06 mai, 2007

Miks Putin NATOt sõnadega ründas? Sest NATO manöövrid Läänemerel on ukse ees


Venemaa presidendi Putini teravad rünnakud NATO ja tavarelvastuslepingu aadressil saavad palju selgemaks nüüd, kui on ilmunud teade NATO suurõppustest Läänemerel. NATO õppusest võtavad osa ka Eesti ja Läti koos teiste riikidega, see on suurim õppus Läänemerel pärast kunagist Venemaa mereväeõppust. Mingil moel kuuluvad sellesse raamistikku ka Venemaa hiljutised rünnakud Eesti pühiseadusliku korrra vastu.
On selge, et need õppused tekitavad Venemaa juhtkonnas veel palju teravat retoorikat ja süüdistusi kogu maailma aadressil.''
Tänaseks on Venemaa tülli läinud USA, NATO, Euroopa Liidu, Ukraina, Venemaa ja Balti riikidega, isegi Soomega noriti juba tüli. Soome nimelt võtab manööövritest samuti osa. Huvitav, kas Venemaal mõni sõber ka on?
- - - - - - - -
Lääneremerel tuleb NATO reageerimisjõudude suurõppus
11:28, 6. mai 2007

TALLINN, 6. mai, BNS - Mai keskel toimub Läänemerel viimaste aastate suurim mereõppus, kus osaleb ka Eesti mereväe lipulaev Admiral Pitka.
Kaitsejõudude peastaabi pressiesindaja on BNS-ile öelnud, et Admiral Pitka (pildil) osaleb 14.-24. maini Läänemerel peetaval NATO kiirreageerimisjõudude (NRF) õppusel "Noble Mariner 2007" Balti miinitõrjeeskaadri Baltron koosseisus.

Admiral Pitka on ühtlasi üks kümnest alusest koosneva miinitõrjeeskaadri staabi- ja varustuslaev. Baltroni ülem on kaptenleitnant Juris Roze Läti mereväest.

"Noble Mariner 2007" on NATO tänavune suurim mereväeõppus, ühtlasi on Rootsi kaitsejõudude kinnitusel tegemist suurima mereväeõppusega Läänemerel pärast seda, kui Venemaa merevägi seal 1990. aastate alguses harjutas.

Lisaks Läänemere lõunosale toimub õppus ka Põhjamerel, Kattegatis ja Taani väinades, õppus hõlmab Taani, Saksamaa, Rootsi ja Poola territoriaalvett.

Rootsi kaitsejõudude kodulehekülje teatel osaleb õppusel üle 80 pealvee- ja allveelaeva ning lennuki üle 10.000 inimesega.

Osalejaid on 17 riigist. NATO-sse kuuluvaist riikidest on esindatud Suurbritannia, Holland, Prantsusmaa, Türgi, Taani, USA, Norra, Hispaania, Portugal, Poola, Saksamaa, Belgia, Eesti, Läti ja Leedu. Ka löövad partnerlusprogrammis kaasa Soome ja Rootsi.

Õppuse stsenaarium näeb ette, et ÜRO annab rahvusvahelisele merejõudude üksusele, mille tuumikuks on NRF, mandaadi kontrollida mereliiklust.

Hädaolukorrale ÜRO mandaadiga reageerivad väed suunduvad Poola rannikule, kus leiavad eest äärmusrühmituste terrorirünnakud, konflikti nafta- ja gaasivarude üle, relvaveo, keemiarelvade võimaliku veo, põgenikud ja elukohata jäänud ning etnilise puhastuse.

Õppusel harjutatakse mereblokaadi ning miinitõrje-, embargo- ning kriisireguleerimisoperatsioonide korraldamist, võitlust terrorismiga, maabumisüksuste toetamist ja muud sellist.

Õppusel testitakse NRF-i merekomponendi võimekust ning valmisolekut. Kontrollõppusega lõpeb NRF-i merekomponendi ettevalmistusaeg ning pärast sertifitseerimist on üksused valmisolekus.

"Nende keeruliste ekspeditsioonimissioonide täitmiseks saavad meie mitmerahvuselised väed regulaarset ühist väljaõpet, parandavad pidevalt oma planeerimist, koordineerimist ja meeskonnatööd," ütles NATO Põhja-Euroopa mereväeüksuse Northwoodi komandör admiral Sir Brunell-Nugents.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Isegi kui mitte pronkssõdur, midagi ikka oleks leitud.
Kõiksugu kraanide kinnikeeramised meenutavad aga mõne aasta tagust kodumaist janti praamidega.
Nüüd siis tehti rahvusvaheline šou külalisklounidega.
Lavastajad samad.