22 november, 2008

Mikrofoni taga Hans H Luik, Rein Kilk ja Priit Hõbemägi

Sel nädalal rabas Edgar Savisaar Tallinna elanikke enneolematu internetiküsitlusega - kas eelistada Kultuurikatelt või Linnateatrit. Kas see ennustab uut aega otsuste langetamisel? Mida ütles tegelikult peaminister Ansip, kui ta Riigikogusaadikute palkasid kommenteeris (palun saatke meile oma arvamus!); kas Re-start tegi uue stardi, suur kisa venekeelsete jutusaadete tellimise pärast PBKlt jpm. Ootame teie arvamusi ja kommentaare.

5 kommentaari:

Ahto Oja ütles ...

Üks võimalus on küsida rahva arvamust, kuid kui selle arvamuse, tahte, või soovi arvestamine on otsustajate suva - tahan arvestan, tahan ei arvesta, siis inimesed varsti enam arvamust ei avalda. Või veelgi olulisema võimust võõrandumise põhjustavad näiteks allkirjade kogumine kaevanduse või prügimäe või keskkonnamõjude hindamise algatamise poolt või vastu, mis kahjustavad inimeste ja looduse heaolu. Lahendus on omaotsustusõigus ehk siduv rahvahääletus. See tähendab, et kokkulepitud lävendi ületamisel pannakse kohalik otsuse eelnõu rahvahääletusele. Kui rahvahääletusel osalenute arv ületab kokkulepitud arvu ja otsuse poolt või vastu hääletab /annab allkirja, sh e-allkirja/ piisav arv inimesi, siis see otsus on kohaliku võimu volikogule siduv. See kaotab kohalikul tasandil poliitilise rivaliteedi mõtte ja loob eeldused mõistlikeks lahendusteks kohalike inimeste enamuse huvides, kes peavad hakkama siis ise kaaluma oluliste otsuste poolt- ja vastuargumente!
Ahto Oja, ÄÄsmäe külavanem

Anonüümne ütles ...

Restardist ja majanduslangusest.

Majandus põhineb printsiibil, et äriühingu eesmärk on kasumit teenida, kõigil seadustega mittekeelatud viisidel.

Missuguses õpikus see kirjas on?

Kas pole mitte nii, et seda alust ümber vaatamata allakäik ei peatu, ajutistele tõusudele vaatamata.

Silver ütles ...

Hei, kas räägite ka meie "mõttetust lennufirmast" - muide just nii kutsub seda üks omanikeesindaja Juhan Parts. Kas keegi kuskil võiks hetkekski ka teistmoodi mõelda? Äkki meil siiski on seda "mõttetut lennufirmat" ka miskitmoodi tarvis? Ma saan täiesti lugupeetavate inimeste majanduslikust mõtlemisest. Reisijaid on, siis on ja kui ei ole, siis putka kinni. Olen ise samuti ettevõtja ja üldjuhul pooldan sellist lähenemist. Aga teatud ettevõtete puhul peaks siiski veidi laiemalt mõtlema ja küsimusi küsima. Kas Estonian Air on äkki miskitmooodi riigi jaoks strateegiline ettevõte? Kas ühiskonnale võiks olla ka mingeid kaudseid tulusid selle olemasolust? Me ei räägi sõnagi sellest kui palju kulutab Estonian Air Eestit tutvustavate kampaaniatele välisriikides. Kasu ettevõtjatele, riigimeestele, potentsiaalsetele turistidele jne.

Iseenesest võiksime ju ära võtta ka Leedo dotatsioonid ja las siis turg paneb kõik paika, et kas laevad sõidavad või ei sõida. Me oleme siin konnatiik ja aborigeenid välismaailma jaoks. Me tahame ennast ainult sulgeda ja sulgeda. Me loeme nullilähedaselt välisuudiseid. Meie kallis riigikogulasest laulutäht pakub, et Bukarest on Ungari pealinn. Elementaarsed otselennud on hädavajalikud ühele riigile (eriti selliste aborigeenide jaoks nagu meie) ja kõik neist ei ole kindlasti ülimalt kasumlikud, mida otsivad teised rahvusvahelised lennundusettevõtted. Ma ei räägi Estonian Airi riigistamisest, vaid arutelust. Kui majandusminister ütleb, et mõttetu on ja tulebki putka kinni panna, siis see vist ei ole väga konstruktiivne.

Anonüümne ütles ...

tegelikult võiks veneärimehed ise oma käpardlikke ärisid revideerida

Anonüümne ütles ...

mul on üks väike küsimus: mis see venekeelne väljend tähendab? Sorry, aga ei oska seda keelt.