalikku huvi". Loetavus ei määra veel raamatu väärtust. Eesti noorte kirjanike juures mind häirib pealiskaudsus ja ropendamine, loeks nagu mingit olukirjeldust. Kas need raamatud on paremad kui Cartland ainult sellepärast, et nad on nn eesti kirjandus? Veel kord: hea, et on tekkinud arutelu, muidu käib eesti rahva kultuuritase küll kolinal alla.

Anonüümne ütles ...

Ah soo, ja siin on siis veel üks võimalus! Ma mingil aadressil saatsin juba kirja ka - seal lubati 300 tähemärki ja nõuti kole keerulise tulnukatekeelse sõna järelemaalimist. Hakkama sain küll, aga aru ei saanud, kuhu see kiri läks. Nüüd selgub, et on VEEL üks auk.
No ma panen siia ka oma pöerdumise, misjärel asun nuputama uusi Rein Kilgile ligitikkumise viise. Sest kindlasti pole ka see siin veel viimne võimalus.
Olen koolmeister ja kuulsin härra Kilgi toredast kihlveost, miska ta on mõnda aega kohustet koolirahvale esinema. Mina väga tahaksin pakkuda Rein Kilgile väljakutsuvat auditooriumi. Selleks oleks tarvis teada, kui palju aega härra Kilk on kavatsenud päeva jooksul sellele missioonile pühendada ja milline on tema nägemus koolis esinemisest. Siis saaks edasi arutada või ka mitte, oleneb eks.
Ei taha siia oma telefoninumbrit üles riputada, kuid mu meiliaadress ja nimi on Keskpäevatunni käsutuses juba tükk aega siin ja seal. Kui härra Kilk võtaks korraks meilitsi ühendust ja annaks põhimõttelise nõusoleku läbi rääkida, oleks see suur asi. Või siis ütleks ära - ka see oleks midagigi.
Tänud ka siia. Sinna ja tänna ka.
T.A

Anonüümne ütles ...

Ühe täpsustuse Vonneguti teemal lisaksin siiski- nood tulnukad kes suhtlesid vaid stepptantsu ja peeretuste teel, tulid ju maale tooma sõnumit, mis oleks lõpetanud kõik sõjad ja haigused maa peal. Inimloomus aga juba on kord selline, et kes tahab meiega peeeretuste abil suhelda, tulebki maha nottida. See omakorda paneb Langi algatuse eriti selge päikese kätte, te poole rehkenduse mehed.
Jänes ees, Lang taga.

Anonüümne ütles ...

Pensioniiga tuleb tõsta. Peab tõstma. Aga mulle tundub, et seda ei ole ilus tõsta neil, kes juba töötavad.

Ma justkui tunnen, et mul riigiga pensioniea leping sõlmitud ja seda ei tohiks tagantjärgi muuta.

Tundub kuidagi ülekohtune sedasi nina eest pensioniiga edasi lükata.

Olen 33 ja ausalt öeldes ei ole mul mingit usku, et ma üleüldse kunagi selle pensionieani elan.

Vähe sellest, ma ju isegi ei tea, millise numbriga selleks ajaks välja tullakse? 80-85-90?

Saan aru, et riigil pole raha. Aga numbri suurendamine tundub liiga triviaalne lahendus. Targad riigiisad võiks ikka midagi kavalamat välja mõelda.

Anonüümne ütles ...

Kui meeste eluiga on lühem, siis miks on meeste pensioniiga kaugemal?

Anonüümne ütles ...

Kalmistu teel oli kunagi erastatud kanalisatsioon mingil põhjusel selle tänava lõpus tegutsevale firmale (lugu aastast 1997). Uue kortermaja elanikelt hakkas firma järsku nõudma tolle aja kohta väga suurt summat kanalistatsiooniga liitumise eest (vist 200 000 kr, majas 20 korterit). Lisaks oleks pidanud ka toimuma kanalisatsiooni teenuse eest tasumine läbi selle firma ja 3x kallimalt, kui tol ajal mujal Tallinnas. Asi lõppes kohtus ikkagi kas sundvõõrandamise või muu lahendusega, igatahes suuri summasid maksta ei tulnud ja arveldamine hakkas otse Tallinna Vee-ga. Ärevamatel hetkel üritas see firma isegi meie ehitusjärgus kanalisatsiooniühendust kruusaga kinni ajada. Päästis vaid mehitatud valve.

Anonüümne ütles ...

Oma nimega esimevad mehed otsivad ratsionaalseid põhjendusi. Rahvas aga vajab laiemat Tartu teed selleks, et aeglased saaksid oma rea. Olgu need sõelujad jobud või aeglased sõitjad oskamatud aga kui kihutajad parasjagu kedagi endaga kraavi ei tõmba, söövad nad närvid seest kõigil neil, ümber kelle see ralli käib.