16 juuli, 2010

Täna stuudios Priit Hõbemägi, Meelis Atonen ja Heldur Meerits

Eurole üleminek on nüüd kõigil suus ja peas. Teisipäeval anti Euroopa Liidus lõplik otsus ja vahetuskurss. Arutame Kaubandus-tööstuskoja algatatud Ausa hinnastamise kokkulepet, mis peaks leppega liitunud kaupmeestele andma võimaluse edastada tarbijatele selge signaal, et seoses euro tulekuga ei tõsteta hindu ilma majandusliku põhjenduseta.
Kuidas ettevõtjad euro tulekut ära kasutavad? Mida tegi restoran Vapiano?
Miks on euro populaarsus elanike hulgas vaid 45%? Kuidas saavutada 65% toetus ja milleks?
Kas riigi infosüsteemid - sotsiaalkindlustus, maksuamet ja siseministeerium - saavad ikka õigeaegselt valmis? Probleeme on olnud varemgi.
Kes teevad infosüsteeme? Kui palju neid riigis on?
Miks on seda vaja eraldi reklaamikampaaniaga tõsta? Maksta selle eest, et uus raha hakkaks meeldima? Senine leping katkestati...
Kas eurokalkulaatorit on ikka vaja?
Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik taunib Rootsi pankade ülemvõimu Eestis ja leiab et ka pankade vahel oleks vaja rohkem konkurentsi. On see aga üldse enam võimalik?

Eesti inimvara raport ehk 7 probleemi, mis ohustavad Eesti rahvastikku (koostanud Eesti Koostöö kogu ja Säästva Arengu Komisjon):
madal sündivus ja varane surevuse tõttu vähenev rahvastik
suur väljaräne
hariduslik kihistumine ja vananenud haridussüsteem
tühjenevad äärealad
rahvusvähemuste vähene kaasatus
majanduse madal tootlikkus
kasvav pikaajaline töötus
Arutame: kas need teemad muutuvad valimiste teemadeks nagu loodab Peep Mühls? Mis on neist probleemidest kõige olulisem ja miks?

Algab pensionäride valimiseelne meelitamine. Kes jõuab esimesena? Eesti üldine majandusseis on nii hea, et saab mõelda juba majanduse kasvule ja võimalikule pensionitõusule järgnevatel aastatel, ütles sotsiaalminister Hanno Pevkur kohtumisel Läti ja Leedu kolleegiga. Kas tõesti juba pensione tõstma? Pensioni-iga juba tõsteti. Kuid see jutt tundub kahtlaselt valimiskampaania moodi olevat.

Suve keskpaigaks on uppunud juba üle poolesaja inimese. Endine siseminister Jüri Pihl arvab, et siseminster Pomerants ja tema ministeerium ei tegele asjaga nii nagu peaks.

President Ilvese poolt tagasi lükatud monopolide ohjeldamise seadust hakatakse arutama 2.augustil. Kas presidendi poolt viidatud vead parandatakse?

Digilevile üleminekuga vabanesid raadiosagedused. Mis neist saab, miks, ja kellele need müüakse?
Taas kord tegi Keskerakond ettepaneku kehtestada astmeline tulumaks? Mida arvavad eksperdid?
Miks valitsus ei toetanud vanemahüvitise ülempiiri alandamist?
Nendest ja muudest teemadest juba saates. Ootame teie ettepanekuid ja kommentaare!

25 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Viimase Eesti Ekspressi burkateemalisest artiklist innustatuna oleks hr Hõbemägi´le üks ettepanek ja üks küsimus. Temaatiliste karnevalide vaimus võiksid EE ajakirjanikud valitsuse alkoholiaktsiise käsitlevale pressikonverentsile ilmuda meeldivalt joobes. Samas oleks huvitav teada, millist kostüümi nad kannaks, kui järjekordselt tõusetub prostitutsiooni legaliseerimise/keelamise teema. Ehk milline on ajakirjanike vastutus oma riigi "karnevaliseerimises"?

Anonüümne ütles ...

Käed eemaaale burkast.

Vali Dool ütles ...

Rääkige ikka 90kg rõõmukeemiast kah!

Anonüümne ütles ...

Mindki huvitaks väga seltskonna kommentaar EE ajakirjaniku väitele, et miniseelikus Pakistani Valitsuse pressikonverentsile minek on kohutav solvang aga burkas EV Valitsuse pressikonverentile minek on eksperiment. Muide on ju selge, et burkat kandsid naised, kes ei tee seda igapäevaselt ehk nad ei tunne end ilma nendeta EV ohustatuna.

Anonüümne ütles ...

me ei näe kulutusi, mida suured pangad ülekannetele teevad, kuid me näeme majandusaruannetest, milliseid meeletuid kasumeid nad ülekandetasudelt teenivad

Anonüümne ütles ...

Pankade kaitseks. Eestis toimetavate suuremate pankade kaitseks võib öelda küll, et tehniliselt toimivad meil pangateenused võrreldes paljude Euroopa riikidega ülihästi ja kiiresti. Alles hiljuti tegin ülekande SEB-st Swed'i - see oli kohal ca. 1h (!) jooksul. Lääne-Euroopas, nt. Saksamaal kulub selleks 1 päev ja ka siis näed oma tegemisi internetipangas alles järgmise päeva seisuga. St. nt. toimunud ülekandest saad aimu alles 2 päeva hiljem. Ka teenuste valik internetipangas on meil võrreldamatult suurem, lisaks kommunaal-, riigiasjad jne.

Anonüümne ütles ...

Nii ilus oli selle raporti nimi. Kas Te võiksite korrata, ma ei jõudnud kirja panna. Mul tekkis viisistamise mõte, et see kuidagi vokaalselt paremini meelde jätta.

Lugupidamisega, vaikne don

jaan ütles ...

m6ttetu euro populaarsuse t6stmise kampaania asemel voiks valitsus kasutada selle raha uppumissurmade ja alkoholisurmadega v6itlemiseks

jaan ütles ...

Saates j6uti selleni et alkohol on kurja juur aga ei osatud vastata kysimusele miks inimesed joovad ja miks midagi radikaalset ei tehta.

vastused on väga lihtsad.
inimesed joovad, kuna alkohol on s6ltuvust tekitav m6nuaine, mis on aksepteeritud ja kättesaadav.

midagi ei tehta kuna kogu yhiskond, otsustajad kaasa arvatud, on mingil määral alkoholis6ltlased ja ei suuda seet6ttu adekvaatseid otsuseid teha.

alkohol on 'kultuuri osa' ja need asjad muutuvad väga aeglaselt.

ants ütles ...

alkohol on riigi jaoks läbi tuluallikas. mida rohkem alkot müüakse, seda paksem on riigi rahakott.

ants ütles ...

alkohol on riigi jaoks tuluallikas. mida rohkem alkot müüakse, seda paksem on riigi rahakott.

Anonüümne ütles ...

Kogu "varimajandus" ei ole must äri.

Vanaema maksab naabrimehele, et see põllu ära künnaks.
Maksan naabritüdrukule lapse hoidmise eest kuni kinos ära käin.
Ostan naabrimehelt purgi moosi vms.

Anonüümne ütles ...

Tüütav pealiskaudsus

Kulla mehed, enne kui mõne teema üles võtate, võtke vaevaks enne allikatega tutvuda. See pealiskaudsus ja vigaderohkus häirib saatest saatesse.

Alkoholi kohta: mõne hetkega leiate Konjunktuuriinstituudi lehelt vajaliku info ja näete, et arvust on maha võetud soomlaste väljaveetu, kuid arvestatud salaalkoholi. Tõsi, soomlaste siinjoodut pole võimalik eristada, kuid vaevalt see aastaga väga palju muutunud on.

Anonüümne ütles ...

Isver, Ru on lollik läinud. Et teeks kodanikele võimuliialdusi? Koli Pekingisse, idikas!

Anonüümne ütles ...

Arst võiks miljoni asemel pool aastas dividende võtta ja saabki rohkem ravimisele konsentreeruda.

Anonüümne ütles ...

kuna tänase saate kohta eraldi sissekannet pole, siis kommentaar siia: eesti meditsiinisektori tööd saab väga lihtsalt, kiirelt ja odavalt efektiivsemaks muuta, kui kõigile meditsiinitöötajatele selgeks õpetada MASINAKIRI! see kahe sõrmega toksimine, mida teevad nii perearstid, eriarstid kui ka õed ja registratuuritöötajad, võtab lihtsalt masendavalt kaua aega (ja meie maksumaksja raha). Iga kord kui ma ootan selle toksimise pärast, mõtlen, kuidas masinakirjaoskusest tulenevast ajavõit lubaks kokku hoida kindlasti vähemalt selle 50 krooni jagu, mida arsti vastuvõtule minnes igaüks maksma peab või rohkemgi.

Andres Kütt ütles ...

Kaks kommentaari laupäevasele saatele.

Esiteks eesti keelt mittevaldavatest vene õpetajatest: inimene, kes keeldub vaatamata võimalusele ja välisele survele omandamast uut keelt ei tohiks õpetajana töötada. Sõltumata tema rahvusest. Kui inimene kasutab argumenti "ta kasutab seda keelt ainult keeleinspektsiooniga rääkimiseks" siis kuidas ta seletab lapsele et füüsikat ei ole vaja ainult füüsikutega rääkimiseks.

Teiseks, palun ärge rääkige masust. Meil on miski hoopis teistsugune probleem ja väljendub see niimoodi, et töötute arv on laes aga katsuge leida inimest kes tänavasillutist paneks või katust parandaks: kõigil on tööd nii palju et ei võta sind jutulegi. Hiljuti käis kolleeg, raha näpus, elektroonikapoode pidi eesmärgiga osta telekas: tema raha lihtsalt ei tahetud. Ehk siis hoolimata tööpuudusest ja masust ei suudeta tööjõudu ümber struktuureerida (riiki ei tasu süüdistada, kivi maha panekut saaks vabalt töö käigus ka õpetada ja kuhu need buumiaja tegijad kadusid?) ning ettevõtjad ei pinguta kliendi nimel kõige vähematki.

Anonüümne ütles ...

kas saaks selle saate netti ka üles? kaua võib?

Ooker ütles ...

See puuduv saade on tegelikult täitsa olemas, aga mingi vea tõttu ei ole lehele ilmunud.

Tekitasin endale kuulamiseks selle, kasuta kah kui huvi on
http://supernormal.planet.ee/savi/keskpaevatund/kuku.html

Või kui soovid faili alla laadida, siis mp3 on siin:
http://kuku.s3.amazonaws.com/keskpaevatund/keskpaevatund20100814.mp3

Anonüümne ütles ...

Tänud Janek Lutsule, Kuku saateid saab ka siit: http://twitter.com/kukupodcast! kuulata

Anonüümne ütles ...

http://www.postimees.ee/?id=302112

Anonüümne ütles ...

no hissand jumal küll, miks teil jälle on seal saates see paks, igav, rumal, erapoolik reformi-gauleiter Astok? kas te peate teda saatesse toppima, või olete te masohhistid? kas kuku eesmärk on teha häid saateid või üht parteid upitada?
saade on alati rikutud kui see mõttetu parteilane te saates oma ülbet propagandat laseb

Anonüümne ütles ...

Huvitavad on viimased kaks saadet olnud. Väga põnev on kuulata poliitika ja valimistemaatilisi diskusioone.

Anonüümne ütles ...

Kuulge mehed,ärge rääkige kõik kooris!

Anonüümne ütles ...

Vasakpoolsena ma Nestorit usaldada ei saa,kuna valid Nestori aga saad mingi järjekordse Pärnoja.