29 detsember, 2012

Aastalõpu saates Priit Hõbemägi, Ainar Ruussaar ja Kersti Kaljulaid

Tänases saates võtame otsad kokku ja räägime möödunud aasta olulisematest sündmustest, nii nagu need meile paistsid.  Ajakirjanikud peavad aasta sündmusteks rahastamisskandaali ja streike, selgus BNSi küsitlusest.


Silver Meikari arvamusloost hoogu saanud erakondade rahastamisskandaal ning õpetajate ja arstide streigid olid Eesti ajakirjanike jaoks lõppeva aasta olulisemad protsessid kodumaal, selgub BNS-i küsitlusest.

Reformierakonna rahastamisskandaal tekitas ühiskonnas eetika-alase diskussiooni, murdis võimupartei kandetalasid, viis justiitsminister Kristen Michali tagasiastumiseni.

Aasta teise olulisema sündmusena nimetasid ajakirjanikud õpetajate ja arstide streike, mis näitasid tärkavat rahulolematust ja mässumeelsust, kuid samas ka võimalust streigi abil töötasu tõsta.

Kolmanda kodumaise olulise sündmusena mainis enamus küsitletud ajakirjanikke rahvusliku lennukompanii Estonian Air´i rahalisse raskustesse sattumist, ettevõtte juhtide vahetust ning strateegiamuutust.

Aasta oluliste sündmustena nimetasid Eesti ajakirjanikud veel elektrituru avanemise eel tekkinud segadust ja rahvaloendust, mis üheltpoolt „näitas kardetavast paremaid tulemusi ja teiselt poolt karmi tõde eestlaste vaiksest väljasuremisest“.

Ajakirjanikud nimetasid veel mitme maksumaksja raha kuritarvitanud riigiametniku lahkumist oma ametist, Tallinki aktsiatehingut kui aasta suurimat börsitehingut, Tallinna linna otsust minna 1. jaanuarist 2013 üle tasuta ühistranspordile, Eesti otsust tagada rahanduskriisis Kreeka laene ja Hannes Rummu kirjavahetuse vargusega seotud skandaali.

Mullu nimetasid Eesti juhtivad ajakirjanikud BNS-i küsimusele vastates aasta olulisemate sündmustena euroraha kasutuselevõttu ning Eesti jalgratturite pantvangistamist Liibanonis ning nende õnnelikku vabastamist. Kolmanda olulise sündmusena aastal 2011 nimetasid ajakirjanikud riigikogu valimisi ja selle tulemusena kujunenud neljaparteilist parlamenti ning Andrus Ansipi jätkamist peaministrina ja „poliitilist stabiilsust riigis“.

2010. aasta lõpus nimetasid Eesti ajakirjanikud tähtsündmustena Eesti pääsemist euroalasse. Keskerakonna esimehe ja Tallinna linnapea Edgar Savisaarega seotud idarahaskandaali, teatri NO99 lavastust „Ühtse Eesti suurkogu“, Wikileaks´i kaudu avalikkuseni jõudnud Eestit puudutanud lekkeid, teravat arutelu tekitanud „allikakaitse seaduse“ vastuvõtmist riigikogus ning erakordselt külma ja lumerohket talve.

Ootame teie täiendusi nimekirjale!

9 kommentaari:

maikel ütles ...

Minu jaoks jäi aastas vastamata 18 küsimust: http://mikkelsaar.blogspot.com/2012/12/vastamata-kusimused-aastal-2012.html
Aasta algas suhteliselt kurvalt Narvas Varvara tapmisega, mis vapustas inimesi,Kindlasti ka Dressen, Michal, Meikar, Kreeka, Veerpalu solgutamine, naljakatest sünmustest ka Munapaanika Eestis. Rahvaloenduse toimumine.
Sündmusterohke aasta oli.

maikel ütles ...

Link korrektselt: http://mikkelsaar.blogspot.com/2012/12/vastamata-kusimused-aastal-2012.html

maikel ütles ...

Kindlasti ka ACTA protestid(Mart Laari ruumiprobleemidest-fooliummütsi ja seemneteni), mille tulemusena Ansip kurtis väsimuse üle EV aastapäeva kõnes. Mart Laari insult, mis viis mõneks ajaks meilt kaitseministri.

Anonüümne ütles ...

Lõuna Euroopa riikidel on tõesti probleem, kas vähendatakse pensione, mu väimehe emal sealhulgas. Minu pensinärist ema ütleb seepeale, et mulle nende mured, sest väimehe ema pension Kreekas on 1300 EUR, mu emal siin 320, kusjuures Kreekas elada on oluliselt odavam. Ei maksa meie inimestele rääkida, et Kreekas, Itaalias, Hispaanias jne. pensionid langevad, sest Eesti inimene ei ole enam loll ja teab päris hästi, mis kuskil maksab ja kes kui palju pensini, palka mujal Euroopas saab.

suwa ütles ...


suure raha poole kaldumisest, ehk saab kiire ja lühikese kommentaari naabrite kisale:
http://yle.fi/uutiset/stx-johtaja_tilaus_olisi_ollut_tahdon_asia/6430623

Anonüümne ütles ...

kädistav vanamutt kaljulaid ikka kiitmas eesti reformikommuniste!
mõistetav, eks sõltub ju kerstikese soe koht brysseli komisjonkas reformikommarite kiitmisest! jätku vasakpoolsete halvustamisel,kerstike

Anonüümne ütles ...

Priit, küta sellele Ruule pasunasse, kui ta veel kord sind oma katkematu mõlaga katkestab. No pole teist sellist mõlakat, nagu Ruu, kellel pole mitte mingit austust saate kaasosaliste suhtes. Ja ära jää poole sõna pealt vait Priit, kui see mõlakas jälle pläkutama kukub, vaid ausalt, anna molli. No nii raske on saadet jälgida, kui stuudios istub mingi mõlapidamatuse all kannatav idioot.

Anonüümne ütles ...

Õige! teeme vabatahtliku politsei, päästeteenistuse, arstiteenuse jne. las inimene ise hoolitseb enda eest. ja siis pole ka riiki vaja, või on ikka, et oleks tohutu kontrollmehhanism, mis teostaks vabatahtlike (kes tasu ei saa) üle raske papi eest järelvalvet? Ja siis veel annetused - kogu haiglate, päästeameti, politsei varustus inimeste annetustest.
See ülaltoodu on muidugi ulme, kuid me oleme vaevalt 20 aastat saanud enda elu praktiliselt algusest üles ehitada ja paljud meist ei suuda enda eest ka veel praegu hoolt kanda. Ei saa poole sajandi ja enam vanustelt riikidelt automaatselt üle võtta kõike ja kiiresti. Peame ikka hoogu. Ärgem võrrelgem võrreldamatut. Eesti padukapitalism juba hakkab kandma kibedaid vilju.

Anonüümne ütles ...

Palun, palun püüdke vältida koguaeg kõlavat: eeee, et eee, et, et eee, ää, eeeeeee et et et eeeesid.