07 mai, 2009

Miks Edgar Savisaar Ekspressi ajakirjanikuna tegutses?

Tänases Ekspressis ilmus artikkel "Reformierakonna varatu riik", mille autoriks on Edgar Savisaar. Kuidas Savisaarest Eesti Ekspressi ajakirjanik sai? Asi on nii, et aeg-ajalt saadab Savisaar meie toimetusele mõne artikli. Tavaliselt ütleme, et see ei paku meile huvi. Selle looga oli nii, et erinevalt tavalisest oli selles loos sees hea ajakirjanduslik kujund – et riiki osahaaval maha müües jääb järele virtuaalne riik ehk arvutifail. Pole paha mõttekäik… Sellepärast olime avaldamisega nõus.
Aga lehes näeb see lugu näeb välja hoopis teistmoodi kui tavalised arvamuslood. Meie arvamusloo tavaline formaat on selline - mingi igav mehepilt (kuigi inimene ise võib ju huvitav olla), ja sinisel taustal pikk tekstilohe.
Mõtlesin, et võiks proovida arvamuslugu esitada teistmoodi, et see oleks visuaalselt ergutav (osa lauseid toodud värvilise ja suurema), pealkiri mitmevärviline, teistmoodi illustratsioon ja autori pilti ei olegi. Niimoodi sai tehtud.
Kui lehe lahti löön ja lugu vaatan, siis arvan, et visuaalselt oleme kindlasti võitnud.
Värvikas, ootamatu ja virgutav.
See ongi see, mida tahtsin saavutada – Savisaare pildiga varustatud ühetoonilise igava tekstilehekülje asemel on lehes värvikas ja hoogne lehekülg. Ja Savisaar tegutses Ekspressi ajakirjanikuna, kirjutades meile artikli poliitilisel teemal. Miks ka mitte, väärikaid autoreid on teisigi, sest tänase Ekspressi persooniloo kirjutas maailmakuulsast semiootikust Umberto Ecost koguni Jaan Kaplinski ise!
Väike nüanss ka - kuna Savisaar tavaliselt teeb meedias lausrünnaku oma sõnumi võimendamiseks ehk sokutab samal päeval mitmesse lehte oma tekstid, siis seekord leppisime spetsiaalselt kokku, et Savisaar oma ajakirjanduslikke artikleid samal päeval mujal ei avalda.
Nii oligi - kuid selle asemel leidsin Postimehest Savisaare artikli "Eesti vajab vahetust", mis oli paigutatud reklaampinnale ja varustatud märkega "Reklaam"... Jah, reklaamtekstide avaldamisest samal päeval meil tõesti juttu ei olnud...
Oops, he did it again :) Järgmine kord oleme targemad!

4 kommentaari:

Sander ütles ...

Tere,
blogileht.ee soovib antud postitust kasutada oma lehel. Selleks aga vajame Teie luba. Kuna kommentaarium pole selleks kõige õigem koht, siis loodan, et saate kirjutada mulle e-mailile, milleks on sander(at)blogileht.ee, kuna ma isiklikult Teie e-maili ei leidnud, millele kirjutades oleksin saanud luba küsida.

Tervitades,
Sander
poliitikatoimetus

Jaano Martin Ots ütles ...

Priit, kas Google või mõnd muud otsingut ka teinekord kasutad enne "uute ja huvitavate" mõttearenduste avaldamist?

Mäletan, et eksperimenteerisin sedasorti ideekombinatsioonidega umbes aastal 2000. Kui nüüd keegi väidab, et tegemist on uue ja huvitava mõttekäiguga, võiks vaadata mu kunagise blogi kannet aastast 2006, kus viitan veel varasemale mõttemängule. Milles mitmed sõbrad osalesid ning võivad meenutada, et poolmadalat profiili hoiti tookord lihtsalt seetõttu, et mitte Madissoniga samasse kongi sattuda...

http://www.bloglines.com/blog/jaanomartin?id=95

Priit Hõbemägi ütles ...

Tere Jaano-Martin, ma ei saa täpselt aru, millele sa reageerid. Püüan arvata - kui see on Keskpäevatund, siis tõesti, mikrofoni ees rääkides ma Googlet ei vaata. Mõtted tulevad peast, mitte arvutist. Ja kindlasti on väga paljud neist juba kusagil kunagi kõlanud. Üldiselt usun, et värskeid mõtteid on maailmas üldse vähe, küllap enamus praegustest seisukohtadest olid juba antiikajal kellegi poolt läbi arutatud.
Aga kui täpsustad, oskan ka ise täpsemalt vastata.

Martin ütles ...

Tere tere...

Juhiks tähelepanu ka sellele, et originaalsetest Savipätsi mõtetest on siin asi ilmselt paraku suure tõenäosusega kaugel.

Asja lahkab päris vahvalt Daniel Vaarik:
http://memokraat.blogspot.com/2009/05/fantoom-savisaar-tegutseb-jalle.html

Ka minu kui algaja erialainimese ja edgaroloogi hinnang oleks see, et tegu on kellegi teise sulest ilmunud tekstiga.