19 juuni, 2010

Keskpäevatunnis Rein Kilk, Priit Hõbemägi ja Ainar Ruussaar

Tallinnas ja riigis on kanda kinnitanud uus hiigelmonopol – Prantsuse Veolia. Mis tagajärjed on sellel Tallinnale? Vesi-küte-prügivedu-elekter ühes firmas koos, lisaks võiks veel olla transport ja meedia, saaks ringi täis nagu Veolial mujal maailmas.
Neljapäeval aga võeti vastu monopolide ohjeldamise seadus – see peaks Veolia veeärile kasumipiirangu panema, ja soojatootjaid kontrollima.
See oli paljude uudsete ideede nädal:
Riigikogus on algas arutelu valimiste vanusepiiri alandamise üle. Põhjus: koos elanikkonna vananemisega muutub proportsioon nooremate ja vanade vahel ebaesinduslikuks, ja noortele on vaja anda suuremat osakaalu. Keskmine valija Eestis on varsti üle 50ne. Kas siis tuleb gerontokraatia vastukaaluks praegusele nooruse idoliseerimisele meedias ja reklaamis? Oht peitub aga erakondade võimalikule tormijooksule noortele.
Riigikogus asutatakse toetusrühm Laste õiguste toetamiseks. Liisa Pakosta saatis Riigikogus laiali Noor Eesti ettepaneku anda lastele valimisõigus, mida täisealiseks saamiseni realiseeriks lapsevanem. Saksamaal ja Austrias on sellised toetusrühmad olemas. Sai 44 toetusallkirja. Väino Linde saatis meilisti aga vastukirja, et ei ühinetaks, kuna muidu arvatakse, et sellega teemaga Riigikogu üldse ei tegele! Selline variant suurendaks laste probleemidega kokku puutuvate inimeste häälte osakaalu valimistel, muudaks valimistulemusi loodetavasti sotsiaalsemaks.
Marek Strandberg tegi aga ettepaneku lühendada töönädalat 32 tunnile, sest see olevatki efektiivne tööaeg? Jah, tõsi on see, et töö tegemiseks antud aeg kasutatakse alati ära, olgu see 32 või 140 tundi. Kuid kas töötasu peaks samaks jääma või samuti võrdeliselt vähenema? Kas teeks juba parem siesta ja tööaja libisevaks? Nagu Hispaanias!
Mati Väärtnõu tahab taas uut erakonda asutada, sest poliitikast ollakse tüdinud, poliitikud vastutustundetud, nende lubadused tühjad, reformi ja keskerakonna kaklemine on lihtsalt tüütu. Tekiks virtuaalne internetierakond. Kuhu see viiks, mis on poliitiline suund?
Keskerakond andis sisse astmelise tulumakse eelnõu - 18%, 26% ja 33% praeguse 21% asemel. Mahaarvamine aga nüüd maksustatavast tulust. Kas see on Keskerakonna enesekinnitus enne valimisi – et meie oleme endale kindlaks jäänud või sotside proovimine?
Jüri Pihl oma Postimehe intervjuus ütleb, ta et ei välista enne valimisi koostööd mitte kellegagi. Ta ütles seda ka enne KOVi ja nii Tallinnas läkski. Kas aga sotsidele on see kasuks olnud või mitte? Pihl pole rahul Eiki Nestori tegutsemisega, sest sotside RK fraktsioon ei allu volikogule ja juhatusele. Rahvaliidul jälle uus maskot – üle-eelmise nädala Raimo Kägu asemel nüüd Juhan Aare. Jälle lubatakse 10 kohta Riigikogus. Kas vihjed viletsale juhtimisele Rahvaliidus käivad Reiljani kohta või mitte?
Vastu võeti ka uus liiklusseadus – mopeedid uleb registreerida, kiivrid moode juhtidele pähe, juhiluba ega autodokumente pole vaja kaasas kanda, jalgrattur võib sõita autoteel.
Legendarne ärimees Andres Bergman suri ära ja Kristjan Rahnu sai tingimisi karistuse. Rahnu pole küll vist midagi õppinud, kui tema teleesinemist vaadata.
Euroopa ülemkogu kiitis heaks Eestile euro andmise.
President andis lahkuvale vene saadikule Uspenskile teenetemärgi. Mille eest? Olevat Meri poolt algatatud traditsioon, ütles Kadriorg kriitikale vastuseks. Uspenski oli aga kunagi putsistide toetaja, ja talle autasu andmine on vastuolus terve mõistusega. Selliseid asju ei peaks tegema. President on küll olnud julge teenetemärkide andmisest loobumisel nomenklatuursetele tegelastele riigi sees, nagu see on olnud tavaks, kuid välisriikide etiketti ta rikkuda ei julge. Kuidas Uspenski tegelikult Pronksiöö ajal käitus ja milline oli ta hinnang? Mingis mõttes see diskrediteerib ju teenetemärki, kui seda lihtsalt niisama välja antakse.
Nendest ja muudest teemadest saates. Ootame teie kommentaare ja ettepanek

15 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Miks on riigiametites keskmine palk suurem kui erasektoris?

See tuleb sellest, et riik on kõiksugused tugiteenused riigipalgalt ära viinud ja eraettevõtluselt sisse ostmas:

remondidtööd, koristustööd, pidude korraldamine, pr-tööd, turvatööd jne.

Need on sageli madalapalgalised tööd ja need enam ei kajastu riigipalkade statistikas.

Marek ütles ...

humoorikas mälutrikk saatetegijailt - saate alguses rääkida, kuidas suurfirmad mängivad üle avaliku sektori ja saate lõpus... sellest, kuidas avalik sektor on ikka liiga jõuline. otsustage ära - milline variant siis jääb?

Anonüümne ütles ...

Riigisektoris peaksid olema tööl kõrgharidusega inimesed. Kas erasektoris on kõikidel töökohtadel sama nõue, et selliselt võrdlete? Võrrelge võrreldavat!

Marek ütles ...

Selline lugu.
Statistkaameti ajakasutuse uuring näitab, et keskmine tööaeg päevas on 3,8 tundi
Isegi siis kui töötada 7 päeva nädalas
on see veidi alla 27 tunni.

Lähtusime oma ettepaneku tegemisel ikka teadmisest.
teadmine on lugeda kodulehel
www.stat.ee

Head lugemist ja häid teadmisi.

karol ütles ...

Suur hulk riigiameteid - näiteks raamatukogude ja muuseumite töötajad teenivad ja on teeninud ka heal ajal keskmisest kõvasti vähem. Näide: kõrgelt haritud muuseumitöötaja teenib 8000 krooni.

Seega - avalik sektor on lõhestunud. Ministeeriumides teenitakse hästi, kuskil alumises otsas natuke rohkem kui miinimum.

Kreenis on asi.

Eerik ütles ...

Tere, mida arvab Keskpäevatund ametniku vallandamisest peale artikli avaldamist EPL-is? (artiklis kommenteeriti ÕK otsust Narva piiriületuse korraldamisest.)

Anonüümne ütles ...

Indrek Tarand kirjutas mingi aeg tagasi EPL avaliku sektori töötajate kohta, et see jutt on paras populism, mida sellega seoses aetakse. Täpselt ei mäleta, aga mingi 80-90% kirutud avaliku sektori töötajatest on õpetajad, politseinikud, tuletõrjujad vms. Nn laua taga ametnikud on siis ülejäänud. Et saada -15% avaliku sektori töötajate vähenemist, peaks teie jutu järgi siis koondama 100% laua taga olevad ametnikud.

Marek ütles ...

Kahjuks tuleb öelda, et enamus vastuargumente normtööaja vähendamisel ei lähtu mitte teadmisest vaid eelarvamusest.

Antiikajal töötas ori 800-1200 tundi aastas.
See ongi kuni 3 koma mõni tundi päevas.
Täpselt nagu näitab statistikaameti uuring ka eestlaste kohta.

See stitsikaameti uuring näitab seda kui suured võimalused on tegelikult tööaja paremal korraldamisel ning töö organiseerimisel.
See on tänane teadmine eetsi kohta!

Andreas ütles ...

ka eestis vaadatakse eelarvet nelja-aastases raamistikus, valitsus igal kevade l kinnitab järgmise 4-aastase tsükli finantsraami. kahjuks on see formaalne
avaliku sektori palkadest - need pole ka
omavahel võrreldavad, süsteemivigade tõttu. seetõttu ei taha ka ükski avaliku sektori tippjuht oma asutust saneerida, sest jääb lühiajalises perspektiivis kehvemasse konkurentsipositsiooni.
ametnike vähendamist pooldan, aga tõele au andes
võiks selle võrra
ka avaliku teenuse mahtu vähendada. See, et avalike teenistujate efektiivsus on täna madal ei tähenda, et seda teenust pole vaja.

gra ütles ...

eelkõige annaks riigi kulusid vähendada dubleerimise kaotamisega.
miks peavad majandusstatistikat koguma ja analüüsima korraga statistikaamet, eestipank, rahandusminsteerium ja majandus- ja kommunikatsiooniministeerium?

Metsamari ütles ...

Ja nagu ikka, arvab Ruussaar, et riigiametnikud teenivad kusagilt ise raha. Nende palgad ja maksud maksab kinni siiski maksumaksja, st. tööandja erasektoris. Kui nad jäävadki töötuks, siis sots. abi neile maksta on ikka davam kui neid kõrgeid palku mitte millegi eest.
Aga noh, neist asjadest saab aru see, kellel antud millega aru saada.

Anonüümne ütles ...

palk "era" vs "riigi-..."

mehed, mehed - oluline tähelepanek - palk kui selline riigisektoris pole jah justkui niivõrd drastiliselt vähenenud kui erasektoris, aga ärgem unustagem, et riigitöölise palk kui igakuine sissetulek moodustub peale põhipalga lisaks ka mitmewtest keerukatest, rohkem ja vähem õiglastest komponentidest - soodustused, kompensatsioonid jms - ja viimaste ärajätmine ei kajastu palganumbris kui sellises - riigisektori inimesed on sestap vaesunud samavõrra kui erasektori omad (juhul kui nad ei ole " ära valitud inimesed", muidugi), ja samas on tulnud nii segadust kui tööd juurde ning suuremas pildis mõneti isegi efektiivsus hoopis vähenenud...

tervitades ja jõudu soovides,

rainer, staažikas kuulaja

Unknown ütles ...

Löpetus oli ilus!

Unknown ütles ...

Löpetus oli ilus!

Tähelepanelik kuulaja ütles ...

Saates kuuldud repliik-Andreas Kaju,kes teenib leiba kaitseminitri nõunikuna on väär.
Nimetatud isik ei ole teadaolevalt ministeeriumi ametlikul leival juba nov 2009,mil lahkus.
Põhjus pole ainult sõpradega (sh Ott Lumi)uue firma loomine vaid sügavam-Kaur Hanson'i sõpruskond...
hm-see on ju avalik saladus.
Annab jumal partei,kuid mõistust alati ei anna...olgu ameti nimi nõunik või midagi veel paremat-vahet pole.