23 august, 2011

Veerpalu süüdimõistmine ja uued vastikud küsimused


FISi otsus, et Andres Veerpalu on senistel andmetel dopingu kasutamises süüdi, ei ole mitte lõpp, vaid algus. Kui nüüd ka Rahvusvaheline Spordiarbitraaž Veerpalu süüdi jätab, tuleb hakata tegelema kõige vastikumate küsimustega, mida siiani on Eestis välditud.

Kuna dopingu ainetega kauplemine (aitäh ühele kommentaatorile olulise täpsustuse eest!) on seadusega keelatud, siis peab asja hakkama arutama kohus. Ja siis tuleb vastata juba uurijate küsimustele, ning enam ei saa avalikkusele jama ajada ega metsa joosta.

Niisiis, ühel päeval me saame teada:

  • Kas peatreener Mati Alaver oli teadlik dopingu kasutamisest? Kui jah, siis mis karistus teda ootab? (Karjääri lõpp oleks see kindlasti.)
  • Kes manustas dopingut Veerpalule? Kui koondise arst, siis mis karistus teda ootab?
  • Kes ja kustkohast dopingut hangiti?
  • Kui seni on Veerpalu olnud keti kõige tugevam lüli, mis hoidab juurdlust tagasi, siis pärast arbitraazhi negatiivset otsust pöördub tähelepanu ka koondise juhtidele.

Kas kordub see, mis juhtus Soome suusakoondisega? Lahti dopinguskandaal hävitas Soome suusatamise kümme aastat tagasi ja siiani pole sellest üle saadud. Veerpalu kannatuste rada aga jätkub. Ta ei saa olla tegutseda treenerina, ei saa viibida suurvõistlustel kutsutud külaliste alas ega tohi tegutseda seal isegi spordireporterina, ei tohi tegutseda oma laste treenerina ega nende võistlustel sportlaste alas viibida. Ta peab ise oma tegude eest vastutama. Küll aga võiks talle osaks langenud kannatuste pärast talle kaasa tunda, nagu soovitas dalai laama.

Jäta oma kommentaar siia või Keskpäevatunni Facebooki leheküljele!

10 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Teate, kui Eesti alaliit tahab, võib ta Veerpalu apellatsiooni rahuldada ja tema dopingusüüdistuse tühistada. Seda on teinud tegelikult mitmete riikide alaliidud, tuntuim on Hispaania Jalgratta Liidu näide, mis tühistas Alberto Contadori keelu. Näiteid on maailmast veel. Tegemist on olnud just küsitavate proovidega.
FIS ja WADA pole midagi ülivõimast ja absoluutse tõe kuulutaja, nagu meil siis arvatakse. Muidu tõde tulen välja selgitada ja Alaver on peaks vastutama, see varjamine oli ikka sigadus enne MM-i.

Anonüümne ütles ...

"Kes ... dopingut hangiti?" yeah, whatever.

Anonüümne ütles ...

Üks professorist Veerpalu tiimi liige ütles ju väga selgelt, et WADA metoodika kasvuhormooni tarvitamise tuvastamise osas pole sertifitseeritud ja üheski kohtus kasutamiseks pole see seetõttu kõlbulik. Herr Hõbemägi võiks üritada selgitada kas see metoodika on sertifitseeritud või mitte ja kui ta ei ole selleks võimeline, siis loodetavasti jääb laupäeval see mõtetu spekuleerimine ja lahmimine ära. Ma rõhutaks ka seda, et Veerpalu pole jätkuvalt "lõplikult süüdi mõistetud". Spordiarbitraaž on instants, mis võib FIS-i otsused ebapädevaks kuulutada.

Anonüümne ütles ...

hakkas kohe huvitama, kus on kirjas, et dopingu tarvitamine on keelatud. karistusseadustikust leidsin par.195, milles on ette nähtud rahaline karistus "dopingu kasutamisele kallutamise" eest, st kriminaliseeritud on dopingu ainetega kauplemine, mitte tarvitamine. seega, peale arbitraaži süüdimõistvat otsust võib prokuratuur algatada uurimise võimalike dopingainete müügi või edasiandmise suhtes, mitte dopingu tarvitamise, kui fakti suhtes. mis muidugi saaks olema ka huvitav, sest kõik, kes eelmise sajandi lõpus vähegi spordiga kokku puutunud on, teavad lugusid dopingutommidest ja müütilistest otepää keemikutest. kus suitsu, seal tuld, ütles vanarahvas ja ega ta ei pruukinud eksida.

Anonüümne ütles ...

Aa palun
http://www.antidoping.ee/failikataloog/EstoniaNadoEditedwith2009Code_ET_LAY.pdf

Anonüümne ütles ...

Mulle jääb üha enam mulje, et tegelikult tunnistaski Andrus Veerpalu kevadel korraks oma süüd (kahtluse selleks annab FIS paneeli otsuses mainitu ja ka Veerpalu olek kogu protsessi kestel- niite tõmbavad teised, tema on vaid nukk, jääb mulje), kuid seepeale läksid Suusaliit ja teised marru, kuna kui sportlane end süüdi tunnistab või siis vähemalt vaikimisi lepib karistusega/süüdistusega, siis järgnevad sellele täpselt need küsimused, mida Te küsite- kes manustas? Kust saadi? Kes olid teadlikud? Kriminaalkaristuse hirmus otsustati vaielda kuni vaielda annab.Veerpalu osa selles on vaid see, et mingil põhjusel (olgu see majanduslik vms) läheb ta mänguga kaasa. Kõlab vandenõuteooriana, kuid uskumatuna selles loos on ju ka teised seigad, ainuüksi see, et märtsis valetati otse näkku. Kuidas uskuda kord valetanut..Ja kui see nii on, siis tõepoolest, Andrus võiks öelda tõtt ja usun, et selle teo eest teda üles ei poodaks, pigem suudaks ta taastada oma porritrambitud mainet. Kui otsus tuleb ka arbitraazhist tema jaoks negatiivne, siis on ju tema see, kes kannatab. Nagu näeme- tõmbuvad asjasse puutuvad tasapisi tagasi (T.Savi) ja esiplaanile jääb lõpuks vaid tema.

Anonüümne ütles ...

Juhtiv riigiprokurör Heili Sepp ütles Õhtulehele, et dopingu kasutamine ei ole Eestis süüteoks tunnistatud, küll aga on kuritegu ravimi väljakirjutamine dopinguna kasutamiseks, ravimi dopinguna kasutamisele kallutamine või ravimi dopinuna üleandmine.

"Prokuratuuril puuduvad andmed selle kohta, et Andrus Veerpalule oleks keegi väljastanud retsepti ravimi dopinguna kasutamiseks, talle dopingut üle andnud või et keegi oleks sportlast dopingu kasutamisele kallutanud," kommenteeris Sepp Õhtulehe küsimuse peale.

Sepa sõnul pole ka tõestatud, kas Veerpalu tarvitas dopingut. "Ainus teadaolev objektiivne asjaolu seoses FISi otsusega on kinnitus, et sportlase organismist tuvastati lubatust kõrgem kasvuhormooni tase. Avaldatud on erinevaid arvamusi, kas tegemist on dopingu kasutamisega või on selline kasvuhormooni tase tekkinud teatud tingimuste koosmõjus, kuid üheselt võetavaid fakte nende kinnituseks pole esitatud. Seega ei ole prokuratuuril sellist infot, mis annaks aluse kriminaalmenetluse alustamiseks karistusseadustiku paragrahvi 195 tunnustel."

Rahvusvaheline Suusaföderatsioon FIS määras Andrus Veerpalule kasvuhormooni tarvitamise eest kolmeaastase võistluskeelu. Veerpalu kavatseb otsuse kaevata Rahvusvahelise Spordiarbitraaži Kohtusse.

Anonüümne ütles ...

Experts Question WADA Blood Test for HGH

http://blog.4wallspublishing.com/2010/03/21/experts-question-wada-blood-test-for-hgh.aspx

Anonüümne ütles ...

huvitav saade um

Anonüümne ütles ...

"In London, England, growth-hormone testing pioneer Peter H. Sonksen, M.D., says WADA officials erred years ago by casting aside his bio-marker scan, going instead with the assay for GH isomers. "

Võibolla kerge solvumine et WADA jättis tema enda avastusmeetodi kõrvale ja valis teise