29 veebruar, 2008

Äreval ajal stuudios Eiki Nestor, Priit Hõbemägi ja Rein Kilk



Eestit on tabanud enneolematu elevus - inimesed annavad allkirju võidusamba poolt ja vastu, tuumajaamde vastu, Riigikogu liikmete palkade vastu. Keskerakond tegi ettepaneku rahvaalgatuse sisseviimiseks seadusandlusesse. President Ilvese intervjuu BBCle tekitas paksu verd venekeelses elanikkonnas (või neis, kes esinevad venekeelsete nimel). Need ja muud teemad eetris, ootame kommentaare ja ettepanekuid!

17 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tegu on TEUTOONI ORDU ristiga!!!

Anonüümne ütles ...

http://www.ordensland.de/

Anonüümne ütles ...

http://www.seiyaku.com/customs/crosses/teutonic.html

Anonüümne ütles ...

Kelle VASTU sõditi Vabadussõjas ja Landeswehri sõjas? Saksa impeeriumi vastu muuhulgas!

Anonüümne ütles ...

Õige! Toetan 100% - Vabadussõja võidusambale uus konkurss. Mitmes ta ongi - seitsmes või kaheksas? Ega suurt vahet pole. Tuleb lihtsalt teha niikaua aina uusi ja uusi konkursse kuni enam keegi lepingu allakirjutamise õhtul rahvalt allkirju koguma ei hakka...

Aga tõsiselt: nüüd saan lõpuks aru, kust tulevad need jutud eestlase aeglasest mõtlemisest...

Anonüümne ütles ...

Eesti parlamendisaadikute palk on 30% väiksem kui Rootsi parlamentääridel. Samas on keskmine palk Eestis 70% väiksem kui Rootsis.

Anonüümne ütles ...

Võiks panna parlamendiliikme palgaks näiteks neli keskmist õpetaja palka :) Ja siis püüda ära põhjendada, mille poolest on nad neli korda keskmisest õpetajast väärtuslikumad. Praegu saavad nad vist umbes 6 keskmist õpetajate palka

Vali Dool ütles ...

Kommenteeriga ikka hinda ka.. 120 miljonit!!!??? Jätku parem riigikogu palk samaks, aga milleks see kullast klaassammas?

Anonüümne ütles ...

Kuidas saabki võtta tõsiselt pidevalt toimuvaid monumendikonkursse. Pole kuigi palju aega möödas eelmisest, mille kõik kavandid olid näituseks väljas ka Soolalaos. Osavõtjate seas tööde järgi nii koolilapsi kui tippkunstnikke! Ometigi ei viinud seegi konkurss millegi jäädava loomisele, kuigi valiti ka võitjaid. Hoopis mõni aastake hiljem tehti uus konkurss - uute tingimustega, uute korraldajatega. Loomulikult teavad just kaitseministeerium ja luteri kirik paremini, kuidas vabadust tuleb Eestis kujutada. Ja nüüd - kunstnikud ja arhitektid äkki süüdi!

tõnis ütles ...

Kallis Rein Kilk. Infoks sulle. Kunstnikud ei osalenud Vabadussamba konkursil ja Kalevipoja konkursil, sest selle žürii oli kokku pandud nii, et kunstiline tulemus polnudki oluline ja sellistel konkurssidel pole mõtet oma aega raisata. Žüriis peab olema vähemalt pool vastava eriharidusega spetisaliste (antud juhul arhitekte/kunstnikke). Muidu võidavadki samba otsas ristid ja kalevipojad. Seepärast me ei osalenud. Mälu on sul valikuline!

Anonüümne ütles ...

Mulle tundub, et samba vastu on ennekõike kaks gruppi: kibestunud kunstiseltskond, kes kurdavad, et ei võitnud oma ja veendunud ateistid oma paanilise ristikartusega.

Anonüümne ütles ...

Aga on kaks täiesti erinevat asja - arvamus ja eksperdi arvamus.
Arvamus on nagu perse, kõigil on olemas. Eksperdi arvamuse taga on aga kogemus ja koolitus. Soovitan kõigile lugeda kokku samba vastaste hulgast eksperdid ja samba pooldajate hulgast. Kuidas suhtuksite, kui haige operatsiooni üle otsustamiseks pöörduksid arstid rahva poole? Näiteks läheksid haigla vastuvõturuumi ja küsiksid ootavate patsientide käest "Kuulge, mis arvate, kas võtame jala maha või paneme plaastri peale?"

tõnis ütles ...

ahjaa. tahan veel seda samba kohta öelda. toetan seda sammast kui mälestusmärki sellele, kuidas eestis on suhtumine kunstiküsimustesse tasakaalust täiesti väljas. monumente ja linnaehituslikke otsustusi tehakse poliitiliselt, küsimata, mis on selle osuse kunstiline tase. kui vaadata maailmas, kuidas nt soomlased on pidanud meeles oma presidente (nt Pekka Jylhä kavandet monument Kekkosele Helsingis), siis on sageli tegemist kõrgetasemeliste kunstiliste elamustega. Meie vabadussammas on samas väga hea monument sellele, kuidas meil ei hinnata meie inimeste vaimupotentsiaali. kunst pole eestis oluline. häid asju saab ka välismaal vaatamas käia. eks? oluline on ära tegemine. üle arhitektide, kunstnike, oponentide, venelaste vt laipade.

Anonüümne ütles ...

Armsad sõbrad,
Kas ei oleks mõtekas pidada anonüümsed kommid ja autori nimega ( identitavad )kommid lahus s.o. eraldi kommentaariumites. Igalühel oleks võimalik valida, mida lugeda ja kus oma mõtteid avaldada.
Veel täielikum demokraatia.

Anonüümne ütles ...

Saatejuhi arvab (ja on natuke vist pahane), et juura ja seadused on nii spetsiifiline valdkond, kus ilma spetsialistita hakkama ei saa. Nõus. Aga majaehitamine on ju ka ilma spetsialistita natuke keeruline. Ja arstiga me ju ka tavaliselt ei vaidle (isegi kui me kogu tema jutust aru ei saa). Kuidas saaks juura olla erand, kui kogu meid ümbritsev maailm on spetsialiseerunud.

Anonüümne ütles ...

Märkasin alles praegu õhtul kordusest.... Herr Kilk nimetab korduvalt papa-Roosi Jaan Roosiks! Piinlik lugu küll, sest austet skulptor ikka Enn Roos oli. Oli pikalt õpetaja ja õppejõud, juhtis ka skulptuurikateedrit, alati sõbralik. Ja tema animalistika võiks olla solbakast kuulsam, kui vaid kunst poliitikast eespool käiks....

Anonüümne ütles ...

Attention!