04 juuni, 2010

Keskpäevatunnis Priit Hõbemägi, Hannes Astok ja Ainar Ruussaar

Ilusat ja päikeselist nädalalõppu kõigile!
Nagu möödunud nädalal selgus, mõisteti suurima viinatootmisettevõtte Liviko juht kohtus süüdi kartellikokkuleppes. Koos mõne teise viina-juhiga otsustasid nad, kui palju võib poes maksta kõige odavam pudel viina. Kartellikokkulepped on kuradist, sest nii võetakse vabaturult üks tema väheseid eeliseid - konkurents, mis surub tarbija huvides hinnad alla. Kartellikokkuleppeid on väga raske avastada. Meenutame, milliseid kokkuleppeid on avastatud või kahtlustatud (Ragn Sellsi ja Cleanaway sarnased teenusehinnad Mustamäel, leivahinnad, rahvitöötlus, hambaravi, turvafirmad jne) Kui palju on kartellikokkuleppeid avastatud? Kuidas võidelda monopolidega? Kas Tallinna Vee hinna ja kütusefirmade peale ei hakka ükski hammas?
Vaatleme mitmeid protsesse:
Majandusminister Juhan Partsi hooaeg: pärast lüasaamist Eesti Energia erastamise läbikukkumisel on Parts alustanud uut rünnakut: ta teatas Estonian Airi natsionaliseerimisest ning lubab rongiühendust Varssaviga. Ta astus vastu ka Reformierakonna plaanile teha eelistusi kütusefirmale Dalkia Tallinna varustamisel.
Kuid lubaduste taga on suur rahavajadus: Eesti Energiale tuleb leida 7 miljardit krooni lubatud investeeringuid, Estonian Airi on vaja üleval pidada ja kahjumit katta.
Miks nii palju asju korraga kallimaks läheb? 1. jaanuarist tuleb kilekotimaks, tallinlasi (ja mitte ainult tallinlasi) tabas 1% müügimaks ning elektri hind tõusis 2,8%. Äsja just toimus äge rebimine selle nimel, kes säästab kõige rohkem, ja hetk pärast seda, kui tekib tunne, et majanduskriisi põhi on käes, hakatakse uusi makse selga väänama?!
Vaatleme Tallinna linna ja Toompea vaheliste kisklemiste ajalugu - põhjuseks asjaolu, et äsja astuti sel teel uus samm - paremerakondade eestvõttel kavatsetakse järgmise aasta 1. jaanuarist kaotada nii müügimaks kui paadimaks.
Saates räägime kA sellest, kas presidendivalimiste eelmäng on Eestis juba alanud? Vähemalt nii väidab Eesti Päevaleht. Reformierakond on andnud Ilvesele oma toetuse, kuid võimatu pole ka Keskerakondliku kandidaadi kerkimine. Presidendi valijameeste valimiskord võib muutuda. Ja millal kord Siim Kallasest presidendikandidaat saab?
Nendest ja veel paljudest muudest teemadest saates. Ootame teie ettepanekuid ja kommentaare!

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere,
kuidagi imelik on kuulata jakirjanikke täiesti süüdimatut juttu ajamas.
Kui teete ettepaneku Eestis omavalitsused kaotada ja Tallinnas määrata linnadirektor ning eeskujuks toote Londoni, siis järgmises lauses ei saa negatiivse näitena tuuna Tallinna linnapolitseid. Sest just London on see linn, kus tänavad linnapolitseinikke olid täis juba enne Tallinna.

Üldiselt on Eesti linnadele ja valdadele vaja hoopis rohkem õigusi. Kogu tüli, mis Tallinna puudutab ongi ju linnadelt-valdadelt äravõetud üksikisiku tulumaksu pärast, millest tekkinud auku iga omavalitsus ise täitma peab.

ants ütles ...

Mina kasutan kõik Slveri ja Säästuka kilekotid prügikotina ära.

Prügikotte on mul tarvis hoolimata sellest, kas käin poes võrguga või riidest kotiga.

Kui kilekott poe kassas läheb liiga kalliks, siis pean nende asemel hakkama ostma eraldi prügikotte.

Hmm... kas roheline Marek toob neid maale või tõuseb siiski ka nende kottide hind?

Või peabki hakkama ämbriga prügi välja viima? Vanad ajad tulevad meelde.