28 mai, 2011

Keskpäevatunnis Ainar Ruussaar, Priit Hõbemägi ja Eiki Nestor

Nädal on olnud sotsiaalse tema sündmustest küllastatud. Sellepärast on täna saatekülaline Eiki Nestor. Eesti Ekspressi poolt päevavalgele toodud nelja väikelapse ebainimliku kohtlemise lugu, Patsientide ühing on kogunud juba poolsada kaebust hooldushaiglate peale, Keila haigla juhtub pakub ikka kõneainet. Mis toimub? Politsei ei märka laste alandamist ja haigekassa teeb näo, et hooldushaiglate olukord on suurepärane, suunab raha lagunevale Keila haiglale ega tee märkamagi, et samas kõrval on suurepärane erahooldushaigla villa Benita. Miks ei võiks politseinik olla sama tähelepanelik kui perearst või pearaha käia koos patsiendiga ka hooldushaiglas? Kuidas muuta olukorda?
Taas räägitakse akoholireklaami piiramisest televisioonis. Tekkinud on huvitav olukord, kus põllumajandusminister pooldab piirangut ja kultuuriminister on sellele vastu. (Tulekul on ka uus tubakaseadus! Arutame ka sel teemal.) Samamoodi huvitav olukord on tekkinud välisministeeriumi ja riigikogu väliskomisjoni vahel - pärast seda kui president Ilves tegi kriitikat välisteenistuse aadressil, hakkas Marko Mihkelson välisministeeriumi ründama, nõudes välisteenistuse reformimist. Kas välisminister Urmas Paet on jalgratturite röövimise tõttu Liibanonis "ühe-teema-meheks" ja sellega kergelt rünnatavaks muutunud? Või IRL contra Reform? Kas jah ja miks just nüüd?
President Ilves rääkis Varssavis sellest, et Eestil on kogemusi okupatsiooniaastatest ja et see pärand aitab neil teatud asju selgemini näha ja aidata riike, mis soovivad vabandeda ebademokraatliku mineviku pärandist. Kuid Eesti Ekspressi kolumnist Andrei Hvostov kirjutab neljapäevases Ekspressis, et Ilvesel puudub empaatia mõistmiseks, milline oli (Andrei) lapsepõlv Sillamäel. Sellised nõukaajal kasvanud inimeseed moodustavad aga ikkagi enamuse Eesti elanikkonnast.
Parem elu indeks mõõdab OECD riikides valitsevat heaolu, Eesti on saba lõpus. Mida see tegelikult tähendab, kas elu ongi kehv või virisevad eestlased liiga palju ja põhjuseta?
Ja palju muud!

9 kommentaari:

Leelotaja ütles ...

See on nii tüüpiline, et asjaomased instanstid süüdistavad naabreid ja inimesi ümberkaudu. Vaadake ikka peeglisse, sotsiaal-inimesed.
Minul on küll konkreetne ettepanek:
1. Emapalka(isapalka) makstakse siiski emaks või isaks olemise eest ja selle saamiseks oleks vaja, et:1)iga emaks saaja läbiks enne emapalga määramist lapsekasvatamise koolituse, ka 10. lapse puhul.
2) igakuine imikuga ja ka aastase lapsega arsti juurde minek või lasteõe koju kutsumine on eelduseks emapalga saamiseksjärgmisel kuul.
Jutust on vähe ja mõnusasti stuudios istuvad härrasmehed võiksid mõelda, et äkki just praegu vägistatakse mõnda viieaastast ja mitu last ei mäleta täna ärgates, millal viimati süüa sai.
Tegutseda on vaja ja kohe praegu, mitte muliseda oma kõhnast või paksust riigist. Kui pole seadusi, siis tehke need aga ärge heietage mõtteid mitteeksisteerivale (riigikogulased)suvepuhkusele minekust.

Anonüümne ütles ...

Ei saa nõus olla Priidu arvamusega tõsta emapalga alampiiri - vähemalt ilma täiendavate tingimusteta - see toodabki raha eest sünnitajaid - eriti neid, kellel siiani pole töökohta olnud - kuidas nad oma lapsi hakkavad kasvatama peale emapalga lõppemist? Seni on nad harjunud enda mõistes üsna priske (ja ootamatu ning ajutise) sissetulekuga... ?

Anonüümne ütles ...

Mehed,

Täna on teie targutamist suisa häbi kuulata. Jah probleem on tõsine aga kui teil midagi öelda pole - ärge öelge. Sama asja 50-ndat korda natuke teistsuguse lausega öelda on dilletantlik.

Raspa

Priit Hõbemägi ütles ...

Püüame paremat, vahetame teemat, Raspa :)

Anonüümne ütles ...

Suurlinna lastekodus on väga palju analoogsetest "perekondadest" lapsi - see ei ole esmajuhtum, mis praegu päevakajaline. Üks suur viga oli lastearstide kaotamine. Lastearstidel oli oma piirkonna lapsed siiski silma all ja kontroll nende üle. Nüüd juba vist 2003.aastast lastearste sellisel kujul pole.

Leelotaja ütles ...

Mehed, mehed, mehed. Teie ju peaksite teadma, et lapsi õpitakse armastama, naistel on veel mingi looduse poolt kaasa antud instinkt, mehed ju õpivad lapsi armastama. Järjest rohkem on ka naisi, kes arvavad, et raha eest saab kõike. Minu mõte on hoopis selles, et sundida noori peresid läbi majanduslike hoobade oma lapsi ja peret väärtustama. Paistab, et emapalka seostatakse justkui ainult ema toimetuleku ja laenutagastuse võimekusega. Laps unustatakse ära, sest ainuke asi, kus ka lapse nimi sees on, on lastetoetus. Noori on vaja koolitada, sest enamikel selle põlvkonna vanematest pole lastekasvatamise eeskuju nooremate õdede-vendade baasil. Vanemad aga ei oska neid aidata, sest ei oska samuti. Sellest see koolituse jutt, sest aasta tagasi olin just vastakuti selle probl.-a kui mu nooremal lapsel sündis laps.Minul läks siiski asi korda, paljudel ei lähe. Kust küsida abi, kui oma mõistus on m----ega triiki.?

maailmavalulistele ütles ...

Head raadiomehed, pole kunagi kommentaari kirjutanud...nüüd on ikka vaja!
Meil on olemas A) maksuamet ja B) rahvastikuregister. Mõlemad töötavad hästi. Üks rida programmi koodi ja on selge kes ja kus on need perekonnad kus vanemad raha ei teeni. Kui vanemad pole suutelised raha teenima, siis on ALARM - kuidas nad lastega hakkama saavad?
Ei ole vaja tõtata kohe lapsi ära võtma. Aga sotsiaaltöötaja saaks käia lastele korra päevas süüa andmas. Jah, piinlik, võibolla kasvataks vanemaid, aga hoiaks ära nende õnnetute laste kohutavad lood. Selline tegevus vajaks seadust ja raha, aga kindlasti ei oleks see raha külvamine lennukilt, nagu paljud lastetoetused on.

Anonüümne ütles ...

To: Leelotaja

Tundub, et meestest tead Sa ikke õige vähe

Raspa

Anonüümne ütles ...

Lõpetage Atoneni lahmimine. See viib teie saate maine alla. Esiteks on ta reformikas ja pole eetiline ainult ühe erakonna esindajal lasta vabalt oma lõputut loba ajada. Teiseks on ta läbikukkunud minister, kes on oma kinnisideede kammitsas. Kolmandaks elektri hinda ikka ei tea, öelda, et hind tõuseb 25%, oskab iga inimene tänavalt.