29 september, 2012

Keskpäevatunni stuudios Priit Hõbemägi, Ainar Ruussaar ja Hannes Astok

Nädal kubiseb juba korralikult sisseräägitud teemadest:
esmaspäeval algab arstide streik. Kas ühiskond toetab arste või peetakse nende umbes 1700 eurost keskmist palka (nagu väidab sotsiaalministeerium) liiga kõrgeks, et neile kaastunde osakut eradada? Segadust on streigi ümber üldse palju. Kes peaks aga selge kommunikatsiooni eest hoolitsema?
Elektrihinna tõus on kestev jututeema. Kes ikka kõigis nendes pakettides selgust oskab teha?
Estonia Airi aktsiad aina langevad. Tero Taskila on lausa paaria seisusesse jõudmas, kui isegi peaminister tema palka ülepingutatuks peab - ja kes ei peaks! Jutud Estonian Airi nutusest majandusseisust on lausa rabavad.
Riigiettevõtete juhtide palgad on peaministrile pinnuks, kui mitte palgiks silmas.
Endine maanteeameti juht Tamur Tsäkko sai süüdistuse, aga kantsler Priske vabastati kahtlustusest. Kuid Priske süüdistamine korraldati pressikonverentsi vormis, kahtlustuse ärakukkumine oli aga ühelauseline teade pressiteates.
Äripäev avalda iga-aastase rikaste Topi, kuid see pole vist ammu juba asi, mis ühiskonda sügavamalt puudutaks.
Riigireformi ideede leidmiseks korraldab justiitsministeerium kolmeaastased mõttetalgud, mida juhib Ülle Madise.
Riigieelarve jõudis Riigikogu ette.
Eesti sai internetivabaduse edetabelis maailmas esikoha.
Riigikontrolli meelest on energiapoliitika iganenud.



22 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Postimehe kommentaariumist jäi silma täitsa huvitav küsimus: Kuni vabaturuni doteeris riik (LOE MAKSUMAKSJA) elektri tootmist. Nüüd hakkame kõik ostma kallimat vabaturu elektrit. Mis saab sellest rahast, mida riik (MEIE MAKSUMAKSJAD) senini dotatsioonideks maksis?

Tõepoolest. Mis saab?
Ja siis see asi, et ammu oli teada ja miks ei mõeldud. Nagu lihtkodanikul mingit valikut oleks. Ja küllap on minusuguseid veel, kes vast ehk isegi suudaks igasugu paketid endale selgeks teha, aga aeg ja vaev, mis sellele kulub...

Anonüümne ütles ...

käib räige skeemitamine,sest on juba lõplikult aru saadud,et parem varblane peos kui tuvi katusel...aga see tuvi peab ikka õige rasvane olema ning eestlasele omaselt alati teise eestlase omast vähemalt kotkapealine ja 2m tiivasirutusulatusega....iseasi-kui lõpuks see kotkas-tuvi 2 pealiseks ei osutu!

http://www.snap.ee/user/stirlits/album/skeemide_skeem/foto/013.oid-2522356?cat=319

Anonüümne ütles ...

üks asi veel - ärge palun teie hakake heietama arstidest, kes 3500 kuus saavad (nagu Rahva teenrid). Miskipärast on nii, et kui nt riigikogujate (või Liive või mõne muu) palk jutuks, siis on neid nii vähe, nii vähe, sealt niikuinii kokku ei hoia, aga tipparstid kõlbavad näiteks küll. Aga mida tähedab tipparst ja tema kvalifikatsioon (ja nt arsti eksimus talle konkreetselt ja kasvõi rahvasaadiku kollektiivne süüdimatus)... ja seda ka mitte palun, et kas arstid siis palka juurde saades oma nii-nii suure ülekoormusega jaksavad rohkem (Vedleri keniaalne mõte). Ma küll saan aru, et siis (= parema palgaga) ehk tuleb mõni veel meditsiini siinmail tööle.

Anonüümne ütles ...

Mind ka huvitaks, et kuhu see suurem summa raha läheb, mida inimesed hakkavad elektri eest rohkem maksma. EE ei teeni suuremat kasumit, sest ei saa enam riigilt tasuta co2 kvoote. Kas riik saab nüüd ka vähem kvoote (raha läheb teistele kvoodi turul osalevatele riikidele) või riigil jääb kvoote üle ja ta saab need maha müüa ning Ansip valimiste aasta puhul lennukilt raha külvata.

Anonüümne ütles ...

Arstid teevad oma normtunnid, siis teevad veel Eestis "haltuurat" erameditsiiniasutustes ja siis veel käivad haltuural välismaal. Praegu tundub, et tahetakse "koormust" Eestis vähendada, et oleks mugavam nädal-kaks haltuurat Soomes teha. Arstid on muutunud kuningateks, kes tahavad jajuba praegu vaatavad patsiendile ülevalt alla, saamata aru, et nad saavad palka maksumaksja arvelt (ei loe, et maksab de facto ravikindlustus tööandja, de jure on see ikkagi osa töötaja tasust).
Samal ajal oleme kõik kogenud, et haiglas olles tehakse ka mittevajalikke protseduure selleks, et see nn. kohamaks haigekassalt kätte saada. Ja kui palju kerjavad haiglad raha igasuguste korjanduste kaudu. Siis saadakse see aparaat kätte ja siis keeratakse sellele vinge hind peale ja kes maksab... ikka haigekassa. NAERUVÄÄRNE!

Anonüümne ütles ...

meanhwille,-after those estonian air,road scandal and provocatively medical strikes.... i have a sickish feeling i know what's next.
just sayin.

Anonüümne ütles ...

Räägime ikkagi asjast. Tulin just esmaspäeval opilt ja nägin 12 päeva pealt seda meeletut tööd, mida arstid ja teenindav personall(õed, hooldajad) tegid. Seda saab kokku võtta ühe sõnaga: konveier. Ja vot seda konveiersüsteemi tahetaksegi. Ma sooviks arstiga ka muul ajal oma tervisest rääkida, kui alles opilaual.

Anonüümne ütles ...

Mingu Soome. See ei ole nii kerge, sest kui sa soojakus ei ela, nagu ehitajad, vaid korteris koos perega, maksad kuus ca 2000 EUR elamise eest + kõik muu. Mingu, eks vaatame. Aga siin on küsimus selles, et tahaks "ära käia", teha mõne otsa ja omada lepingu siin Eestis.

Anonüümne ütles ...

to:Ruussaar - Te polnud täpne - Foorumis küsis Pevkur Korgilt, mida too tegi 1992. aastal, kui oli minister? Et miks ta vähendas arstide vastuvõttu drastiliselt? Ja teiseks - kuni suur osa perearste ja väga paljud Tallinnas erameditsiinis töötavatest arstidest võtavad oma teenistuse välja dividendidena, st ei maksa sotsiaalmaksu, kas siis pole mitte veidi ebaeetiline samade arstide poolt nõuda haigekassalt palgatõusu?

Anonüümne ütles ...

Aeg solidaarseks ravikindlustuseks on lõplikult otsa saamas. Tuleb üle minna süsteemile, kus teatud osa ravikindlustusmaksust on seotud töötajaga, kes seda raha kasutab vastavalt oma vajadusele.

Anonüümne ütles ...

NAERUVÄÄRNE! - naera, naera, kuni seis nagu koolides - noored ja mehed (muidugi ka noored mehed) läint', suur jagu häid õpetajaid ka, mis nüüd saab.
Ei saagi kohe ja homseks mitte midagi.

Anonüümne ütles ...

tuleb rohkem kommentaariumeid sirvida..hõbemägi!
olen vähemalt viimased 4 aastat kuulutanud,et varsti on kõikse rikkam mees see-kel 3 aasta küttepuud kuuris...

Anonüümne ütles ...

Miks me räägime elektri hinnast. ma maksan elektri tasu 6 EUR, kuid võrgutasu koos mingi rohelise energiaga 27 EUR!!! Ja huvitav on see, et võrguteenus sõltub minu tarbimisest, igale kilovatile keevitatakse juurde mingi müstiline võrgutasu! Kus on tarbijakaitse, kes nõuaks nende müstiliste "pakettide" asemel "puhast" elektri hinda. Ma tahan teada, palju koos selle müstilise võrgutasuga mulle 1 kwh kätte tuleb!

Anonüümne ütles ...

mitte otselennud vähestesse kohtadesse, vaid ühe ümberistumisega pea igale poole

/me lendab pea iga teine nädal

Anonüümne ütles ...

mina ei saa aru, kas härra Astok esindab saates reformi ja valitsuskoalisatsiooni, või kuidas need asjad teil seal on?

Anonüümne ütles ...

Väga toetan, et ei taha lennata Münchenisse, Bremenisse jne, vaid BERLIINI!

Laura ütles ...

Arstid, õpetajad, bussijuhid... Varsti tuleb graafik teha kes millal streigib. Aga kust tuleb kõik see raha, et kõigi nende palka tõsta, samuti tõsta pensioni ja lastetoetust, vähendada makse jne. Kõik tuleb millegi arvelt aga inimesed oskavad kõike vaadata vaid oma isikliku mätta otsast.

Bruno Suvi ütles ...

ma ütleks, et arstidel ja õdedel on oma õpingutele pühendatud aastate tõttu õigustatud ootus töötasule. kui me koolitame (st riik maksumaksja raha eest) arste riigieelarve vahenditest rahvusvahelises konkurentsis heale tasmele, siis peame ka seda tasu maksma, mis neid siin tööl hoiaks.
Ja sama lugu on päästjate ja politseinikega.
Küsin: kui suur/väike on töötasu Eesti RahvusRinghäälingus? Kas RahvusRinghäälingu töötaja vastutus/kvalifikatsioon on ligilähedane arsti või päästja omaga? Kas RahvusRinghäälingu töötaja on rahvusvahelises konkurentsis nii hea, et näiteks Soome YLE TV-sse tööle minna? Kas ei ole proportsioonid paigast ära? Arusaadav, et rahval on tsirkust ja leiba vaja. Aga Soomes on ka teleka vaatamise eest maks.
Ja loomulikult on Trapidol õigus, et inimesed peavad ise oma tervise eest hoolt kandma. Hiljuti toodi välja, et summa mida arstid ja õed nõuavad on KÕIGEST pool summast, mida haigekassa maksab aastas välja haigetele hüvitiseks mitte tööl oldud aja eest. Poolitage see haigete summa ära (miks peaks haigena olemise eest raha saama?).

Anonüümne ütles ...

Lgp hr Hõbemägi,
Ma olen Teie saadet kuulanud ligi 10 aastat ja olen selle üle rõõmus. Vahel on ikka nuriseda ka, aga ikkagi üks paremaid meediatooteid Eestis.
Paar saadet tagasi oli teil medtöötajate streigi osas (saates oli ka Marek Strandberg) VÄGA ASJALIK SAADE - oli selgelt näha, et tegemist oli olukorraga, kus kõik saatesolijad said aru, millest nad rääkisid.
Seega küsin:
1. Kus on Teie hinnang EAL-i vastaspoolele (riiklik lepitaja, sots min, peaminister, Kriis jt)?
Labased laimuartiklid Postimehes, EPL-Delfis, täiesti läbinähtavad fanattidest artiklikommentaatorid - et see on see õige lähenemine valitsejatelt ja nende "sõpradelt"?
2. Ja, rääkides eesti ühiskonna toetuse olematusest streikijatele - on kohti, kus saab kommenteerida vaid oma nimega - Jonatan Karjuse artikkel Postimehes, ja ehk heidate pilgu ka kommentaaridele artikli all (veel huvitavamad kui artikkel).
Kunagi kutsusite üles oma saatele Facebook'i like'i andma ja minu soovituse peale (võib olla polnud seos põhjuslik, kuid ajaliselt nii igaljuhul näis) loobusite sellest žestist. Ma olin väga meeldivalt üllatunud, mõtlesin - enneäe, inimene kuulab! See oli formaalne asi.
Nüüd on mu palve sisuline. Teie saade paar nädalat tagasi pani mind mõtlema - Eestis on inimesi, kes näevad läbi igasugustest tehisududest! Palun, lugege neid seitset nõuet, mis EAL on väga selgelt välja käinud - see on väga konkreetne tekst.
Ma ütlen ausalt: kui ikka näed, et isegi meedia "ei saa aru" ja arvab, et "streik on seaduste piirimail", siis tõmbab küll soome-eesti sõnaraamatu poole - muide, seni pole tõmmanud.

EAL on praegu selja korralikult sirgu ajanud. Huvitav jälgida kust sinna noad lüüakse. Valitsus mind ei üllata (10 aastat olen Reformi valinud, enam ei vali), veel võimalikke üllatajaid aga jagub küllalt.
Kusjuures, täiesti fantastiline on, et inimesed ei näi aru saavat, mis võivad olla praeguse ristilöömise keskpikad ja pikad tagajärjed. Tervishoiukriis ei ole suvaline halenaljakas pistiseskandaalike. Meditsiinisüsteem on täiesti võimalik pikaks ajaks korralikult põhja lasta.
Jõudu laupäeval!

Anonüümne ütles ...

Jälgin arstide streigi teemat ja olen hämmastunud kuidas meediast on saanud valitsuse PR suuvooder! Ajakirjanduse ülesanne on probleemi olemuse tabamine ja lahenduste otsimine, selle asemel kujundatakse avalikku arvamust arstide vastu. Kas tõesti ei saada aru, et nii ainult kiirendadakse arstide lahkumist. Ekspress kirjutas dr.Uuetoast, kes jäi haiglatevahelise ebaterve konkurentsi hammasrataste vahele. Süsteemi tuleb muuta, et selliseid olukordi vältida ja kohustus tervishoiusüsteemi parandada lasub poliitikutel, eelkõige ministril. Soovin kõigile jõudu oma ülesannete täitmisel! Kadri, raamatukoguhoidja

Anonüümne ütles ...

Lugemiseks kõigile, kes mingil määral arstide streigist aru ei saa, ikka veel.

http://arvamus.postimees.ee/993616/online-intervjuu-vastab-streikivate-arstide-juht-andres-kork/

Hr Hõbemägi, ma ei tea, kas Janek Mäggi peate ka oma kolleegiks?
Või sõbraks?

Soovitan igatahes vaadata tema artikli kommentaariumi, eriti nt "top" osa.
Tema probleemipüsitus:
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/janek-maggi-streigi-korraldajad-pole-oma-tooga-hakkama-saanud-puudub-selge-sonum.d?id=65060760

Ja kui Teie probleemipüstitus ikkagi saab olema samas stiilis nagu sellenädalane EPL artikkel, siis ma väidan, et Te olete kaotanud objektiivsuse.

Loodetavasti on vähemalt saates keegi, kes ka oponeerib (ma pakun, et vana sõber Hannes Astok pole päris töötav lahendus siin).

Väike mõttekild ka:
Seda, et keda rahvas streigi osas toetab, saab näitama vastav arvamusküsitlus või EMOR-i uuringu Reformi toetus oktoobris.
Ee ei ole siin määrav, mitu suhtekorraldajat või rakendusuuringute keskuse CentAR inimest (vist EPL-i eriline lemmikute punt) täpselt segaduses on. Hispaania lennujuhtide streik ja USA lennujuhtide streik! Tõepoolest, mul tulevad ka just need asjad esimese asjana pähe, kui ma kuulen sõna "streik".

Anonüümne ütles ...

Vähendamaks mittearusaamist, et mille nimel arstid ikka streigivad:

Heljo Pikhofilt (SDE) - väga selge artikkel, ilusas eesti keeles kirjutatud.

http://www.tartupostimees.ee/996494/com/heljo-pikhof-vaja-on-poliitilist-otsust/